Magazin > Lepota & telo
67 ogledov

Vata, pitta ali kapha?

Primer kože tipa pitta Žurnal24 main
Ajurvedo se uspešno uporablja tudi v kozmetični industriji; opisuje namreč tri različne tipe kože. Osnova za delitev je metabolični princip (dosha) delovanja posameznika.

Ajurveda opisuje tri različne tipe kože na podlagi tega, kateri od treh glavnih metaboličnih principov (doshe), ki so v različnem obsegu prisotni pri vsakomer, prevladuje v telesu.

Koža tipa pitta
Pitta dosha je sestavljena iz elementov ognja in vode. Če je vaša koža tipa pitta, je svetla, mehka, topla in srednje debeline. Ko je uravnotežena, je lepo, rahlo rožnato ali zlato sijoča, kot bi sijala od znotraj. Vaši lasje so značilno tanki in ravni. Za kožo so značilne številne pege ali pike. Ko takšna koža ni uravnotežena, je nagnjena k raznim izpuščajem, rdečicam, aknam, starostnim pikam ali motnjam pigmenta. Zaradi visoke prisotnosti ognja v vaši sestavi taka koža ne prenaša dobro vročine ali sonca. Koža pitta je razdražena zaradi stresa, zlasti zadržane jeze, frustracij in zamer.
Nega:
Izogibajte se pretiranemu izpostavljanju sončni svetlobi, solarijem in terapijam pri visoki temperaturi, kot so posegi s paro na obrazu ali celem telesu. Izogibajte se pekočim, začinjenim jedem in raje izberite kisle, grenke in sladke jedi, ki uravnavajo pitto.
Prehrana:
Sladko in sočno sadje (zlasti melone in hruške), kuhana zelenjava in vloženi cvetovi vrtnice so najboljši. Pitje velikih količin tekočine pomaga pri izpiranju nepravilnosti pri občutljivi koži tipa pitta. Izogibajte se izdelkom, ki kožo razjedajo, segrevajo ali vsebujejo umetna barvila ali konzervanse. Večini komercialnih znamk ličil bi se bilo treba izogniti in jih nadomestiti izključno s popolnoma naravno kozmetiko.

Tip vata

 
  Koža tipa vata
Vato sestavljata elementa zraka in prostora. Če imate kožo tipa vata, je ta suha, tanka, majhnih por, občutljiva in hladna na dotik. Ko je uravnotežena, je rahlo, nežno in prefinjeno sijoča, kar jo naredi elegantno in privlačno. Ko pa je taka koža neuravnotežena, je podvržena pretirani izsušenosti in lahko postane celo groba in luskasta.
Nega:
Ker vaša koža ne vsebuje dovolj vlage, je glavna skrb zanjo preprečevanje izsušitve. Poskrbite za toplo, oljnato prehrano (prečiščeno maslo, kokosovo olje, sezamovo olje in olivno olje so najboljši).
Prehrana
Prednost dajte kislim, slanim in sladkim okusom (ne rafiniranemu sladkorju, temveč naravno sladkim jedem, na primer sadju), saj uravnovešajo vato. Izogibajte se prepečencu in drugi suhi hrani. Popijte 6–8 kozarcev tople vode na dan (hladna ne ustreza tipu vata) in pojejte veliko sladkega, sočnega sadja. Na vato zelo pomirjujoče vpliva, če greste zgodaj spat (pred 22. uro), kar bo vaši koži izjemno koristilo. Izogibajte se čistilnim izdelkom, ki kožo sušijo (losjoni na osnovi alkohola), in pred jutranjo prho izvajajte ajurvedsko oljno masažo po celem telesu.

 

Tip kapha.

 
Koža tipa kapha
Kapha dosha je sestavljena iz elementov zemlje in vode. Taka koža je debela, mastna, mehka in hladna na otip. Polt ima svetel porcelanast lesk, vaši lasje pa so navadno gosti, valoviti, mastni in temni. Oseba s kožo tipa kapha imajo to srečo, da zaradi velike količine kolagena in veznih tkiv dobi prve gubice mnogo pozneje kot tista s kožo tipa vata ali pitta. Če vaša koža izgubi ravnotežje, se to lahko kaže v razširjenih porah, pretirano mastni koži, vlažnih ekcemih, ogrcih, aknah ali mozoljih in zadrževanju vode. Koža kapha je tudi bolj podvržena glivičnim infekcijam.
Nega:
Koža tipa kapha je bolj nagnjena k zamašitvi por in zahteva pogostejše čiščenje kot druge. Pozorni bodite, da ne uporabljate mastnih, mašilnih krem ali celo olj. Prav tako se izogibajte težki, težko prebavljivi hrani, kot so cvrtje, mastne vrste mesa, sir in obilne sladice. Jejte lažjo hrano, lažje prebavljive, kisle, grenke in pekoče (dobro začinjene) jedi, saj uravnavajo kapho.
Prehrana:
Gorčično ali olivno olje sta najboljši za kuho, pred jedjo pa svetujemo malo ingverjevega in limoninega soka za pospešitev vaše značilno počasne prebave. Pogosto si privoščite toplo kopel in uporabljajte nežne izdelke za odpiranje in čiščenje por. Izogibajte se zapeki in poskusite vsak dan opraviti nekaj telovadbe, da bi povečali cirkulacijo in prečiščevanje kože skozi proces znojenja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.