Slovenija
13 ogledov

Z druge stopnje nič več na prvo

lovro_sturm_despot_2101_t Žurnal24 main
Vlada je potrdila predlog novele zakona o pravdnem postopku, s katerim se bistveno povečuje delež sodnih zadev, ki bodo pravnomočno rešene v teku ene poti.

Minister za pravosodje Lovro Šturm je ob tem opozoril, da se sodne zadeve, ki bodo prišle na drugo stopnjo, ne bodo več vračale na prvo stopnjo, temveč bo moralo to sodišče o njih dokončno samo odločiti. Temeljni cilj novele zakona pa je učinkovito in hitrejše vodenje postopkov v civilnih zadevah. Ta predlog pomeni tudi obsežno spremembo veljavnega zakona. Z njim bodo odpravljene omejene možnosti za razpis glavne obravnave pred sodiščem druge stopnje, na kar je opozorilo tudi evropsko sodišče, je dejal Šturm.

Zmanjšanje sodnih zaostankov
Minister je poudaril, da je glavna novost predloga zakona ureditev pritožbenega postopka, saj je bila razlog za dolgotrajne postopke razveljavitev razsodb sodišč prve stopnje. Z novelo bodo tako po njegovih besedah sodne zadeve pravnomočno rešene v teku ene poti. V skladu s predlogom novele zakona se glede sestave sodišča prve stopnje uveljavlja načelo sojenja po sodniku posamezniku, kar pomeni, da ne bo več treba soditi v sodnih senatih. Kot drugo novost je Šturm izpostavil ureditev sistema vročanja, ki omogoča vročanje fizičnim osebam na naslovu za vročanje, ki je opredeljen v noveli zakona o prijavi prebivališča. Tako bodo povečali učinkovitost osebnega in neosebnega vročanja ter vročanja med strankami in na delovnem mestu, je poudaril minister.

Odvetniške tarife se ne bodo podražile
Na novinarsko vprašanje o podražitvah odvetniških tarif je Šturm povedal, da se te ne bodo podražile. Nastopila pa bo večja konkurenčnost med odvetniki, saj ne bodo vezani na določeno tarifo. Ob tem je minister vse državljanke in državljane pozval, naj o morebitnih nepravilnostih pri odvetniških storitvah obvestijo ministrstvo, ki bo zadeve preučilo in posredovalo odvetniški zbornici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.