Slovenija
16 ogledov

Trg Janeza Drnovška v Mariboru

"Kot župan in občan mesta Maribor menim, da je poimenovanje trga po državniku in Žurnal24 main
Franc Kangler je podal pobudo za preimenovanje Vojašniškega trga v Trg Janeza Drnovška. Danilo Türk pa opozarja na nepremišljenost uporabe imena nekdanjega predsednika.

Mariborski župan Franc Kangler je podal pobudo za preimenovanje sedanjega Vojašniškega trga v Trg Janeza Drnovška. S preimenovanjem bi trg tudi podaljšali za približno 40 metrov. Župan je pojasnil: "Kot župan in občan mesta Maribor menim, da je poimenovanje trga po državniku in svetovljanu Janezu Drnovšku upravičeno in utemeljeno. Prepričan sem, da bo poimenovanje trga z njegovim imenom v eminentnem delu mesta, ki ima velik zgodovinski pomen, in prenova trga, ki bo mestu dala novo kulturno vsebino, v ponos vsem občanom našega mesta in mnogim drugim, ki se bodo sprehodili po njem."

Sicer pa so na MOM pojasnili, da mora župan predlog podati pristojni komisiji, po njeni obravnavi pa ga mora potrditi tudi mestni svet. Ob tem morajo pridobiti tudi soglasje sorodnikov nekdanjega predsednika, zato po besedah tiskovne predstavnice MOM Alenke Šurlan do morebitne spremembe zagotovo ne more priti prej kot v enem mesecu.

Türk: Upoštevajo naj se želje pokojnikove družine
Predsednik republike Danilo Türk pa poziva vse predstavnike javnih institucij, civilne družbe in druge, naj se odrečejo nepremišljeni uporabi imena Janeza Drnovška. Türk se pridružuje prepričanju pokojnikove družine, da je mogoče poiskati odgovornejše in vsebinsko utemeljene načine, kako ohraniti spomin na Drnovška kot državnika ter osebnost s pretanjenim posluhom za potrebe ljudi, za varstvo okolja in za človeku prijazen razvoj.

Predsednik republike zato predlaga, naj se v znak spoštovanja spomina na pokojnega predsednika odločanje o tovrstnih predlogih prestavi na obdobje, ko bo o njih mogoče opraviti preudaren razmislek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.