Šport > Nogomet
17 ogledov

Avstrijci tudi z enim od izobčencev

Avstrijska reprezentanca bo imela težko delo na domačih tleh. Žurnal24 main
Avstrijska nogometna reprezentanca je imela poleg očitnega pomanjkanja kakovosti in zaupanja javnosti tudi druge težave. Kot recimo zdrahe znotraj ekipe.

Evropsko nogometno prvenstvo je z vsakim dnem bližje. In medtem, ko se velike reprezentance ubadajo z enormnim številom igralcev, ki bi si zaslužili vpoklic, se eni od gostiteljev Avstrijci ubadajo s pomanjkanjem igralcev, ki lahko zadovoljijo kriterije največjega reprezentančnega odra.

Poleg tega pa sta v obdobju izgradnje mlade ekipe, ki bi lahko Avstrijo dostojno zastopala na domačem turnirju, dva najbolj znana nogometaša dvignila nos. Emanuel Pogatetz in Paul Scharner si kruh služita v Angliji in bi morala biti gonilna sila svoje reprezentance. Vendar pa sta oba selektorja Josefa Hickersbergerja zasula s plazom kritik in se obregnila tudi ob delo Nogometne zveze Avstrije.

Paul Scharner ne bo videl EP. © AFP

 
Oba nogometaša sta prekinila svojo reprezentančno kariero in odšla v osamitev. Vendar pa je bila jeza kratkotrajna. Oba je namreč zamikalo evropsko prvenstvo na domačih tleh. In bližje kot je turnir, bolj sladka sta postajala. Vendar pa se je v staro jato vrnil le eden od njiju.

Emanuel Pogatetz, ki si kruh služi pri Middlesbroughu , ni kritiziral le Hickersbergerja, pač pa tudi reprezentančnega kapetana Andreasa Ivanschitza , ki je tako lani avstrijskim medijem oznanil: "Težavo smo rešili. Vsi igralci so rekli, da ne želijo več igrati z njim." Morda je po tej izjavi nekoliko presenetljivo, da je selektor pomilostil Pogatetza. Ivanschitz se je kot kaže s tem moral pomiriti, ali pa sta s Hickersbergerjem sklenila kompromis, saj Paul Scharner ostaja v reprezentančni izolaciji. "Scharner nam ni želel pomagati, zdaj pa, ko je Euro pred vrati, bi spet igral. Drugi igralci si bolj zaslužijo biti del ekipe. Ne more pljuvati po nas in kasneje pričakovati, da ga bomo sprejeli odprtih rok," pravi kapetan, Hickersberger pa je potrdil, da branilca Wigana ne bo zraven. "Paul mi je rekel, da je pripravljen spet igrati za Avstrijo, vendar sem mu že leta 2006 povedal, da si je s tem, ko je zapustil izbrano vrsto, znatno zmanjšal možnost za nastop na EP. Poleg tega je zelo glasno kritiziral reprezentanco. Na turnirju bomo veliki outsiderji, zato potrebujemo ekipo, ki tesno drži skupaj. Po vsem povedanem je vrnitev Paula Scharnerja malo verjetna," je bil jasen selektor, ki je medtem "pomilostil" Pogatetza.

Emanuel Pogatetz v boju z Didierjem Drogbajem © AFP

 
"Emanuela bomo skušali integrirati v ekipo. Preverili bomo, če se bo pozitivno odzval na skupinsko dinamiko," pravi Hickersberger, ki je na selektorskem mestu avstrijske reprezentance sedel že na začetku devetdesetih in se ni ravno proslavil.

Bilo je v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 1992 na Švedskem, Avstrijci pa so bili v skupini skupaj z Jugoslavijo , ki je takrat še zadnjič nastopala skupaj. Prvič pa so se na evropskem nogometnem zemljevidu pojavili Ferski otoki , ki so prvo tekmo kot gostitelji odigrali v mestu Landskrona na Švedskem prav proti Hickersbergerjevi Avstriji. Kapetan in prvi zvezdnik Toni Polster je pred srečanjem govoril o zmagi z 10:0, javnost pa si je zapomnila le nekaj odličnih obramb ferskega vratarja Jensa Martina Knudsena in poraz Avstrije z 0:1. Najbrž je odveč reči, da je Hickersberger po tekmi dobil odpoved.

Josef Hickersberger je pred težko nalogo. © AFP

 
Del avstrijskih navijačev je pred časom celo sprožil peticijo, da bi državno reprezentanco umaknili z evropskega prvenstva in dali priložnost nastopa najbolje uvrščeni reprezentanci, ki se ni uvrstila na turnir. S tem so želeli celotno državo rešiti sramote, ki se po njihovem mnenju nezadržno bliža. Težko se ne bi strinjali z njimi. Avstrija je na 102. mestu FIFA lestvice, pet mest pred Kapverdskimi otoki in 30 za Ekvatorialno Gvineje. Ter 32 za Slovenijo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.