Svet
8 ogledov

Maoisti prevzemajo Nepal

Vodja maoistov Prachanda je svojim privržencem obljubil drugačen Nepal. Žurnal24 main
Prvi izidi nepalskih parlamentarnih volitev kažejo na zmago maoistov, ki pa verjetno vseeno niso prejeli dvotretjinske podpore, s katero bi lahko ustavo oblikovali po svoji meri.

Maoisti trenutno vodijo v 65 od 122 volilnih okrožij, v katerih so že začeli šteti volilne glasove. Končni izidi volitev bodo znani šele čez en teden, saj preštevanje volilnih lističev v goratem Nepalu, ki premore zelo šibko infrastrukturo, poteka zelo počasi. Položaj še dodatno zapleta kompleksen volilni sistem, po katerem je 240 poslancev ustavodajne skupščine s 601 poslancem izvoljenih po večinskem volilnem sistemu, 335 po proporcionalnem volilnem sistemu, 25 poslancev pa je imenovanih.

Veselje se bo hitro poleglo
Ulice in trge glavnega mesta Katmandu so medtem že preplavili maoisti, ki  z zastavami s srpom in kladivom vzklikajo k zmagi svoje stranke. Oglasil se je tudi Prachanda, vodja maoistične stranke, in dejal: "Želje naših mučenikov se uresničujejo."

Čeprav se jim nasmiha zmaga, je pred maoisti težavno obdobje. V ustavodajni skupščini, ki bo sprejela novo ustavo, skoraj zagotovo ne bodo imeli dvotretjinske večine, kar bo zelo oteževalo možnost kompromisa z drugima vidnejšima strankama na nepalski politični sceni, desnosredinsko Nepalsko kongresno stranko in levosredinsko Komunistično partijo Nepala. Lahko se zgodi, da bo Nepal zapadel v pat pozicijo, kjer nobenemu od obeh blokov ne bo uspelo prodreti s svojim predlogom ustave, ki bo določila državnopravno in družbenoekonomsko ureditev države. Najmanjši skupni imenovalec, ki druži vsaj maoiste in komuniste, je težnja po odpravitvi monarhične ureditve države, o vseh drugih zadevah pa se mnenja obeh blokov zelo krešejo.

Povolilni Nepal z maoisti na čelu utegne imeti tudi težave zunanjepolitičnega značaja. ZDA uvrščajo maoiste na seznam terorističnih organizacij, Indija pa jim je nenaklonjena zaradi njihovih povezav z indijskimi maoisti, ki se na severu te države borijo proti vladi v New Delhiju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.