Slovenija
6 ogledov

Šolniki odložili stavko

Å¡ola dijaki učenci istockphoto Žurnal24 main
Šolstvo je postalo ključna žrtev za to, da se plačni sistem lahko uveljavi, je prepričan glavni pogajalec vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj.
 
 

Ker seveda nismo od včeraj, gre zgolj za preložitev odločitve.

Branimir Štrukelj, Sviz

 
Minister za šolstvo Milan Zver se je danes znova sestal s predstavniki reprezentativnih sindikatov vzgoje in izobraževanja glede novega plačnega dogovora z učitelji. Minister je ponovil vladno ponudbo izpred enega tedna in predlagal kompromisni predlog za sistematizacijo visokošolskih učiteljev, s čimer, kot kažejo besede glavnega pogajalca vzgoje in izobraževanja, šolniki niso zadovoljni. "Postalo je jasno, da bi lahko šolstvo postalo ključna žrtev za to, da se plačni sistem lahko uveljavi," je po pogajanjih dejal Branimir Štrukelj. Štrukelj je z vladno ponudbo seznanil glavni odbor Sviza, ki pa se je odločil, da bo za danes predvideno odločitev o stavki preložil. Pogajanja z vladno stranjo naj bi nadaljevali naslednji teden.

 
 

Naveličal sem se nenehnih primerjav med plačami učiteljev in zdravnikov.

Milan Zver, šolski minister

 
Stavka bo, če bo do nje prišlo, zajela ves sektor, od vrtcev do univerze, najverjetneje pa bi se jim pridružili tudi raziskovalci. Če dogovora tudi v nadaljevanju ne bi bilo, obstaja možnost, da šolniki s 1. septembrom začnejo splošno stavko.

Vlada utegne ponudbo preklicati
V zadnjem krogu pogajanj prejšnji torek je vladna stran ponudila uvrstitev učiteljskih nazivov v višji plačni razred, kar bi po Zverovih izračunih stalo 24 milijonov evrov. "Dokaj širokogrudne ponudbe," kot jo je označil minister, pa bi šolske oblasti utegnile preklicati, saj je Zver ob koncu prejšnjega kroga pogajanj opozoril, da "je bila zamujena ena velika priložnost, ki se bo težko ponovila".
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.