Svet
2 ogledov

Avtonomija bi bila dobra za Tibet

Ljudje se pred dalajlamo držijo za roke in plešejo na športnem stadionu v Seattl Žurnal24 main
Tibetanski duhovni vodja dalajlama je med obiskom v ZDA v sklopu konference sočutja v Seattlu 50 tisoč zbranih pozval k upanju v prihodnost in dialogu po stoletju prelivanja krvi.
 
 

Dopustitev avtonomije bi bila dobra za Tibet in tudi za Kitajsko, vendar avtonomija zahteva obvezo Kitajske k dialogu.

Tenzin Dhonden

 
Tibet si želi avtonomije
Pred govorom dalajlame je tibetanski menih lama Tenzin Dhonden, ki je vodil omenjeno konferenco, zbrani množici povedal, da si Tibet želi le avtonomije.

Nekaj prokitajskih protestnikov, študentov univerze v Washingtonu, pa je ob vhodih na stadion delilo letake, na katerih so bile naštete prednosti kitajske prisotnosti v Tibetu, izražena pa je bila tudi kritika nasilja protibetanskih protestnikov na Kitajskem.

Zaradi povzročitve eksplozije aretirali devet menihov

Policija je zaradi suma povzročitve eksplozije bombe 23. marca v prostorih lokalne vlade v kraju Gjanbej aretirala devet tibetanskih menihov. Vendar dalajlama na konferenci sočutja ni hotel govoriti o tem. Menihi iz samostana Tongksia v Gjanbeju naj bi se z motornimi kolesi pripeljali do poslopja lokalne vlade, kjer naj bi podtaknili doma narejeno bombo. Nato so sprožili eksplozijo in pobegnili.

Olimpijski ogenj medtem nadaljuje svojo pot. Zdaj je v Tanzaniji, kamor je prispel v soboto. 25 kilometrov dolgo pot bakle so skrajšali na pet kilometrov. V prestolnici Dar es Salaam za razliko od drugih postankov ne pričakujejo protestov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.