Svet
10 ogledov

Novi ukrepi proti terorizmu

Europol bo po novem razširil obseg delovanja, ki bo pokrival vse hude oblike čez Žurnal24 main
Evropska unija je sprejela ukrepe za krepitev boja proti terorizmu. Spletno podžiganje k terorističnim dejanjem bo po novem kaznivo dejanje.

Pravosodni ministri EU so se pod taktirko slovenskega ministra Lovra Šturma dogovorili, da so spletno objavljanje navodil za pripravo bombe in pozivi k terorističnim dejanjem kaznivo dejanje. Poleg tega Unija načrtuje tudi ostrejše ukrepe za nadzor nad uporabo in prodajo eksplozivov in detonatorjev.

Predlog komisije med drugim omogoča pristojnim organom EU, da od spletnih ponudnikov zahtevajo sodelovanje pri identificiranju ljudi, ki pozivajo k terorističnim dejanjem, in pri umiku spornih spletnih vsebin.

Notranji ministri EU pa so pod vodstvom ministra Dragutina Mateja potrdili akcijski načrt za vzpostavitev evropske baze podatkov za nadzor ukradenih eksplozivov, ki jo bo vodil evropski policijski urad Europol. Med drugim bo mogoče nadzirati, kdo kupi ključne dele detonatorjev ali elemente za sestavo bombe. Načrt je nujen za vzpostavitev ustreznih standardov za nadzor nad sredstvi, iz katerih se izdelujejo eksplozivi.

Preoblikovanje Europola
EU je v Luksemburgu po 15 mesecih pogajanj dosegla politično soglasje o preoblikovanju evropskega policijskega urada Europol iz medvladnega telesa v agencijo EU, ki naj bi začela delovati 1. januarja 2010. To bo omogočilo tesnejše sodelovanje evropskih policij. Europol tako ne bo več financiran s prispevki držav članic, temveč iz proračuna EU. Razširil se bo tudi obseg delovanja Europola, ki bo v prihodnje pokrival vse hude oblike čezmejnega kriminala, ne le organiziranega kriminala in terorizma. Europol bo kot agencija EU tudi tesneje sodeloval z Evropskim parlamentom.






Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.