Svet
5 ogledov

Različnost, a skupna odgovornost

Na srečanju naj bi Sarkozy in Merklova zbližala tudi stališča glede predloga Bru Žurnal24 main
Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy sta na srečanju v Hannovru zgladila spor okoli Sredozemske unije, rešila pa sta tudi nekatere okoljske probleme.
 
 

Dosegli smo kompromis o Uniji za Sredozemlje, ki je želja obeh strani in ki ne bo izključevala nikogar.

Nicolas Sarkozy

 
Kot sta povedala po štiriurnem srečanju, sta dosegla kompromis o oblikovanju Unije za Sredozemlje, ki ne bo izključevala nikogar. "Dosegli smo kompromis o Uniji za Sredozemlje, ki je želja obeh strani in ki ne bo izključevala nikogar," je dejal Sarkozy. "Strinjamo se, da mora biti to projekt EU," pa je dodala Merklova.

Nemčija je bila v zadnjih mesecih zelo kritična do predloga francoskega predsednika o oblikovanju Sredozemske unije, ki bi vključevala le sredozemske članice EU. Po mnenju kanclerke Merklove bi lahko namreč takšna unija razdelila EU.

Okoljski problemi
Na srečanju naj bi Sarkozy in Merklova zbližala tudi stališča glede predloga Bruslja za zmanjšanje izpustov ogljikovega dioksida iz avtomobilov. Nemčija je doslej nasprotovala predlogu za zmanjšanje izpustov glede na težo vozil, ki bi zlasti prizadel nemško avtomobilsko industrijo, saj ta proizvaja največ težkih in za okolje škodljivejših vozil. Francoski proizvajalci po drugi strani izdelujejo več manjših vozil.

 
 

Če se Nemčija in Francija ne strinjata, je v Evropi težko najti skupne rešitve.

Angela Merkel

 
Po srečanju sta voditelja zatrjevala, da imata Francija in Nemčija kljub nekaterih razlikam v stališčih skupno odgovornost. "Če se Nemčija in Francija ne strinjata, je v Evropi težko najti skupne rešitve," je dejala Merklova. Sarkozy pa je dejal, da bi rad, da bi bilo francosko predsedstvo EU v drugi polovici tega leta ne le uspeh Francije ali Francije in Nemčije, temveč uspeh cele Evrope.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.