Šport
28 ogledov

Čudov pred Norvežanoma

Andrea Henkel je odlično opravila prvi nastop na SP. Žurnal24 main
Na biatlonskem SP v Oestersundu je pri ženskah sprintersko preizkušnjo dobila Andrea Henkel. Naša najboljša je bila Dijana Grudiček, pri moških pa je bil najboljši Maksim Čudov.
 

Oestersund (Ž), sprint 7,5 km

1. A. Henkel (NEM) 19:43,1 (0)
2. A. Ahatova (RUS) +12,7 (0)
3. O. Kvostenko (UKR) +23,2 (0)
10. D. Grudiček Ravnikar (SLO) +42,9 (0)
31. A. Mali (SLO) 1:40,5 (1)
32. T. Gregorin (SLO) 1:41,1 (2)
90. L. Drčar (SLO) 5:03,4 (2)

Svetovno prvenstvo v biatlonu se je začelo z ženskim nastopom v sprintu na 7,5 kilometra. Prvi nastop je zaznamovala tudi slovenska predstavnica Dijana Grudiček Ravnikar , ki je zadela vseh deset strelov. Poleg tega je dobro opravila tudi s tekom in se zasluženo veselila nove vrhunske uvrstitve. Tokrat je končala na desetem mestu in po prihodu v cilj povedala: "Pred tekmo sem si zadala cilj, da ne zgrešim nobenega strela in to mi je tudi uspelo." Velikokrat se zgodi, da tekmovalke zgrešijo tako imenovani "biatlonski strel", vendar se Dijani to tokrat ni pripetilo: "Vse sem poskusila narediti tako, kot to počnem na treningih. Vsi pa smo presenečeni nad mojo tekaško formo, čeprav  treningov v primerjavi z lansko sezono nismo spremenili, raze tega da sem si privoščila nekoliko več počitka."

Pred odhodom naša največja adutinja Teja Gregorin je tako v streljanju stoje kot v streljanju leže zgrešila po en strel, kar je bilo preveč za uvrstitev med najboljših 30. "Edini dober del nastopa je bilo streljanje stoje, kjer sem pač zgrešila eno tarčo. Leže bi seveda morala zadeti vse, pa tudi tek se mi ni izšel povsem po željah. Letos bi tako kot Dijana rada končala vsaj eno tekmo z ničlo. V soboto bom poskusila napasti," je dejala Gregorinova, ki je končala na 32. mestu, tik za Andrejo Mali . Malijeva je zgrešila strel manj. Gregorinova pa ni pozabila pohvaliti niti uspeha svoje kolegice Grudiček Ravnikarjeve: "Čestitam ji. Pokazala je to, kar si je želela, saj je že včeraj dejala, da si želi ustreliti ničlo."


Magdalena Neuner je zlato medaljo zapravila v zadnjem strelskem nastopu, ko je mimo tarče poslala kar štiri strele. © Action  Images

 
Nemke so se spet veselile zmage – čeprav kot celotna reprezentanca niso delovale tako prepričljivo kot na zadnjih tekmah, jim je uspelo osvojiti zlato medaljo. Andrea Henkel in Magdalena Neuner sta s prvim streljanjem opravili v neverjetnem slogu. Neunerjeva, ki je znana kot odlična tekačica, pa je te sposobnosti izkoristila tudi v teku. Vendar, kot smo od nje že vajeni, je vtis pokvarila na zadnjem streljanju. Stoje je zgrešila je kar štiri strele in tako se je priložnost ponudila drugim.

Nemke so tudi tokrat dokazale, da imajo izjemno reprezentanco. Čeprav na strelišču ni steklo niti Kati Wilhelm niti Kathrin Hitzer se je tokrat izkazala že prej omenjena Henklova, ki je hitro in z neverjetno natančnostjo opravila tudi z zadnjim streljanjem. Do cilja je tekla odlično in nobena izmed tekmic je ni več mogla prehiteti. Nemko je vseskozi ogrožala Rusinja Slepcova , ki pa je prav na zadnjem streljanju zgrešila odločilni strel in zanjo je bilo sanj o medaljah konec. Drugega mesta se je tako veselila izkušena Rusinja Albina Ahatova , ki se po nekoliko slabši sezoni očitno vrača med najboljše. Tretje mesto je nekoliko presenetljivo, vendar povsem zasluženo osvojila Ukrajinka Kvostenkova .


Halvard Hanevold se je kljub popolnemu nastopu moral zadovoljiti z drugim mestom. © Action Images

 

Bjoerndalen najhitrejši, a nenatančen
V moški konkurenci se je kar nekaj najboljših tekmovalcev na progo podalo takoj v začetku, saj so menili, da bodo imeli zaradi tega še najboljše pogoje, tako na progi kot na strelišču. Med drugimi je v prvi skupini nastopil tudi naš prvi predstavnik Klemen Bauer , ki je na prvi strelski nastop pritekel hitro, vendar mu na strelišču ni steklo. V ležečem
 

Oestersund (M), sprint 10 km

1. M. Čudov (RUS) 15:51,3 (0)
2. H. Hanevold (NOR) +16,1 (0)
3. O.-E. Bjoerndalen (NOR) +23,2 (2)
59. K. Bauer (SLO) +2:27,8 (4)
70. V. Rupnik (SLO) +2:55,2 (5)
76. G. Brvar (SLO) +3:07,9 (3)
78. P. Dokl (SLO) +3:12,8 (2)

položaju je zgrešil kar dvakrat in sanj o višji uvrstitvi je bilo konec. Slabo je streljal tudi drugič in ponovil prvi (ne)uspeh, tako da je tekmo končal v ozadju. "Zame je to veliko razočaranje, saj sem na pripravah dobil občutek, da lahko dobro streljam, vendar se je še enkrat več dokazalo, da so tekme nekaj povsem drugega kot treningi. Škoda, ker je tekaška forma na zelo visokem nivoju," je povedal razočarani Bauer. Tudi drugi naši predstavniki so razočarali predvsem na strelišču, kjer so eden za drugim grešili.

Povsem drugačni boji so se odvijali v ospredju, kjer smo lahko spremljali napeto tekmo, v kateri sta prevladovali predvsem obe biatlonski velesili – Norveška in Nemčija . Bjoerndalen in njegovi sonarodnjaki so, tako kot praktično vsi najboljši Nemci, z odliko opravili prvo streljanje, tako da je bilo jasno, da bo o zmagovalcu odločalo drugo streljanje.


Maksim Čudov je zasluženo dobil prvo tekmo na svetovnem prvenstvu. © Action Images

 

Nemci so se izkazali, tudi v drugo so odlično streljali, vendar nekoliko slabše tekli, tako da po najvišjih mestih niso mogli več poseči. Povsem drugače je s streljanjem opravil Ole-Einar Bjoerndalen , ki je zgrešil kar dva strela, vendar očitno popravil tekaško formo iz zadnjih tekem. Na progi je bil z naskokom najhitrejši, vendar mu tudi to ni pomagalo, da bi zmagal. Sicer je ob prihodu v cilj prevzel vodstvo, vendar je kmalu za njim v cilj prišel izkušeni Halvard Hanevold . Norvežan je prevzel vodstvo in vse je kazalo, da bo zmagal, saj so se napake najboljših na streliščih vrstile ena za drugo. Iz boja za zmago so tako eden za drugim izpadli Yarošenko, Kruglov, Čerezov, Šlesinger in Ferry. Rusi pa so tokrat iz rokava potegnili še zadnji adut. Maksim Čudov je streljal natančno, zgrešil ni niti enega strela, v teku pa je bil precej hitrejši kot Hanavald in se tako zasluženo veselil naslova svetovnega prvaka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.