Slovenija
138 ogledov

V Lidlu zavračajo obtožbe

(Foto: BOBO) Žurnal24 main
Nemške oblasti so uvedle preiskavo proti Lidlu, ker naj bi med službenim časom zalezovali zaposlene. Inšpektorji v slovenskem Lidlu so ugotovili le manjše kršitve.

Nemške oblasti so uvedle preiskavo proti trgovskemu podjetju Lidl, ker naj bi med službenim časom zalezovali zaposlene. Na inšpektoratu za delo so nam povedali, da so v letu 2007 in do februarja 2008 opravili devet inšpekcijskih pregledov v slovenskem Lidlu in njegovih poslovalnicah.

 

Leta 2007 je bilo v Lidlu v Sloveniji zaposlenih 750 delavcev.

Zalezovanje, mobing, afere
O domnevno spornem početju Lidla je prvi poročal nemški tednik Stern, ki je objavil poročilo, v katerem je zapisano, da nekateri zaposleni niso primerni za delo, ki ga opravljajo, so pretihi in ne navežejo stika s strankami. V poročilu pa so zapisane tudi ljubezenske aferice med zaposlenimi. S pomočjo varnostnih kamer pa naj bi nadzorovali tudi, kaj počnejo zaposleni med odmori, kaj se pogovarjajo in kdaj hodijo na stranišče.

Slovenski delavci v Lidlu
V Sloveniji je inšpekcija odkrila nekaj manjših kršitev, ki so se nanašale na zagotavljanje počitka med zaporednima dnevoma in razporeditvijo delovnega časa, letos pa kršitev v povezavi z izrabo letnega dopusta. Pri slovenskem Lidlu je direktor uprave Martin Kokol nad nemškimi obtožbami ogorčen. Obtožbe o zalezovanju ostro zavrača in trdi, da so takšna dejanja v strogem nasprotju z načeli podjetja. Na kršitve, ki jih je ugotovila delovna inšpekcija pri nas, pa odgovarja, da je do kršitve zaradi nezagotavljanja počitka med zaporednima dnevoma prišlo zaradi opustitve nadzora delodajalca nad počitkom poslovodje v času odprtja prvih trgovin marca 2007. Po mnenju Lidla je dokaz za njihovo upoštevanje delovnega prava nizek odliv delavcev iz njihovega kolektiva.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.