Slovenija
28 ogledov

Afera depeša stoji zaradi Pirc Musarjeve

Pirc Musarjeva naj bi ministrstvu vzela edino sredstvo za ugotavljanje krivcev. Žurnal24 main
Predstavnik zunanjega ministrstva Bojan Brezigar je dejal, da je informacijska pooblaščenka vzela ministrstvu edino sredstvo za razkritje odgovornih v aferi depeša.

Predstavnik zunanjega ministrstva Bojan Brezigar je povedal, da je odločitev informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar glede inšpekcijskega nadzora za preverjanje zakonitosti obdelave osebnih podatkov v interni preiskavi ministrstva "odvzela ministrstvu edino sredstvo za to, da ugotovi, kdo je izročil washingtonsko depešo medijem". Pojasnil je, da ministrstvo nima tehničnih sredstev za ugotavljanje krivcev: "Edini način, da to ugotovimo, je izhajal iz možnosti, da preverimo, kdo je na svoj računalnik natisnil to depešo. To je mogoče tehnično preveriti." Informacijska pooblaščenka pa je to ocenila za poseg proti človekovim pravicam. MZZ po Brezigarjevih besedah to jemlje na znanje in njeno mnenje sprejema, vendar nima drugih sredstev, da bi izdelal ožji seznam ljudi, ki so razpolagali z depešo.

MZZ vložil tožbo
Ministrstvo je sicer izpolnilo zahtevo informacijske pooblaščenke po uničenju zgoščenke. Ker pa je ocenilo, da so odločitve informacijske pooblaščenke pravno sporne, je vložilo tožbo na upravno sodišče, je dejal Brezigar in pojasnil, da zdaj čakajo na odločitev sodišča. Ob tem pričakujejo, da bo enako ravnala tudi informacijska pooblaščenka.

Brezigar je ponovil še stališče MZZ, da je želelo ministrstvo z notranjim nadzorom ugotoviti, kdo je posredoval depešo javnosti in tako zagrešil kršitev zakonsko določenih obveznosti. To je v interesu države in tudi 401 diplomata, ki so s posebno izjavo zahtevali, naj se razkrije odgovorne za posredovanje dokumenta medijem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.