Slovenija
3 ogledov

Triglav ne bo romal v roke Kada

Žurnal24 main
Več kot 70 odstotkov volivcev je na referendumu glasovalo proti uveljavitvi novele zakona o lastninjenju zavarovalnice Triglav.

Po  988.502 preštetih glasovih je na referendumsko vprašanje "Ali ste za to, da se uveljavi novela zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic, ki jo je sprejel DZ na izredni seji 11. septembra?" za glasovalo 270.913 ali 28,79 odstotkov volivcev, proti pa jih je bilo 669.945, kar je 71,21 odstotkov. Od preštetih glasovnic jih je kar 47.644 ali 4,82 odstotkov neveljavnih.

Volivci so tako zavrnili novelo zakona, po kateri bi se dobra tretjina delnic Zavarovalnice Triglav prenesla na Kapitalsko družbo (Kad). Delnice bi se sicer morale razdeliti med približno 750.000 oseb, ki so imele leta 1990 sklenjeno zavarovanje pri Zavarovalnici Triglav. Ker naj bi bila izvedba tolikšnega števila postopkov prezahtevna, je vlada predlagala, naj se 35,2 odstotka delnic prenese na Kad, ta pa bi moral vse prihodke iz upravljanja z delnicami nakazovati v pokojninsko in invalidsko blagajno.

"Ljudje so bili zmedeni," je izide referenduma komentiral finančni minister Bajuk. © BOBO

 

"Prihodnja rešitev ne bo drugačna od predlagane"
Finančni minister Andrej Bajuk obžaluje, da so volivke in volivci na današnjem referendumu zavrnili uveljavitev novele. "Dejstvo je, da so bili ljudje zmedeni, saj so bili predmet popolnoma neuresničljivih obljub s strani predlagateljev referenduma, državnega sveta," je dejal Bajuk. Na koncu bo treba vendarle sprejeti neko rešitev glede zavarovalnic, ta pa ne bo bistveno drugačna od predlagane, je dejal.

Kocič: Izidi ne bodo vplivali na poslovanje uprave
Predsednik uprave zavarovalnice Andrej Kocič je na izide referenduma odgovoril, da si vodstvo Zavarovalnice Triglav želi dolgoročno in stabilno lastništvo. "V regiji, v kateri poslujemo, se srečujemo z velikimi multinacionalnimi podjetji, ki imajo urejeno lastništvo, in če ga mi nimamo, je to za nas pomanjkljivost," je menil. Hkrati je zagotovil, da izid referenduma ne bo vplival na poslovanje Zavarovalnice Triglav. Kocič je menil, da gre pri lastninjenju za politične odločitve, obenem pa izrazil željo po čimprejšnji ureditvi lastništva in osredotočenosti na uspešnost poslovanja zavarovalnice.

Svetniki bomo glasovali za zakon, po katerem bi šel državni delež zavarovalnice naravnost v pokojninsko blagajno, je dejal Sušnik.© BOBO

 
Sušnik: Vlada dobila čas za premislek
Janez Sušnik , predsednik državnega sveta, ki je zahteval izvedbo referenduma, je prepričan, da je vlada z zavrnitvijo novele zakona dobila idealno priložnost, da se v enem letu stvari premislijo in se pripravi ustrezen zakon. "Če bo predlagan zakon, po katerem bi šel državni delež zavarovalnice naravnost v pokojninsko blagajno, bomo državni svetniki glasovali za to ," je poudaril Sušnik. Prepričan je, da je izid referenduma posledica napovedi danes izvoljenega predsednika republike Danila Türka , da bo glasoval proti uveljavitvi novele zakona. " Najbrž so volivci, ki so ga volili, sledili njegovi pobudi ," meni Sušnik.

Priložnost za pripravo novega zakona
Predsednik SD Borut Pahor je zadovoljen z odločitvijo volivcev. Po njegovih besedah je s padcem tega zakona ponujena priložnost, da se pripravi nov zakon, ki bo tretjino delnic Zavarovalnice Triglav namenil v pokojninsko blagajno, poleg tega pa bo moral tudi preprečiti, da bo katerakoli vlada neposredno razpolagala s temi sredstvi.

Zver: velika izguba časa
Če bi v zakon zapisali, da Kad ne sme prodati 35-odstotnega deleža v Triglavu, do referenduma sploh ne bi prišlo, je prepričan predsednik SLS in minister za okolje Janez Podobnik . Po oceni podpredsednika SDS in šolskega ministra Milana Zvera  pa vlada ni dovolj jasno prikazala posledic, ki jih bo imela zavrnitev novele zakona. Zdaj se v skladu z zakonodajo eno leto ne sme zgoditi nič, kar bi bilo po Zverovem mnenju škoda in izguba časa.

Opozicija: zaušnica sedanji vladi
Poslanec SD Anton Rop pa je prepričan, da so rezultati poleg volitev druga klofuta vladfi janeza janše in velika nezaupnica sedanji vladi.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.