E-Life
87 ogledov

Mo Farah: Če bi imel tako tehnologijo na začetku kariere, bi lahko bil še boljši

mo farah tekač tatiana smith plavalka huawei
1/3
D. J.
V svetu športa imajo le malokatera imena tako legendarni status kot Sir Mo Farah in Tatjana Smith. Oba sta olimpijca in svetovna rekorderja, sodelujeta pa tudi s kitajsko družbo Huawei.

Športnika sta na predstavitvi najnovejših Huaweievih nosljivih naprav v Barceloni, razložila, kako lahko tehnologija spremeni življenja športnikov in ostalih uporabnikov.

Za Sir Mo Faraha je partnerstvo s Huaweiem preraslo v ambasadorstvo. Tehnologijo dejansko uporablja vsak dan: "Zmožnosti ure, od spremljanja mojega koraka do nadzora spanja, so izjemne. Kot športnik potrebuješ čim več informacij. Pomaga ti bolje razumeti svoje telo in ti pokaže področja, kjer morda pretiravaš ali premalo storiš."

Predanost športni karieri mu je prinesla velik priznanj, vendar je njegova neomajna osredotočenost na nenehno izboljševanje rezultatov tista, ki izstopa. Poudarja pomen podatkov pri svojem treningu in dodaja, kako bi mu orodja, kot so nosljive naprave, lahko pomagala že prej: "Če bi imel te informacije že na začetku svoje kariere, bi morda lahko preprečil nekaj napak ali se trudil malo bolj tam, kjer je bilo treba. Prav ta podrobnost loči vrhunske športnike od ostalih."

mo farah tekač tatiana smith plavalka huawei | Avtor: D. J. D. J.
Tatjana Smith, južnoafriška plavalna senzacija, se s tem strinja: "To je moja prva pametna ura in resnično uživam v njej. V Južni Afriki nimamo vedno dostopa do najnovejše tehnologije, a zdaj lahko z uro vidim majhne podrobnosti, ki lahko prinesejo veliko spremembo. Na primer, če se počutim utrujeno, lahko preverim podatke o spancu, in razumem, zakaj."

Smithova poudarja, kako ji je uporaba Huaweieve ure prinesla nove vpoglede v treninge: "Prej je bilo vse odvisno od tega, kako se počutim, zdaj pa imam oprijemljive podatke, ki to podpirajo. Ni pomembno le hitro plavati, ampak vedeti, kako se pravilno regenerirati, počivati in kje se lahko izboljšam."

"Pomembno je, da imajo vsi dostop do tehnologije"

"Zame ni pomembno le, da imajo vrhunski športniki dostop do te tehnologije," je povedal Farah in dodal: "Najboljše pri vsem je, da je dostopna vsem. Gre za to, da običajnim ljudem omogočimo enake vpoglede, ki jih uporabljamo športniki, da lahko izboljšajo svojo telesno pripravljenost, zdravje in dobro počutje."

mo farah tekač tatiana smith plavalka huawei | Avtor: D. J. D. J.

Smithova se strinja in poudarja, kako lahko dostopnost nosljivih naprav močno vpliva na športnike v državah v razvoju, kot je Južna Afrika: "Vedno smo morali storiti več z manj. Če bi več športnikov iz držav, kot je moja, imelo dostop do tovrstne tehnologije, bi lahko videli neverjetne rezultate. Ura omogoča lažje spremljanje napredka in prilagajanje treninga, tudi če nimaš dostopa do drage opreme."

Na dogodku v Barceloni sta si oba športnika vzela trenutek za razmislek o tem, kaj ju motivira. Za Faraha so to lekcije, ki se jih je naučil iz svojih skromnih začetkov. "Mislim, da me je življenje veliko naučilo. To je razlog, da sem danes takšen, kot sem. Gre za to, da izkoristiš vsako priložnost, trdo delaš in ostaneš prizemljen."

Za Smithovo je motivacija želja pokazati, kaj je mogoče doseči. "Vedno sem si želela dokazati, da lahko tudi v Južni Afriki naredimo velike stvari, kljub izzivom, s katerimi se soočamo. Zame gre za uporabo talenta, ki mi je bil dan, in za to, da pokažem drugim, da lahko tudi oni uspejo, ne glede na to, od kod prihajajo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.