Magazin
449 ogledov

Bi se poročili v tujini?

Komentarjev 2
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • geko 08:54 30.junij 2012.

    Uf, če bi poklicali katerikoli matični urad v Sloveniji in vsaj preverili, kaj pišete... Kot prvo, poroka, sklenjena v državi, podpisnici Dunajske, Pariške ali Haške konvencije se overi v državi, kjer je poroka sklenjena (pri Haški konvenciji morate pridobiti žig ...prikaži več Apostille) in se potem na podlagi listine, po potrebi overjene v slovenščino, če ne gre za Dunajsko ali Pariško listino), vpiše pri matičnem uradu v Sloveniji, ne pa overi. Trditev, da v kolikor država destinacije poroke ni podpisnica ene od treh konvencij, pri nas ni veljavna, pa je popolna izmišljotina oz. dezinformacija. Kot prvo, obstajajo tudi države, s katerimi ima Slovenija dvostranski sporazum in za katere se ne zahteva nobena dodatna overitev, niti Apostille, za ostale države pa so postopki overitve listine (poročnega lista) daljši (njihovo MZZ in potem oba konzulata ali overitev preko tretje države, kjer sta prisotna konzulata ooeh držav - tako tiste, kjer je dejstvo nastalo, kot tiste, kamor je namenjena listina).

  • geko 08:57 30.junij 2012.

    Postopek je sicer daljši, je pa vsekakor izvedljiv in ni nič posebnega. Pravilno overjena poroka v zkladu z Zakonom o overitvah listin za mednarodni promet je v Sloveniji veljavna in se ni potebno ponovno poročiti v Sloveniji. Specifične in točne ...prikaži več informacije lahko par pridobi na kateremoli matičnem uradu v Sloveniji ali na Min. za zunanje zadeve. Ne verjamite vsemu, kar preberete na netu, raje preverite na pravem naslovu. Pa srečno!

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.