Zdravje /zdravje/aktualno
65925 ogledov

"V stranišču je potegnil vodo in v njej opral skodelico, takrat sem vedela ..."

Komentarjev 39
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • marija47 08:49 21.september 2024.

    Kdor pristane v upokojenskem domu, se mora on in njegovi svojci zavedati, da ne bo dobil takšne oskrbe kakor pričakuje. Zatakne se že pri prehranjevanju. Čeprav je to absurd ampak je praksa, da mora npr. oseba, ki je doživela možgansko ...prikaži večo kap se sama prehranjevati češ saj še lahko uporablja eno roko čeprav ta roka ni tista, ki jo je uporabljal celo življenje in bi se naj bo mnenju zaposlenih v domu naučil uporabljati drugo roko. Ta test traja do smrti, no, v bistvu oseba shira.

    • marija47 08:54 21.september 2024.

      Tisti, ki pa sploh ne more sam jesti pa pristane na pasirani oziroma mlečni hrani in tu je spet odvisno od zaposlenih koliko hrane bo oskrbovanec dobil v usta. Imaš primere, ko se zaposleni potrudi in spodbuja oskrbovanca, da poje ...prikaži več čim več in imaš primere zaposlenih, ki vpijejo v oskrbovanca in "poskrbijo", da dobi tiste uboge tri žlice v usta in je tako zaposleni čimprej prost dela. V evidenco pa napiše kako je oskrbovanec pojedel polovico krožnika kar niti približno ni res.

    • Enzgg4 09:05 21.september 2024.

      Točno tako. Tudi pri zdravilih se zatakne. Strežnice postavijo tiste pilule na mizo, zdaj pa če je osmrbovanec toliko pri sebi, da ima nad tem nadzor, jih bo vzel, če ne, pa pač ne. In slednji so mnogi taki z ...prikaži več blažjo obliko demence. Pozabijo vzeti, ruknejo lonček s pilulami, te zletijo po tleh in tega sploh ne opazijo... Če bi vedel, da bo tako, svojega očeta nikoli ne bi dal v dom. Kobajagi nadstandardni. Tja je šel fizično še kar dober. V enem letu je odšel v nebesa. Zdaj, ko vem, kako to...

    • Enzgg4 09:07 21.september 2024.

      ... izgleda, raje crknem, kot da me dajo v dom. Sebi bom pa do smrti očital, da nisem imel moči, da bi za svojca poskrbel doma.

    • Avatar Garancija
      Garancija 09:40 21.september 2024.

      V takem primeru bi bilo bolj da se odločijo za evtanazijo,ker to ni več življenje,ampak nekdo živi nanesto njega,starost je kurba

    • Enzgg4 11:34 21.september 2024.

      Garancija, še glede psa ali mačka je odločitev za evtanazijo travmatična za lastnika, kaj šele, da bi o čem takem moral odločati za enega od staršev. Sploh, če je pri zavesti. Govoriti je lahko, sploh če gre za druge. Ko ...prikaži večo je človek sam postavljen v tako situacijo, so vpletena čustva in racionalni argumenti izgubijo vso težo.

  • AMEX_No_Thanks 09:56 21.september 2024.

    Najbolj bizarno je to, da bralec na žurnalu ne more več enega stavka v miru prebrati, da mu ne bi vmes navrglo desetine neumnih oglasov.

    • Avatar mahatma2
      mahatma2 11:32 21.september 2024.

      AMEX.... Se strinjam , sicer pomaga adblocker , potem pa dobivaš ob vsakem kliku , poziv , da bi prostovoljno podprl portal in omogočil reklame. <je nadležno samo neprimerljivo manj kot pa reklame.➕👍

    • Enzgg4 11:40 21.september 2024.

      Gandi, meni se to dogaja na compu. Na telefonu pa ne. Na telefonu imam Adblock Fast in ABP for Samsung Internet

  • FejstDogaja 08:28 21.september 2024.

    Alzheimer nima nobene veze s sladkorno. Zbolevajo tudi tisti, ki nikoli niso imeli sladkorne ali katerekoli druge bolezni. Vse so ugibanja, velikokrat čista brca v temo.

    • Enzgg4 09:13 21.september 2024.

      Imas vaskularno demenco in ta je posledica sladkorne. Sladkorna uniči žile, možgani so slabše prekrvavljeni in začnejo počasi odmirati.

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:42 21.september 2024.

    Farmacija pa je proti evtanaziji,ker lahko takim ljudem proda tudi drek,pa se ne bo nobeden pritožil,ma naj gre vse u Q

  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:55 21.september 2024.

    Za vse je resitev evtanazija. Farmacija samo sluzi na neozdravljivih bolnikih. Zena sebicno izsiljuje mrtvo telo. Bolnik pa zrtev od vseh deleznikov. Neumno in kruto.

    • Enzgg4 09:11 21.september 2024.

      Evtanazija pod pogojem, da jo oseba sama hoče. Nikoli pa ne bi smeli drugi odločati o tem. Je pač tako, da se mnogi z vso silo oklepajo življenja, četudi to ni več ničemur podobno. A do tega imajo vso pravico.

  • Enzgg4 08:02 21.september 2024.

    Če kdo sumi, da se njegovega svojca loteva demenca, naj poskusi s testom risanja ure. Vrednotenje rezultatov najdete na https://najzdravnik.com/blogs/blog/kako-hitro-napreduje-demenca-in-katere-vrste-demence-poznamo?srsltid=AfmBOoptxTYHk2KCLy6Y_ZmZyfOlbZn_GHpOF907X1PYZSEIB9GBFpig

  • mph2 08:23 21.september 2024.

    Sladkorna tip 2 = bolezen ogljikovih hidratov. Alzheimer = sladkorna tip 3. Seveda, lahko je tudi genetski problem, ko v članku, mikro tromboze itn, .... večinoma ni tako.

    • Enzgg4 09:14 21.september 2024.

      Kaj pa je sladkorna tip 3? Jaz poznam samo 1 in 2. Prva je prirojena, druga pridobljena.

    • mph2 14:54 21.september 2024.

      Alzheimerju se reče diabetes 3. https://www.healthline.com/health/type-3-diabetes

    • Enzgg4 16:27 21.september 2024.

      To je BS. Ti tudi piše v nadaljevanju, kako in kaj (type 3 diabetes is not currently an official medical term). V resnici sta pri tem "diabetesu tipa 3" zamenjana vzrok in posledica. Ne bo Alzhajmer povzročil diabetesa, ampak obratno ...prikaži več - diabetes lahko povzroči Ajzhajmerja. In to velja tako za tip 1 kot za tip 2. V obeh primerih je posledica povišan nivo cukra v krvi, ta uniči žile, potem pa sledi vse ostalo. Od takšnih in drugačnih kapi do propadanja možganov. Razlika je samo v vzroku povišane...

    • Enzgg4 16:32 21.september 2024.

      ... ravni cukra v krvi. Pri enki gre za nezadostno produkcijo insulina, pri dvojki pa za odpornost na insulin. Pri tem navadno dvojka sčasoma povzroči tudi enko in imaš potem kombinacijo. Zaradi resistence na insulin slinavka začne izločati čedalje več ...prikaži več insulina in se sčasoma iztroši. Potem imaš kombinacijo insulinske resistence in še insulinske insuficience.

    • mph2 20:34 21.september 2024.

      @enzgg4, nič nisi očitno tokrat razumel, bolje, da ostaneva skupaj pri politiki, kjer se dobro ujemava. :-) tako tip 2 kot t.i. tip 3, alzheimer, sta METABOLNI bolezni, kjer igra bistveno vlogo hiperinzulinemija. Mimogrede, povišan sladkor je samo posledica spet ...prikaži večt ogromno inzulina v obtoku, ki ga povzroča ogromno hidratov skozi življenje velikokrat na dan. tako sem se otresel tipa 2, pa NAFLD, ... pa nešteto drugih problemov, pa nabiranja plaka, da sem eliminiral hidrate.

    • mph2 20:37 21.september 2024.

      sčasoma ti nabijanje inzulina, ki ga mora slinavka izločat, le-to dobro izčrpa. Itn itn ... preveč za tukaj. Pa še desetine okrog mene jih je med prijatelji, sodelavci, sorodniki (kjer smo vsi še genetsko malo obremenjeni), ki NIMAMO več "neozdravljive" ...prikaži več sladkorne. Namreč, če je c-peptid povsem normalen, enako fasting inzulin, ... kjer sta oba glavna parametra za sladkorno oz. inzulinsko rezistenco, si pač zdrav. Kot je ozdravljen alkoholizma nekdo, ki ga je nehal pit. Dokler spet ne začne.

    • mph2 20:41 21.september 2024.

      žal, ko enkrat štarta alzheimer pa ni tako enostavno kot pri sladkorni, se pa v prehrambni ketozi dobro upočasni, izboljša stanje,... Npr. dr. Cywes dober video, en od neštetih z naslovom Ep:144 ALZHEIMER'S: WHY KETO IS CRITICAL https://www.youtube.com/watch?v=9Sj09E0CjYQ

    • Enzgg4 20:42 21.september 2024.

      Pustiva. Literature o tem je veliko. Stvari, ki sem ti jih omenil, najdeš tudi v linku, ki si ga sam prilepil. Tisti citat iz prejšnjega monega komentarja je prav od tam.

    • Enzgg4 21:23 21.september 2024.

      Bom samo citate iz TVOJEGA linka prilepil, pa dokazuj svoj prav tistim, ki tam pišejo. Type 1 diabetes (T1D) is a chronic health condition in which your body’s endocrine part of the pancreas doesn’t produce enough insulin, and your blood ...prikaži več sugar (glucose) level becomes too high. Type 2 diabetes (T2D) is a chronic condition in which your body develops insulin resistance, causing your blood sugar level to become too high. In to je točno to. kar sem jaz napisal. Navajajo pa še nosečni diabetes, ki...

    • Enzgg4 21:24 21.september 2024.

      ... pa je samo varianta T1D: Gestational diabetes (GDM) occurs during pregnancy if the body cannot produce the insulin it needs and your blood sugar level becomes too high.

    • Enzgg4 21:32 21.september 2024.

      Stvar je v osnovi zelo preprosta in ne bi rekel, da sem jaz tisti, ki ne razume nastanka SB. Kar pa se hiperinsulinemije tiče, pa to NI sladkorna bolezen. Ker ne mislim dokazovati, da je voda mokra, bom spet samo ...prikaži več citiral: On its own, hyperinsulinemia isn't diabetes. But hyperinsulinemia often is associated with type 2 diabetes.... Hyperinsulinemia is connected to insulin resistance — a condition in which the body doesn't respond as it should to the effects of insulin. In that situation,...

    • Enzgg4 21:32 21.september 2024.

      ... the pancreas makes more insulin in order to overcome the resistance, leading to higher levels of insulin in the blood. Type 2 diabetes develops when the pancreas can no longer make the large amounts of insulin needed to keep ...prikaži več blood sugar at a healthy level. Vir: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/expert-answers/hyperinsulinemia/faq-20058488

    • mph2 23:37 21.september 2024.

      Seveda hiperinsulinemija ni sladkorna, je pa na koncu njen vzrok. :-) T1 je avtoimun, ga nismo omenjali, začeli smo pri alzheimerju, kjer ima poljudno ime tudi v uradnih krogih "tip 3". Mayo živi od financ proizvajalcev statinov, zdravil za sladkorno, ...prikaži več ... Če bi to bilo res, potem bi basanje pacienta z vedno večjimi dozami inzulina odpravilo problem, mar ne. :-)

    • Enzgg4 00:48 22.september 2024.

      Pusti ti mayota. Pojdi pogledat tisti tvoj prvi link, kaj pravi o SB3. Nekaj sem ti tudi citiral. Piše pa notri se "highly controversal..." Da ne dolgovezim: v osnovi sta 2 vzroka, odtod SB1 in SB2. O tem sem pa že vse povedal. Lp

    • mph2 10:15 22.september 2024.

      pred tem "highly" je prava definicija: This “type 3 diabetes” is a term proposed to describe the hypothesis that Alzheimer’s disease is caused by a type of insulin resistance and insulin-like growth factor dysfunction that occurs specifically in the brain. ...prikaži več Seveda je čista neumnost ENAČIT oba, to je totalen non sense. Samo VZROKI so isti, od tukaj primerjava.

    • mph2 10:21 22.september 2024.

      Tega nisem niti prvič prebral, da bi nekateri radi vse sladkorne bolnike naredili še za bolnike z alzheimerjem. "This condition also has been used by some to describe people who have T2D and also receive a diagnosis of Alzheimer’s disease." ...prikaži več to je totalna bedarija.

    • mph2 10:29 22.september 2024.

      morda ni bilo sicer niti tako mišljeno. V glavnem, 8 let keto, 5 let carnivore, ... tako noro izboljšanje vsega in enako za 50 morda ljudi okrog mene v teh letih z identičnimi rezultati, da zame ni dvoma vsa znanost o moji prehrani.

    • Enzgg4 10:44 22.september 2024.

      O keto pa karnivor pa tem smo že 100x. No, jaz kot vegi (ne vegan) prehrano baziram na stročnicah, žitih v zrnu, jajcih in mlečnih izdelkih in sem ravno tako cuker spravil iz preddiabetesa na normalo. Predvsem pa največ k ...prikaži več temu pridoda gibanje in izguba teže. Glede prejsnje teme pa samo to: odzval sem se na SB3, ki je imo bulšit. Gre za zamenjavo vzroka in posledice. Bolezenskega stanja, ki ga povzroči SB, ne moreš kar oklicati za (še en) tip SB, to je SB3. To je kot bi rekel, da je diabeticna..

    • Enzgg4 10:54 22.september 2024.

      ... noga SB4, pa diabetična retinopatija SB5 itd. Čista neumnost. Še enkrat: zadeva je sila preprosta. Ali telo insulina ne proizvaja (dovolj), kar je SB1 (insuficienca), ali pa telo insulina ne uporabi (resistenca), kar je SB2. Slednja navadno vodi tudi ...prikaži več v insuficienco, ker se slinavka izčrpa zaradi dalj časa trajajočega pretiranega izločanja insulina.

  • Pierre 15:32 21.september 2024.

    Spet pametovanje... brez haska, ker bolezen narašča. in NI zdravila.

  • Kmodri_ 09:59 21.september 2024.

    Najhujša oblika demenc je posrančeva demenca, ki prizidane zgolj politike!

    • Avatar Bine Prelesnik
      baraba 10:14 21.september 2024.

      Ti se še iz bolezni delaš norca. Le glej da tebe ne prizadene

    • 4krogci 10:23 21.september 2024.

      Misles ki prizadane JJ ko dtoji pred sodnikom??

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.