Pod streho
5197 ogledov

Je IR-ogrevanje še vedno neznanka? Poglejmo prednosti in slabosti

Komentarjev 6
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • jona 08:25 10.maj 2019.

    IR-paneli niso v duhu današnjih časov. Gre za neposredno ogrevanje na elektriko - dragocena električna energija se pretvarjai v toploto. 100% izkoristek imajo praktično vsi električni grelci. 100% izkoristek tudi pomeni, da za toploto, ki jo prejmemo iz IR-panela, v ...prikaži več termoelektratrni pokurijo 3x toliko premoga, zemeljskega plina ,...Torej, če bi namesto ogrevanja na IR panel kurili na premog, bi bili 3x bolj energetsko učinkoviti. Torej gre v reklamiranju IR-panelov za veliko zavajanja.

    • Janez_53 13:56 10.maj 2019.

      Točno tako! IR paneli so po mojem mnenju še en nateg. Ogrevanje le z elektriko nikakor ni najboljša rešitev. Mogoče so (ali so bile) še najboljše termoakumulacijske električne peči, ki so se polnile (akumulirale toploto v šamotne elemente) v času ...prikaži več nižje tarife ("nočni tok") in oddajale toploto čez dan. Vse ostalo so le pravljice za naivneže. Danes so razen ogrevanja z lesom (polena, briketi, peleti) še najbolj učinkovite toplotne črpalke (zemlja-voda, voda-voda ali zrak-voda).

    • Janez_53 14:01 10.maj 2019.

      Najcenejša varianta izmed toplotnih črpalk je zrak-voda, ki je tudi najenostavnejša za vgradnjo. Najdražja in obenem najbolj učinkovita je pa varianta voda-voda, torej uporaba vrtine, iz katere črpamo vodo, kateri odvzemamo toploto ter jo koristimo za ogrevanje.

  • ode 09:05 10.maj 2019.

    Edino učinkovito in varčno in prijetno je talno ogrevanje, vodno po v tleh speljanih ceveh ali električno po v tleh speljanih grelnih žicah. Medija (voda ali grelne žice) se segrevata le 20- 28 stopinj, celotna tla so na otip komaj zaznavno mlačna.

  • Snežinko 10:15 10.maj 2019.

    No, kruta realnost je rahlo drugačne od razlage v tem članku. Bivanje v prostoru, ogrevanem z IR paneli je vse kaj drugega kot prijetno. Ste že kdaj občutili, da vas obenem zebe in vam je vroče? Ne? Pojdite k nekomu, ...prikaži več ki ima IR ogrevanje. To je posledica dejstva, da so stene, omare... tople, zrak pa je mrzel, ker ne kroži. Zadeva je primerna IZKLJUČNO za večje objekte - muzeje, dvorane... nikakor pa ne za doma. Kot je že omenjeno: za doma je daleč najboljša opcija talno ogrevanje.

  • mitja66 11:07 28.september 2020.

    Tole drži? https://omisli.si/nasvet-strokovnjaka/ir-paneli/ir-paneli-cena-prednosti-slabosti-poraba-ir-ogrevanje/

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.