Pod streho /pod-streho/varcna-hisa
15159 ogledov

Subvencije: Za stare vloge 15 milijonov evrov, za nove pa precej manj

Komentarjev 12
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • Anja1956 10:35 06.december 2022.

    Razlika je v načinu priklopa ! Net Metering je super proti Off Grid sistemu ! Z Net Meteringom imaš pozimi zastonj ogrevanje , z Off Gridom pa si lahko poleti zastonj le hladiš !

  • Avatar R_D
    R_D 19:56 06.december 2022.

    Vsega bo precej manj pod golobom. Razen davkov in migrantov.

  • becar 22:06 06.december 2022.

    To ni nobena samooskrba ampak navaden nateg raje. Ljudje so po celo življenje varčevali in zdaj plačujejo po 20-30 tisoč EUR za neke kitajske panele. Inštalira jih že vsak, ki ima 5 min časa in je zavohal dobro priliko. Folk ...prikaži več ne ve, da ponudniki že zdaj zapirajo firme po določenem zaslužku. 20-30 let garancije? Čez 10 let jih 90% teh firm ne bo nikjer več, vaši paneli pa bodo romali na dinos. V tem času pa boste proizvedene viške pridno podarjali energetskim švercerjem.

  • alen04 07:59 06.december 2022.

    Sou uat?

  • Skias 10:09 06.december 2022.

    Ni samo problem v višini subvencije! Če dalje večji problem je elektro omrežje saj veste tisti dek, ko ga tako lepo zaračunavajo na mesečni položnici in ni videti, da bi ga kaj ekstra nadgrajevali. Skratka kaj boš razmišljal o subvencije ...prikaži več če ti pa že v startu povedo, da na tvojem območju omrežje več ne sprejema novih vlagateljev.

    • popokatopetl 12:29 06.december 2022.

      Kar konkreten problem je v FV panelih samih, ker pač delajo elektriko zelo nestanovitno kadar in kolikor sije sonce. Dokler jih je malo, ta nihanja lahko pokrije omrežje, s prilagajanjem dela ostalih elektrarn. Zdaj pa jih je zaradi ugodne cene ...prikaži več panelov vedno več... Če imaš FV na vikendu off-grid, hitro vidiš da je za stabilno elektriko poleti potrebna velika (draga) baterija, pozimi pa najbrž vseeno rabiš še agregat ker bi bila baterija za čez zimo noro draga.

    • popokatopetl 12:32 06.december 2022.

      Prvi problem je res v distribucijskem omrežju, ker ni narejeno da bi energijo prenašalo v obratni smeri od periferije proti centru, če se je v nekem trenutku lokalno proizvede preveč. Naslednji pa bo ko vsi jezovi Slovenije ne bodo dovolj ...prikaži več za shranjevanje solarnih dnevnih konic.

    • Skias 21:02 07.december 2022.

      Popokatopeti že kar lep čas upozarjajo in eni vemo, da same baterije ne bodo dovolj in imajo problem z nihanjem temperature. Večji problem, ki na tudi ti o.enjaš pa je ravno vreme. Elektrarne ne delujejo na način kot si to ...prikaži več eni predstavljajo obrnem stikalo pa imam elektriko.

    • Skias 21:02 07.december 2022.

      Vem recimo za jutri kaže sonce elektro si tako splanira in prilagodi količino proizvedene elektrike saj pričakujejo, da bo večina pokrita iz fotovoltajike potem pa vsekakor dež in vola imamo takoj izpade, ker nimamo hranilnikov energije. Skratka več kot je ...prikaži več korektorjev bolj nestabilno je omrežje in več hranilnikov rabimo. Meni se vidi tisti model, ko imaš 2 omeni jezeri na 2 različnih višinah ali pa shranjevanje toplote v kamnini s pomočjo soli.

  • h4ck3r 08:17 06.december 2022.

    Toliko o pomoči za vse...tisti, ki so izvedli montažo v vmesnem obdobju pa se lahko obrišejo pod nosom. In to kljub velikim besedam o pomoči in spodbujanju samooskrbe našega velikega "Führerja". Lepo lepo nas tile v tazadnjo...

    • Svobodnež 08:37 06.december 2022.

      Kje pa si zasledil, da ne moreš oddati vloge za subvencijo, če si elektrarno že zgradil v tem vmesnem obdobju??? Saj vendar vlogo za subvencijo oddaš šele PO namestitvi.

    • h4ck3r 09:22 06.december 2022.

      Če dobro prebereš članek, lepo piše, da bo 15M porabljen za že prejete in neobdelane vloge v prejšnjem razpisu. Torej tiste, ki so oddali do 4.3.2022 in še niso dobili denarja. Za tiste nove, pa bodo imeli prednost takšni, ki ...prikaži več so namestili elektrarno skupaj z baterijo. In glede na višino subvencij, bodo to dobili le to samo takšni. Tisti, ki smo pa nameščali vmes pa se lahko samo obrišemo pod nosom.

  • Komentirajte

    Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.