A kdo sploh še kupuje margarino? To je najbolj plastificiran drek v zgodovini človeštva in tako nesramna kemija notri, da mi ni jasno kdo jo sploh še maže na kruh. Več let smo si jo mazali, ko nismo vedeli, sedaj… ...prikaži več pa vemo kakšen strup je in da ni naravna.
Ampak ti le nič ni bilo,ko si jo normalno še jedel.Večina hrane na trgovskih policah potem ni za jesti.Rešitev je pa taka,vse kupiš pri kmetu in narediš sam doma,le tako boš ziher.Pa v vsakem primeru ne jesti margarino vsak dan,enkrat… ...prikaži več na teden je čisto dovolj,kar je več je že problem.
Luka - več let nisi vedel in še vedno nič ne veš! Margarina včasih in danes, sta dve močno drugačni zadevi. Včasih je bilo notri polno trans-maščob, ki so zelo škodljive, danes pa jih je notri zanemarljiva količina. V maslu… ...prikaži več pa je bilo vedno polno nasičenih maščob in tudi danes so. Torej, si šel s slabega na slabo ... 🤦
@zlate, očitno boš sam moral temeljito nadgradit svoje znanje. Že dolgo se ve, da je margarina, včeraj ali danes, škodljiva, gre samo za nianse v škodljivosti. Nasičene maščobe pa so najbolj zdrave in odporne na oksidiranje. Maslo, meso, jajca, ...… ...prikaži več so najbolj vrhunske hrane na katerih smo se razvijali milijone let. Vse ostalo so miti industrije prehrambenih smeti, ki je porabila desetine milijard za laži, podkupovanje znanstvenikov, lobiranje v vladah, ... itn.
mph, glede tega se motiš. Najbolj zdrave so enkrat in večkrat nenasičene maščobe. Hladno stiskana olja. Olivc, ribe, vse kar ima veliko omega3 maščobnih kislin. To je osnova mediteranske hrane in ni naključje, da imajo tam najmanj srčnožilnih bolezni. Ok,… ...prikaži več so sicer še oreški, semena, čeprav imajo ta precejšen delež omega6. So pa še vedno nenasičene.
@robi2107, ta rastlinska hrana, ki jo je vedno več v zadnjih 50 cca letih, in rastlinska olja, pa vedno manj mesa, je povzročila atomsko eksplozijo srčnih bolezni, sladkorne, raka, ... Malce nenavadno kaj ne, bi morali biti vsi vedno bolj… ...prikaži več zdravi. Problem je rastline nimajo razloga, da bile vesele, da jih pobijamo. Evolucija pač. Ne morejo bežat, nimajo močnih zob, ... so se razvile v prave tovarne strupov, anti nutrientov. Kar je edino top zdravo je meso, jajca, ribe.
Če te že zanima malo bolj poglobljeno, odlični dr. Paul Mason kot vedno. Vem tudi iz prve roke, kar sem šel na keto, še bolj pa carnivore, nobene sladkorne več ni, čisto vsi lab izvidi total normalni, sem se znebil… ...prikaži več zamaščenih jeter, ki so bila vsako leto slabša 15 let, nobenih GI problemov več, ... WHO in skoraj vse "zdravstvene" organizacije so na plačilnem spisku Pepsi, Cocacole, Nestle, Kellogg's, ... Let this sink in. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=Xgokvp5bfNg
Pa še ena o evoluciji rastlin. :-)
https://www.youtube.com/watch?v=j1cqNDDG4aA
Groza me je, da sem si desetletja uničeval zdravje na veganstvu in vegetarijanstvu, pa sem vse pripisoval "genom", pa bi moral izključno lažem industrije in farmacije.
Ja, Nick je prav povedal. Sicer pa: mph, tole z rastlinami bom jaz vzel zelo z rezervo. Sam sem namreč vegi (ne vegan, čeprav bi rad), pa imam isto krvno sliko in pritisk, ko dojenček. Vse cakum pakum. Praviš, si… ...prikaži več šel na keto (BTW, keto se greš lahko tudi z rastlinskimi maščobami, ki so dokazano bolj zdrave, ampak pustiva to, ker ima vsak svoje vedenje). OK, povej raje, koliko si shujšal. Ker to je ključ do vseh zdravstvenih težav. Debelost. Jaz sem isto imel 95 pri svojih 174, pa je bilo vse..
.. HHHHH na krvni sliki, pa še pritisk in preddiabetes. Sem celo tablete za pritisk fasal. Pa sem se vzel v roke, uporabil Nickov recept (omejil kalorije na 1500), redno športal (tek, bajk, orodja doma) in omejil OH v hrani… ...prikaži več (črtal sladkor, belo moko...). Zlasti slednje je pomembno za ljudi, ki jih jebe cuker. Enostavne OH nadomestiti s sestavljenimi, ki imajo nizek GI. Predvsem pa je ključno omejiti vnos oz. najprej priti na zdravo težo, potem pa ga uravnoteziti s porabo. Ker to dela cuker, ...
... holesterol in pritisk. DEBELOST je problem. Zato je danes toliko srčno-žilnih bolezni. Hrana je preveč kalorična, ljudje pa se premalo gibljejo. In potem kile letijo v luft. Pri taki hrani, kakršna je, ni noben problem použiti dnevno 3 do… ...prikaži več 4 jurje kcal. Ampak dnevna poraba neaktivnega človeka je tam okoli 2 jurja. Če upoštevaš, da ti 7000 kcal presežka pridela kilo dodatne teže, je vse jasno. Stvar je preprosta: matematika, tehnika, gumerabika. Ni velike mudrologije, čeprav jo eni delajo.
P.S. Aja, kilažo sem zbil s 95 na 65. Tablet za pritisk ne rabim več. 80/120 ali celo manj, cuker pa odvisno. Tega se da najlažje regulirati. Greš en krog in ga pokuriš. Po hudem športu prejšnji dan ga imam… ...prikaži več včasih celo 4 (5 je kao optimum).
robi2107 ,vsaka ti čast ,sam držim purinsko dieto(putika) in ko se navadiš na to ,pa živiš,od mesa samo piščanc lahko in še to čim manj.Shujšat pa ne gre pri meni 😔
@robi, ne gre za nobeneo mnenje, rastlinske maščobe so več kot dokazano total škodjive. Mimogrede, hladno stiskano olivno olje ne spada sem, govorimo o repičenem olju, sončničnem. Če si nabasan z inzulinom cel dan, boš vedno debel, ker je to… ...prikaži več glavni storage hormon.
@nickmason, ni teorije, da na keto ali še bolj carnivore ne bi shujšal. V ketozi je ena stvar bistvena, lakota povsem izgine pri samo dveh obrokih na dan. Poglej malo na to temo pod dr. ken Berry, dr. Shawn Baker, dr. Paul Mason, ...
@nick, ko sem bil okoli 50 let, sem obupal, da bi še kljub vsem športom kdaj imel normalne kile. Leta kasneje sem odkril keto, izgubil z levo roko 18 kg v prvega pol leta (par prijateljev še bistveno več), vedno… ...prikaži več sit, nobenih zamaščenih jeter več kot rečeno, vsi, total vsi, uzltrazvok, lab, ct, ... izvidi normalni. Povsem se je ustavilo tudi akumuliranje plaka v žilah, nekjer pa je prišlo do reversa. V zadnjih par letih na čisti carnivore prehrani.
Večina v Keto dieti jaz ne smem jesti,ne bo šlo,po parih dneh ne bi mogel več hodit .Sam sem predebel ampak nimam problemov s holesterolom,kri je čist ok,sečna kislina pa meni ne da mira,bognedaj recimo samo košček svinjine pojem.
@mph, ja kaj pa je olivc, če ne rastlinska maščoba?? Je pa drugačna struktura: ima več omega3 medtem ko ima sončnično omega6. Je škodljivo? Načelno ne. Ampak spij ga vsak dan 3 deci (2700 kcal), pa boš potem povedal, ko… ...prikaži več boš začel nabijati kile (če ne boš teh kcal porabil). Tako da: Nick je vse povedal. Maščobe, beljakovine, OH, v bistvu je vseen drek, dokler ni presežka vnosa, ki se kopiči. Vse je to precej preprosta matematika. Še enkrat: debelost je tista, ki dela škodo. Ne hrana per se...
Še to: kot carnivore (ni KETO, pri tem gre namreč za maščobe) poskusi vsak dan pojesti 4 jurje kcal, potem pa se cel dan svaljkaj po kavču. Boš videl, ko boš začel vzhajati. In potem sledi vse ostalo: cuker, pritisk,… ...prikaži več holesterol in trigliceridi. Kot vegi imam lahko vse cakum pakum, ali pa ne. Ti, kot mesožder isto. Še posebej zato, ker imajo beljakovine, ki jih je v mesu več, sposobnost, da se presnovijo v sladkor v krvi (glukoneogeneza). Edino maščobe nimajo te sposobnosti. Se pa direkt kopičijo
@robi, kot "rastlinska" olja se šteje termično obdelana s hudimi kemičnimi postopki, kemikalijami, deodoriranjem, beljenjem, ... itn. HLADNO STISKANA so čisto nekaj drugega. Keto je, da si v prehrambeni ketozi. Carnivore je total keto, samo še korak naprej in še… ...prikaži več manj hidratov. Za keto ajde cca. 20g, na carnivore sem pogosto na 0).
in ne, če pojem 4000 kcal, kar zadnje čase skoraj redno ni prav nobenega cukra.
@mph 1. Kaj so rastlinska olja, ti pove že samo ime. Vse drugo so podrobnosti, ki za opredelitev nimajo nobene veze. 2. Keto dieta ni carnivore, ampak je "High Fat, Moderate Protein And Low Carbohydrate Diet". Če je v prehrani… ...prikaži več velik delež mesa, to ni ravno "Moderate Protein", se ti ne zdi? 3. Ne mešaj cukra (OH) v hrani in cukra v krvi. Ali si ga morda meriš? Jaz si ga. Ne rabiš jesti veliko OH, da bi ga imel v krvi, ker ga organizem sintetizira iz beljakovin. Guglaj glukoneogeneza. 4. Velik...
... vnos kcal (bilo katerega makrohranila), ki se ne porabijo, se bo začel kopičiti. Začel se boš rediti. Dobil boš mdr. velik vamp. Logika, vsak seljak to ve. V prevodu pa to pomeni, da boš pridelal visceralno maščevje, ki povzroči… ...prikaži več zamaščenost notranjih organov. Zaradi tega začnejo jetra in slinovka slabo delovati. Slednje bo povzročilo motnje v izločanju insulina in povečan delež v krvi, dolgoročno pa okvaro trebušne slinovke. Po domače; sladkorno bolezen. Razumeš zdaj?
@robi, očitno ne razumeš ravno dobro. Pri keto je bistveno, da je do 20 gramov hidratov za večino, KALORIČNO pa mora prihajat recimo 70+% iz mašob. Ne količinsko, KALORIČNO. Ker razmerje med maščobami in hidrati/proteini je 9:4. Jem samo meso,… ...prikaži več, jajca, sire, ... moj procent maščob je točno nekje med 75 in 80%. Jest pa je zelo zaželjeno mastno meso ali dodajat npr. maslo.
https://www.youtube.com/watch?v
btw, ne skrbi za moje poznavanje glukoneogeneze. :-)
@nick, poslušaj malo glede putike dr. Ken Berrija, kaj jo povzroča in te bo morda presenetilo kaj jo odpravlja.
https://www.youtube.com/watch?v=95mhn0ry2LY
Mph jaz zelo dobro razumem. Zdaj mi pišes to, kar trdim sam: da keto bazira na maščobah. Ti pa si prej pisal o carnivore, kar je nekaj drugega. Tudi o količinah (volumnu) nisem govoril, pač pa ves čas pišem o… ...prikaži več kalorijah. Grami ne pomenijo nic, če ne vemo, na kaj se nanašajo. A propos cukra in ostalih bolezni, zadnjič: velik vnos kcal, ki se br porabi, rezultira v debelosti, zaradi katere se zamastijo notranji organi. Odtod diabetes, steatoza jeter in kompleten presnovni sindrom. Over and out.
@robi, keto bazira PRVENSTVENO na nizkih hidratih, tam ne sme bit kiksov, ... dosti manj moti, če bi dobil ogromno proteinov in premalo maščob. Carnivore je točno to, praktično NULA HIDRATOV in VELIKO MAŠČOB in VELIKO beljakovin, razmerje je cirka… ...prikaži več 1:1, ker pa je razmer je 9:4, je to še vedno običajno 75% kalorij iz maščob in razlika iz proteinov. Povsem zgrešeno pa je tvoje pojmovanje zamastitve jeter, meni in praktično skoraj vsem zamastijo jetra HIDRATI. Na carnivore po par letih imam čista.
Diabetes 2 je bolezen ogljikovih hidratov, pika. Ob pomoči računajo rastlinskih olj (kjer gre za kemično in toplotno agresivne obdelave, nikoli hladno stiskanje). Ne glede na gensko obremenitev (po noni bi moral kot pol sorodstva bit davno diabetik, kar sem… ...prikaži več že bil, sedaj imam c-peptid čisto na dnu, sladkor 4.4 zjutraj. Total normalno. Ves akumuliran plak se je povsem ustavil zadnjih 6 let, nekje se je zmanjšal, predvsem kalcinati. Potrjeno z uz, ct, ...Vem kaj govorim in vem kaj "moji" zdr.
Ja, relevantni viri prehrane, kjer je naročnik in plačnik raziskave Cocacola, Pepsi, Nestle, Kellogg's, industrija sladkorja, ... te prosim. :-) Delaj kakor hočeš, sem bil isti do 6 let nazaj, desetletja pranja glave z lažmi industrije. Točno vem kakšne vse… ...prikaži več probleme mi je odpravila carnivore prehrana, dobro pa že navadna keto, enako desetinam prijateljev, sorodnikov (v družini imajo sladkorno še samo preveč pametni, ostali so jo odpravili), ....
Zame velja kar pravijo tisoči dan danes strokovnjakov, zdravnikov, dietologov, nutricionistov, ki so sami ozdraveli in pomagali sumarno stotisočem verjetno pacientov.
ti pa kar nadaljuj s svojim obsegom znanja.
Meni je samo žal, da nisem to odkril 40+ let nazaj vsaj.
Zdaj pa meni ni več jasno, o čem ti mene prepričuješ. Pa kar ne odnehaš. Delno me prepričuješ v nekaj, glede česar sploh ne oporekam, delno pa imaš o stvareh popolnoma zmotna prepričanja. Glede slednjih sem te napotil na relevantne… ...prikaži več vire. Glede izvora steatoze jeter in nastanka diabetesa tipa 2. Kaj imam jaz s Cocacola, Pepsi, Nestle, Kellogg's, industrija sladkorja, ... te prosim? Sem mar njih navajal kot relevantne vire? In še zadnjič: jaz sem vegi in sem isto odpravil cuker, pritisk in....
.... holesterol. Delno z izločitvijo OH, predvsem pa z izgubo teže in rednim miganjem. Oponiram torej, da moraš biti nujno carnivore, ker to ni keto dieta. Ime ti vse pove: bazira na mesu. Ki pa v resnici nima OH. Vendar… ...prikaži več ima velik delež beljakovin, ki pa se z neoglukogenezo lahko pretvorijo v krvni sladkor. To je vse. Ne mislim več dokazovati dejstev, o katerih se lahko prepričaš sam. Zdaj pa res ne bom več odgovarjal.
@robi, kdo te prepričuje? Ne razumeš kaj je carnivore in kaj je keto, kaj je potrebno, ... zato sem nadaljeval, je pa to moj zadnji post, ker nima smisla več, kot vidim. vseeno mimogrede, glukoneogeneza je ON DEMAND process, nima… ...prikaži več total nobene veze koliko beljakovin poješ. in prav tako lahko tvori iz maščobnih kislin.
ampak nima smisla ja. Moj zadnji post, ne bom niti več spremljal te niti.
sem ti probal razložit, ampak žal ne morem razumet namesto tebe.
Ja, če so pa vsi govorili, da je maslo škodljivo in samo rastlinske maščobe so prave. Rame že 20 let ne kupujemo, maslo pa vse bolj. Če pa ujameš, res domačega, si pa car.
Saj sploh ni govora o tem. Gre za nateg pri ceni oz. količini, da so pri enaki pakungi začeli polniti 100 g manj kot prej. Kar je v resnici 25% podražitev. Nateg zato, ker če nisi pozoren na deklarirano količino… ...prikaži več (pri enako veliki embalaži), šele doma vidiš, da si plačal isto, dobil pa 20% manj.
Matjaž, preberi si moj zgornji odgovor Luki. Sicer tudi sam, sem ter tja, jem maslo, vendar pa je današnja margarina vseeno bolj zdrava izbira. Ampak izbira je, seveda, tvoja, kakor tudi možnost, informirati se ...
TEH PREVAR JE ZE NEKAJ LET NAZAJ KO SO ZAČELI Z JOGURTI Z 250g na 200g na 180 na 160 in celo na 150g cena ISTA.. LOPOVI prav tako pri PRASKIH ZA PERILO TU PA PRAVA KATASTROFA IN NATEGI. ŽAL.… ...prikaži več ŽIVIMO V LOPOVSKI DRZAVI INŠPEKCIJA PA NE NAREDI POPOLNOMA NICCCCC.
Če bi se zgodilo samo z Ramo,bi bilo zanemarjujoče,pretkani ponudniki so za večino pakiranih stvari pustili cene enake,vsebino pa oklestili za 20-30 %....
ja no kakšna novica, a ni neki Miha Mazzini pred kakimi mesece imel podoben članek. sicer pa saj veste nateg z tunami, ko jih našopajo z morsko vodo da so težje. pa glejte pakirano meso v naših diskontarjih, kolk sreža… ...prikaži večža ima. ja vi kupujete vodo ali meso. je pa en proizvod, v sloveniji, ki vam lahko da obilen dodatek. ajde da vidimo, če veste kateri ? vam mal pomagan. je v kozarcu, v edinstvenem slovenskem kozarcu. in če je prodajalec pošten, naivno pošten in ga napolni do vrha, je dobra mera
TO se je dogadjalo še pred korono. Vedno manj vsebine za isti denar. Mlečni kifeljci v Hofru. Vedno 5 kosov v vrečki. Zdaj samo 4 kosa, za isti denar. Smo že mislili, da smo enega izgubili.
hm glede masla in margarine. maslo imejte mal na hladnem pa ga ne boste mazal na kruh, ker bo trd ko kamen. margarina pa, se maže na ledu al pa na soncu. za vse ki pa prisegate na naravno, kupite… ...prikaži več margarino in maslo, pa ju poleti dajte ven na zrak v senco, pa prite pogledat čez tri tedne. me zanima kaj boste še vedno lahko mazal na kruh. pa dober tek. p.s iz osebnih izkušenj vem da margarina po enem letu pozabe, na mestu izven hladilnika, je še vedno izgledala uporabna za jest. kar izvolte.
Luka MB, jaz sem ena izmed tistih, ki kupujem margarino. Masla na kruhu sploh ne maram. V trgovinah je veliko proizvodov in ne morajo biti vsi naravni. Da bi bili proizvodi vsi naravni pa je utopija.
A kdo sploh še kupuje margarino? To je najbolj plastificiran drek v zgodovini človeštva in tako nesramna kemija notri, da mi ni jasno kdo jo sploh še maže na kruh. Več let smo si jo mazali, ko nismo vedeli, sedaj… ...prikaži več pa vemo kakšen strup je in da ni naravna.
Ampak ti le nič ni bilo,ko si jo normalno še jedel.Večina hrane na trgovskih policah potem ni za jesti.Rešitev je pa taka,vse kupiš pri kmetu in narediš sam doma,le tako boš ziher.Pa v vsakem primeru ne jesti margarino vsak dan,enkrat… ...prikaži več na teden je čisto dovolj,kar je več je že problem.
Luka - več let nisi vedel in še vedno nič ne veš! Margarina včasih in danes, sta dve močno drugačni zadevi. Včasih je bilo notri polno trans-maščob, ki so zelo škodljive, danes pa jih je notri zanemarljiva količina. V maslu… ...prikaži več pa je bilo vedno polno nasičenih maščob in tudi danes so. Torej, si šel s slabega na slabo ... 🤦
Menda je problem hidrogenizacija ki je danes drugačna, kot nekoč.
@zlate, očitno boš sam moral temeljito nadgradit svoje znanje. Že dolgo se ve, da je margarina, včeraj ali danes, škodljiva, gre samo za nianse v škodljivosti. Nasičene maščobe pa so najbolj zdrave in odporne na oksidiranje. Maslo, meso, jajca, ...… ...prikaži več so najbolj vrhunske hrane na katerih smo se razvijali milijone let. Vse ostalo so miti industrije prehrambenih smeti, ki je porabila desetine milijard za laži, podkupovanje znanstvenikov, lobiranje v vladah, ... itn.
mph, glede tega se motiš. Najbolj zdrave so enkrat in večkrat nenasičene maščobe. Hladno stiskana olja. Olivc, ribe, vse kar ima veliko omega3 maščobnih kislin. To je osnova mediteranske hrane in ni naključje, da imajo tam najmanj srčnožilnih bolezni. Ok,… ...prikaži več so sicer še oreški, semena, čeprav imajo ta precejšen delež omega6. So pa še vedno nenasičene.
@robi2107, ta rastlinska hrana, ki jo je vedno več v zadnjih 50 cca letih, in rastlinska olja, pa vedno manj mesa, je povzročila atomsko eksplozijo srčnih bolezni, sladkorne, raka, ... Malce nenavadno kaj ne, bi morali biti vsi vedno bolj… ...prikaži več zdravi. Problem je rastline nimajo razloga, da bile vesele, da jih pobijamo. Evolucija pač. Ne morejo bežat, nimajo močnih zob, ... so se razvile v prave tovarne strupov, anti nutrientov. Kar je edino top zdravo je meso, jajca, ribe.
Če te že zanima malo bolj poglobljeno, odlični dr. Paul Mason kot vedno. Vem tudi iz prve roke, kar sem šel na keto, še bolj pa carnivore, nobene sladkorne več ni, čisto vsi lab izvidi total normalni, sem se znebil… ...prikaži več zamaščenih jeter, ki so bila vsako leto slabša 15 let, nobenih GI problemov več, ... WHO in skoraj vse "zdravstvene" organizacije so na plačilnem spisku Pepsi, Cocacole, Nestle, Kellogg's, ... Let this sink in. :-) https://www.youtube.com/watch?v=Xgokvp5bfNg
Pa še ena o evoluciji rastlin. :-) https://www.youtube.com/watch?v=j1cqNDDG4aA Groza me je, da sem si desetletja uničeval zdravje na veganstvu in vegetarijanstvu, pa sem vse pripisoval "genom", pa bi moral izključno lažem industrije in farmacije.
Vsak ima nekaj prav,drgač je pa zdrava kmečka pamet še vedno najboljša.Jej vse ,ne se nažirat itd pa bo .
Ja, Nick je prav povedal. Sicer pa: mph, tole z rastlinami bom jaz vzel zelo z rezervo. Sam sem namreč vegi (ne vegan, čeprav bi rad), pa imam isto krvno sliko in pritisk, ko dojenček. Vse cakum pakum. Praviš, si… ...prikaži več šel na keto (BTW, keto se greš lahko tudi z rastlinskimi maščobami, ki so dokazano bolj zdrave, ampak pustiva to, ker ima vsak svoje vedenje). OK, povej raje, koliko si shujšal. Ker to je ključ do vseh zdravstvenih težav. Debelost. Jaz sem isto imel 95 pri svojih 174, pa je bilo vse..
.. HHHHH na krvni sliki, pa še pritisk in preddiabetes. Sem celo tablete za pritisk fasal. Pa sem se vzel v roke, uporabil Nickov recept (omejil kalorije na 1500), redno športal (tek, bajk, orodja doma) in omejil OH v hrani… ...prikaži več (črtal sladkor, belo moko...). Zlasti slednje je pomembno za ljudi, ki jih jebe cuker. Enostavne OH nadomestiti s sestavljenimi, ki imajo nizek GI. Predvsem pa je ključno omejiti vnos oz. najprej priti na zdravo težo, potem pa ga uravnoteziti s porabo. Ker to dela cuker, ...
... holesterol in pritisk. DEBELOST je problem. Zato je danes toliko srčno-žilnih bolezni. Hrana je preveč kalorična, ljudje pa se premalo gibljejo. In potem kile letijo v luft. Pri taki hrani, kakršna je, ni noben problem použiti dnevno 3 do… ...prikaži več 4 jurje kcal. Ampak dnevna poraba neaktivnega človeka je tam okoli 2 jurja. Če upoštevaš, da ti 7000 kcal presežka pridela kilo dodatne teže, je vse jasno. Stvar je preprosta: matematika, tehnika, gumerabika. Ni velike mudrologije, čeprav jo eni delajo.
P.S. Aja, kilažo sem zbil s 95 na 65. Tablet za pritisk ne rabim več. 80/120 ali celo manj, cuker pa odvisno. Tega se da najlažje regulirati. Greš en krog in ga pokuriš. Po hudem športu prejšnji dan ga imam… ...prikaži več včasih celo 4 (5 je kao optimum).
robi2107 ,vsaka ti čast ,sam držim purinsko dieto(putika) in ko se navadiš na to ,pa živiš,od mesa samo piščanc lahko in še to čim manj.Shujšat pa ne gre pri meni 😔
Ja, je kar volja in disciplina potrebna. Meni je najlažje, ko sem cel dan v pogonu. Tedaj kar pozabim na lakoto.
@robi, ne gre za nobeneo mnenje, rastlinske maščobe so več kot dokazano total škodjive. Mimogrede, hladno stiskano olivno olje ne spada sem, govorimo o repičenem olju, sončničnem. Če si nabasan z inzulinom cel dan, boš vedno debel, ker je to… ...prikaži več glavni storage hormon. @nickmason, ni teorije, da na keto ali še bolj carnivore ne bi shujšal. V ketozi je ena stvar bistvena, lakota povsem izgine pri samo dveh obrokih na dan. Poglej malo na to temo pod dr. ken Berry, dr. Shawn Baker, dr. Paul Mason, ...
@nick, ko sem bil okoli 50 let, sem obupal, da bi še kljub vsem športom kdaj imel normalne kile. Leta kasneje sem odkril keto, izgubil z levo roko 18 kg v prvega pol leta (par prijateljev še bistveno več), vedno… ...prikaži več sit, nobenih zamaščenih jeter več kot rečeno, vsi, total vsi, uzltrazvok, lab, ct, ... izvidi normalni. Povsem se je ustavilo tudi akumuliranje plaka v žilah, nekjer pa je prišlo do reversa. V zadnjih par letih na čisti carnivore prehrani.
Večina v Keto dieti jaz ne smem jesti,ne bo šlo,po parih dneh ne bi mogel več hodit .Sam sem predebel ampak nimam problemov s holesterolom,kri je čist ok,sečna kislina pa meni ne da mira,bognedaj recimo samo košček svinjine pojem.
@mph, ja kaj pa je olivc, če ne rastlinska maščoba?? Je pa drugačna struktura: ima več omega3 medtem ko ima sončnično omega6. Je škodljivo? Načelno ne. Ampak spij ga vsak dan 3 deci (2700 kcal), pa boš potem povedal, ko… ...prikaži več boš začel nabijati kile (če ne boš teh kcal porabil). Tako da: Nick je vse povedal. Maščobe, beljakovine, OH, v bistvu je vseen drek, dokler ni presežka vnosa, ki se kopiči. Vse je to precej preprosta matematika. Še enkrat: debelost je tista, ki dela škodo. Ne hrana per se...
Še to: kot carnivore (ni KETO, pri tem gre namreč za maščobe) poskusi vsak dan pojesti 4 jurje kcal, potem pa se cel dan svaljkaj po kavču. Boš videl, ko boš začel vzhajati. In potem sledi vse ostalo: cuker, pritisk,… ...prikaži več holesterol in trigliceridi. Kot vegi imam lahko vse cakum pakum, ali pa ne. Ti, kot mesožder isto. Še posebej zato, ker imajo beljakovine, ki jih je v mesu več, sposobnost, da se presnovijo v sladkor v krvi (glukoneogeneza). Edino maščobe nimajo te sposobnosti. Se pa direkt kopičijo
@robi, kot "rastlinska" olja se šteje termično obdelana s hudimi kemičnimi postopki, kemikalijami, deodoriranjem, beljenjem, ... itn. HLADNO STISKANA so čisto nekaj drugega. Keto je, da si v prehrambeni ketozi. Carnivore je total keto, samo še korak naprej in še… ...prikaži več manj hidratov. Za keto ajde cca. 20g, na carnivore sem pogosto na 0). in ne, če pojem 4000 kcal, kar zadnje čase skoraj redno ni prav nobenega cukra.
@mph 1. Kaj so rastlinska olja, ti pove že samo ime. Vse drugo so podrobnosti, ki za opredelitev nimajo nobene veze. 2. Keto dieta ni carnivore, ampak je "High Fat, Moderate Protein And Low Carbohydrate Diet". Če je v prehrani… ...prikaži več velik delež mesa, to ni ravno "Moderate Protein", se ti ne zdi? 3. Ne mešaj cukra (OH) v hrani in cukra v krvi. Ali si ga morda meriš? Jaz si ga. Ne rabiš jesti veliko OH, da bi ga imel v krvi, ker ga organizem sintetizira iz beljakovin. Guglaj glukoneogeneza. 4. Velik...
... vnos kcal (bilo katerega makrohranila), ki se ne porabijo, se bo začel kopičiti. Začel se boš rediti. Dobil boš mdr. velik vamp. Logika, vsak seljak to ve. V prevodu pa to pomeni, da boš pridelal visceralno maščevje, ki povzroči… ...prikaži več zamaščenost notranjih organov. Zaradi tega začnejo jetra in slinovka slabo delovati. Slednje bo povzročilo motnje v izločanju insulina in povečan delež v krvi, dolgoročno pa okvaro trebušne slinovke. Po domače; sladkorno bolezen. Razumeš zdaj?
@robi, očitno ne razumeš ravno dobro. Pri keto je bistveno, da je do 20 gramov hidratov za večino, KALORIČNO pa mora prihajat recimo 70+% iz mašob. Ne količinsko, KALORIČNO. Ker razmerje med maščobami in hidrati/proteini je 9:4. Jem samo meso,… ...prikaži več, jajca, sire, ... moj procent maščob je točno nekje med 75 in 80%. Jest pa je zelo zaželjeno mastno meso ali dodajat npr. maslo. https://www.youtube.com/watch?v btw, ne skrbi za moje poznavanje glukoneogeneze. :-)
@nick, poslušaj malo glede putike dr. Ken Berrija, kaj jo povzroča in te bo morda presenetilo kaj jo odpravlja. https://www.youtube.com/watch?v=95mhn0ry2LY
Mph jaz zelo dobro razumem. Zdaj mi pišes to, kar trdim sam: da keto bazira na maščobah. Ti pa si prej pisal o carnivore, kar je nekaj drugega. Tudi o količinah (volumnu) nisem govoril, pač pa ves čas pišem o… ...prikaži več kalorijah. Grami ne pomenijo nic, če ne vemo, na kaj se nanašajo. A propos cukra in ostalih bolezni, zadnjič: velik vnos kcal, ki se br porabi, rezultira v debelosti, zaradi katere se zamastijo notranji organi. Odtod diabetes, steatoza jeter in kompleten presnovni sindrom. Over and out.
@robi, keto bazira PRVENSTVENO na nizkih hidratih, tam ne sme bit kiksov, ... dosti manj moti, če bi dobil ogromno proteinov in premalo maščob. Carnivore je točno to, praktično NULA HIDRATOV in VELIKO MAŠČOB in VELIKO beljakovin, razmerje je cirka… ...prikaži več 1:1, ker pa je razmer je 9:4, je to še vedno običajno 75% kalorij iz maščob in razlika iz proteinov. Povsem zgrešeno pa je tvoje pojmovanje zamastitve jeter, meni in praktično skoraj vsem zamastijo jetra HIDRATI. Na carnivore po par letih imam čista.
Diabetes 2 je bolezen ogljikovih hidratov, pika. Ob pomoči računajo rastlinskih olj (kjer gre za kemično in toplotno agresivne obdelave, nikoli hladno stiskanje). Ne glede na gensko obremenitev (po noni bi moral kot pol sorodstva bit davno diabetik, kar sem… ...prikaži več že bil, sedaj imam c-peptid čisto na dnu, sladkor 4.4 zjutraj. Total normalno. Ves akumuliran plak se je povsem ustavil zadnjih 6 let, nekje se je zmanjšal, predvsem kalcinati. Potrjeno z uz, ct, ...Vem kaj govorim in vem kaj "moji" zdr.
Over,out, no more. Tam je gugl.
... in relevantni viri.
Ja, relevantni viri prehrane, kjer je naročnik in plačnik raziskave Cocacola, Pepsi, Nestle, Kellogg's, industrija sladkorja, ... te prosim. :-) Delaj kakor hočeš, sem bil isti do 6 let nazaj, desetletja pranja glave z lažmi industrije. Točno vem kakšne vse… ...prikaži več probleme mi je odpravila carnivore prehrana, dobro pa že navadna keto, enako desetinam prijateljev, sorodnikov (v družini imajo sladkorno še samo preveč pametni, ostali so jo odpravili), ....
Zame velja kar pravijo tisoči dan danes strokovnjakov, zdravnikov, dietologov, nutricionistov, ki so sami ozdraveli in pomagali sumarno stotisočem verjetno pacientov. ti pa kar nadaljuj s svojim obsegom znanja. Meni je samo žal, da nisem to odkril 40+ let nazaj vsaj.
Zdaj pa meni ni več jasno, o čem ti mene prepričuješ. Pa kar ne odnehaš. Delno me prepričuješ v nekaj, glede česar sploh ne oporekam, delno pa imaš o stvareh popolnoma zmotna prepričanja. Glede slednjih sem te napotil na relevantne… ...prikaži več vire. Glede izvora steatoze jeter in nastanka diabetesa tipa 2. Kaj imam jaz s Cocacola, Pepsi, Nestle, Kellogg's, industrija sladkorja, ... te prosim? Sem mar njih navajal kot relevantne vire? In še zadnjič: jaz sem vegi in sem isto odpravil cuker, pritisk in....
.... holesterol. Delno z izločitvijo OH, predvsem pa z izgubo teže in rednim miganjem. Oponiram torej, da moraš biti nujno carnivore, ker to ni keto dieta. Ime ti vse pove: bazira na mesu. Ki pa v resnici nima OH. Vendar… ...prikaži več ima velik delež beljakovin, ki pa se z neoglukogenezo lahko pretvorijo v krvni sladkor. To je vse. Ne mislim več dokazovati dejstev, o katerih se lahko prepričaš sam. Zdaj pa res ne bom več odgovarjal.
@robi, kdo te prepričuje? Ne razumeš kaj je carnivore in kaj je keto, kaj je potrebno, ... zato sem nadaljeval, je pa to moj zadnji post, ker nima smisla več, kot vidim. vseeno mimogrede, glukoneogeneza je ON DEMAND process, nima… ...prikaži več total nobene veze koliko beljakovin poješ. in prav tako lahko tvori iz maščobnih kislin. ampak nima smisla ja. Moj zadnji post, ne bom niti več spremljal te niti. sem ti probal razložit, ampak žal ne morem razumet namesto tebe.
Ja, če so pa vsi govorili, da je maslo škodljivo in samo rastlinske maščobe so prave. Rame že 20 let ne kupujemo, maslo pa vse bolj. Če pa ujameš, res domačega, si pa car.
Saj sploh ni govora o tem. Gre za nateg pri ceni oz. količini, da so pri enaki pakungi začeli polniti 100 g manj kot prej. Kar je v resnici 25% podražitev. Nateg zato, ker če nisi pozoren na deklarirano količino… ...prikaži več (pri enako veliki embalaži), šele doma vidiš, da si plačal isto, dobil pa 20% manj.
Matjaž, preberi si moj zgornji odgovor Luki. Sicer tudi sam, sem ter tja, jem maslo, vendar pa je današnja margarina vseeno bolj zdrava izbira. Ampak izbira je, seveda, tvoja, kakor tudi možnost, informirati se ...
@zlate, ti pa si preberi moj komentar zgoraj. To, kar govoriš, je "znanje" izpred 50-70 let nazaj.
Drugi proizvajalci hrane so še bolj "iznajdljivi". Krepko znižajo količino in istočasno dvignejo ceno.
TEH PREVAR JE ZE NEKAJ LET NAZAJ KO SO ZAČELI Z JOGURTI Z 250g na 200g na 180 na 160 in celo na 150g cena ISTA.. LOPOVI prav tako pri PRASKIH ZA PERILO TU PA PRAVA KATASTROFA IN NATEGI. ŽAL.… ...prikaži več ŽIVIMO V LOPOVSKI DRZAVI INŠPEKCIJA PA NE NAREDI POPOLNOMA NICCCCC.
Če bi se zgodilo samo z Ramo,bi bilo zanemarjujoče,pretkani ponudniki so za večino pakiranih stvari pustili cene enake,vsebino pa oklestili za 20-30 %....
ja no kakšna novica, a ni neki Miha Mazzini pred kakimi mesece imel podoben članek. sicer pa saj veste nateg z tunami, ko jih našopajo z morsko vodo da so težje. pa glejte pakirano meso v naših diskontarjih, kolk sreža… ...prikaži večža ima. ja vi kupujete vodo ali meso. je pa en proizvod, v sloveniji, ki vam lahko da obilen dodatek. ajde da vidimo, če veste kateri ? vam mal pomagan. je v kozarcu, v edinstvenem slovenskem kozarcu. in če je prodajalec pošten, naivno pošten in ga napolni do vrha, je dobra mera
TO se je dogadjalo še pred korono. Vedno manj vsebine za isti denar. Mlečni kifeljci v Hofru. Vedno 5 kosov v vrečki. Zdaj samo 4 kosa, za isti denar. Smo že mislili, da smo enega izgubili.
hm glede masla in margarine. maslo imejte mal na hladnem pa ga ne boste mazal na kruh, ker bo trd ko kamen. margarina pa, se maže na ledu al pa na soncu. za vse ki pa prisegate na naravno, kupite… ...prikaži več margarino in maslo, pa ju poleti dajte ven na zrak v senco, pa prite pogledat čez tri tedne. me zanima kaj boste še vedno lahko mazal na kruh. pa dober tek. p.s iz osebnih izkušenj vem da margarina po enem letu pozabe, na mestu izven hladilnika, je še vedno izgledala uporabna za jest. kar izvolte.
Luka MB, jaz sem ena izmed tistih, ki kupujem margarino. Masla na kruhu sploh ne maram. V trgovinah je veliko proizvodov in ne morajo biti vsi naravni. Da bi bili proizvodi vsi naravni pa je utopija.