Haha, kako so že rekli stari ljudje..''lakota je najboljši kuhar''... Pa še res je še danes. Ampak moda, trend, to so stvari, ki za malemkost obrnejo zadeve. Kot primer, goveja juha z rezanci, omiljena jed do 9 leta, potem stop.… ...prikaži več Malo raziskave, pogovorov z drugimi starši in ugotovili smo, da je juha ''out'' zaradi parih mulcev, ki so bili ''glavni na šoli''. In spet jemo juho, sicer doma, v šoli pa, saj je vseeno, vsaj doma vse pojedo kadar so ''in'' v šoli.
Veganski strateški svet, what could go wrong. No, sicer še vedno bolje kot sladkarije, merendine, ..., je pa to daleč od zdrave človekove hrane na kateri smo bili pretekle milijone let, čeprav nekateri mislijo, da smo kar šimpanzi in gorile.
@jebeš, saj to je problem :-), etično je tako, da bistveno več živali kot številka umre za veganske pridelke, pobijejo desetine milijard ptičev, glodalcev, kač, polžev, hroščev, ... pridelovalci. Logično profit. Pri regenerativni živinoreji tega ni. Zdravstveno ni bilo nikoli… ...prikaži več podkrepljeno res znanstveno, ampak z navadnimi čira čara prehrambnimi vprašalniki. Kmetijstvo je sicer najbolj uničujoča dejavnost človeka za planet, sodobno ne obstaja brez oceanov umetnih gnojil, herbicidov, pesticidov.
To preprosto ni res. Največji del kmetijskih površin je namenjen pridelavi rastlin za krmo živali, predvsem soje. Ne bi zdaj spet iskal procentov, ampak sem to že preverjal. Kar se tiče onesnaževanja, se strinjam, da je kmetijstvo velik onesnaževalec, ampak… ...prikaži več dajmo ločit. Imamo poljedelstvo in živinorejo, če zanemarim ribištvo in ostale manjše sektorje. Največji onesnaževalec je živinoreja. Direktno in indirektno. Indirektno preko preko poljedelstva za potrebe živinoreje. O zdravstvenem vidiku..
.. pa ne bi razpravljal. Obstajajo argumenti za in proti. K etičnemu razlogu: za kaj misliš, da krčijo amazonski pragozd? Da bodo sadili paradajze, kumare, papriko in krompir? Daj malo poguglaj.
@jebeš, do neke mere res, ampak to je nastalo v ameriki 70 let nazaj, kjer maksimalno subvencionirajo kmete, da to počnejo, ekonomske računice ni. Plus tega to velja predvsem za Ameriko, drugje po svetu je večinoma pašna reja ali pa… ...prikaži več samo v zaključni fazi. CAFO je svinjarija prve vrste, zaradi živali, zaradi nas, zaradi planeta. Drugo, 2/3 površine na planetu je povsem neprimerne za kmetijstvo, je izključno za živinorejo uporabno. Regenerativna živinoreja je edina z negativnim co2.
Tri kuharce iz šol, ki probleme poznajo, tri dobre kuharje, ki jih imamo veliko in pet kmečkih gospodinj, dobrih kuharic iz različnih regij, pa imamo stratežki svet za prehrano. Vse drugo je samo 'velika' znanost.
Ne bo šlo, najmanj 7 stopnja izobrazbe, po možnosti nezaposljiva na konkretnem delovnem mestu, praksa v mešanju megle, kuhinske stpretnosti niso zaželjene... in še in še. Pa dobimo sestavo strateškega sveta za prehrano. Aja, zdrava kmečka pamet in hitro odločanje,… ...prikaži več to ni združljivo z dolgotrajno zaposlitvijo, kajne?
Kvalitetna vegetarijanska hrana je super! Vendar pa zahteva veliko znanja in financ! Lažje je doseči zdravo prehrano z mešano in s prevladujočo zelenjavo!
Kmodri, vegi hrana v osnovi ni draga. Dragi so vegi nadomestki in približki mesne hrane, ki pa niti niso prevec kvalitetna hrana, ker gre za visoko procesirana živila. Če pa ješ normalno hrano (integralna žita, stročnice, zelenjava, sadje, oreski, semena,… ...prikaži več kvalitetna olja), to ni drago. Ok, seveda je drago, če kupuješ bioeko, ampak to velja za vse. Tudi za meso in vso ostalo hrano, ki jo jedo tudi omnivorji. Se nekaj: odvisno je tudi od količine. Kila indijskih oreskov npr. je dokaj draga. Ampak
... kdor pazi na težo, jih itak ne bo pojedel veliko, ker imajo tako kot vsi oreški/semena cca 600kcal/100g. 600 kcal pa je za telesno neaktivno osebo že cca 1/3 dnevne energetske potrebe. Torej jih ne bo pojedel 100g, ampak… ...prikaži več max 30. Pri taksni porabi bo pa tista kila zalegla zelooo dolgo. Za cel mesec. Potem tudi cena cca. 16€/kg dobi drugačen pomen.
Na državnem nivoju naj nutricisti naredijo jedilnike in to naj bo enotno za vso državo..Surovine pa izključno slovenske, da hkrati podpremo tudi lastno proizvodnjo... Kar se otrok tiče, je moja pokojna stara mama rekla, "če bo lačen, bo že pojedel"...In… ...prikaži več ja, za otroke, ki nočejo jesti "svinjarije", naj bo možnost vegetarijanskega menija...
Biba, delno je to res, drugi del resnice pa je, da so otoici razvajeni. Vem po naši tamali, ki ji mami na krožnik postavi glih kar si zmisli, tamala pa to s pridom izkorišča. Ko mam jaz kuharijo čez, se… ...prikaži več jaz odločam, kaj bom kuhal, ne tamala. In poje. Je pa res, da je s kakšno joto ali ričetom ne silim, čeprav ju jaz obožujem.
Svinjarija so visko procesirana živila. Če so v prehrano vključena integralna žita, stročnice... ni s tem nic narobe. Treba je pazit na energetse potrebe in na razmerje med makrohranili.
Problem so pogoji in zahteve javnih razpisov. Dokler tega ne resimo je vse skupaj prazno nabijanje. Trenutno dobivajo rszpise uvozniki zanic kvalitete iz milanske borze. To se pozna.
Mi smo naso odjavili od šolske prehrane, ker se mi zdi neumno, da plačujem nekaj, kar bo šlo. za prašiče. Pa tudi če bi imel zastonj, se mi zdi neumno, da bi se zanjo kuhalo, ko pa vem, da bo… ...prikaži več slo v smeti. Potem rajši sploh ne naročim.
Pretiravate, kot vedno! Otroci imajo danes prepolne riti vsega in vi bi to še nadgradili po strokovni plati? Mi smo v šoli dobili kruh s pašteto in jogurt, ali pa jabolko in vročo salco mleka. Pa smo zdržali do 15… ...prikaži več ure, do doma do kosila! Otroci imajo otroške doklade in telefon za 300€!
Kuharice v mlečni kuhinji so speštale sardine iz piksne in je bil namaz rijomare 😀. Takrat je tisto le malokdo jedel, v resnici pa si bolj zdravega ribjega namaza sploh ne mores zamisliti. Ja, prepolne riti smo imeli že takrat,… ...prikaži več pred 40 in več leti. Danes je to se veliko bolj res. Eni pa so žal danes lačni. Tega pa včasih ni bilo. In ti otroci verjetno ne bojo metali stran. Sicer pa je danes šolska hrana bistveno slabša kot nekdaj. Pakirani sendviči. A je to zdravo??
Osnova naj bo domača, v kraju bivanja pridelana hrana, ki je ni treba voziti z drugih kontinentov (namesto banan raje jabolka...). Včasih smo otroci šli za telesno vzgojo okopavat vrt in za to dobili solato, korenje, ribez, itd. s tega… ...prikaži več vrta. I. osnovna šola v Celju 1964 - 1972...
Vštevanje neužitne hrane v celotno količino zavržene hrane zamegljuje pravo sliko. Seveda da boš jajčne lupine, olupke, ipd. zavrgel. Kaj pa naj bi z njimi?
Drži. Je pa treba vedeti, da velik del, morda večina od teh 40%, pride iz trgovin. Nekaj je res fuč (sadje, zelenjava, morda mleko), veliko pa je se čisto uzitne hrane, vendar je zaradi pretečenih rokov uporabe ne smejo prodajati.… ...prikaži več Ali bi jo lahko šenkali RK ali Karitasu, ne vem. Jaz zase vem, da hrane zlepa ne vržem. Tudi če ima pretečen rok. Pač, povoham, poskusim, če ima normalen vonj in okus, porabim. Suh kruh gre v cmoke, bolj švoh zelenjava v pisker, sadje se obreže itd.
verjetno večina od vas ni videla šolske hrane zadnjih par let (ne mislim tisto kar ste sami jedli). pa tisti famozni slovenski zajtrk. kruh maslo med, jabolko. ajde pametnjakoviči kaj vglavnem vsebuje jo tu prisotna živila. če je nekoč bil… ...prikaži večl to slovenski zajtrk je bil za kmeta, ki je šel na polje in gozd delat, nepa mladina vklop sedet. jabuk in banano se je pred in med telesno aktivnostjo, po njej pa skuta in beljakovine. otroci v šoli rabijo vse kaj drugega kot cukr. ki ga jabuk in med imata.
Danes večina peče doma za kosilo ražnjiče, čevapčiče, že pripravljeno meso za žar, pice... ki imajo močne okuse. In potem dobijo v šoli zdravo prehrano, pa se hoče zmešati njim in njihovim staršem, ki kaj takega sploh ne znajo pripraviti.
Možgani belcev so se v 20. st. zaradi preveč zelenjave in sadja zmanjšali za 25%. V prehrani je premalo mesa, predvsem govejega. V homo sapiens smo se razvili predvsem zaradi mesa, kajti večino časa so bili predniki lovci in nabiralci.… ...prikaži več OH prehrana je dejansko svinjarija, ki pa je odpravila lakoto, zaradi nje lahko več delamo in po 40 letih postanemo zdravstveni problem in vir dobička lastnikom farmacevtskih in prehrambenih podjetij. Otroci morajo jesti živalske proteine, veganstvo je kriminal.
Haha, kako so že rekli stari ljudje..''lakota je najboljši kuhar''... Pa še res je še danes. Ampak moda, trend, to so stvari, ki za malemkost obrnejo zadeve. Kot primer, goveja juha z rezanci, omiljena jed do 9 leta, potem stop.… ...prikaži več Malo raziskave, pogovorov z drugimi starši in ugotovili smo, da je juha ''out'' zaradi parih mulcev, ki so bili ''glavni na šoli''. In spet jemo juho, sicer doma, v šoli pa, saj je vseeno, vsaj doma vse pojedo kadar so ''in'' v šoli.
Veganski strateški svet, what could go wrong. No, sicer še vedno bolje kot sladkarije, merendine, ..., je pa to daleč od zdrave človekove hrane na kateri smo bili pretekle milijone let, čeprav nekateri mislijo, da smo kar šimpanzi in gorile.
vegetarijance še nekako razumem,a vegane no coment
Tudi vegane bi se dalo razumeti. Vse je odvisno od razloga, ki tiči za takšno odločitvijo.
@jebeš, običajno fanatizem, popolno neznanje, nasedanje "študijam", ki so jih financirale razni Coca copa, Pepsi co, General Mills, ...
Sploh ne. Veliko je možnih razlogov. Etični, zdravstveni, tudi afnarija...
@jebeš, saj to je problem :-), etično je tako, da bistveno več živali kot številka umre za veganske pridelke, pobijejo desetine milijard ptičev, glodalcev, kač, polžev, hroščev, ... pridelovalci. Logično profit. Pri regenerativni živinoreji tega ni. Zdravstveno ni bilo nikoli… ...prikaži več podkrepljeno res znanstveno, ampak z navadnimi čira čara prehrambnimi vprašalniki. Kmetijstvo je sicer najbolj uničujoča dejavnost človeka za planet, sodobno ne obstaja brez oceanov umetnih gnojil, herbicidov, pesticidov.
Eno je kaj vegani mislijo, drugo pa je kar je res.
To preprosto ni res. Največji del kmetijskih površin je namenjen pridelavi rastlin za krmo živali, predvsem soje. Ne bi zdaj spet iskal procentov, ampak sem to že preverjal. Kar se tiče onesnaževanja, se strinjam, da je kmetijstvo velik onesnaževalec, ampak… ...prikaži več dajmo ločit. Imamo poljedelstvo in živinorejo, če zanemarim ribištvo in ostale manjše sektorje. Največji onesnaževalec je živinoreja. Direktno in indirektno. Indirektno preko preko poljedelstva za potrebe živinoreje. O zdravstvenem vidiku..
.. pa ne bi razpravljal. Obstajajo argumenti za in proti. K etičnemu razlogu: za kaj misliš, da krčijo amazonski pragozd? Da bodo sadili paradajze, kumare, papriko in krompir? Daj malo poguglaj.
@jebeš, do neke mere res, ampak to je nastalo v ameriki 70 let nazaj, kjer maksimalno subvencionirajo kmete, da to počnejo, ekonomske računice ni. Plus tega to velja predvsem za Ameriko, drugje po svetu je večinoma pašna reja ali pa… ...prikaži več samo v zaključni fazi. CAFO je svinjarija prve vrste, zaradi živali, zaradi nas, zaradi planeta. Drugo, 2/3 površine na planetu je povsem neprimerne za kmetijstvo, je izključno za živinorejo uporabno. Regenerativna živinoreja je edina z negativnim co2.
Tri kuharce iz šol, ki probleme poznajo, tri dobre kuharje, ki jih imamo veliko in pet kmečkih gospodinj, dobrih kuharic iz različnih regij, pa imamo stratežki svet za prehrano. Vse drugo je samo 'velika' znanost.
Ne bo šlo, najmanj 7 stopnja izobrazbe, po možnosti nezaposljiva na konkretnem delovnem mestu, praksa v mešanju megle, kuhinske stpretnosti niso zaželjene... in še in še. Pa dobimo sestavo strateškega sveta za prehrano. Aja, zdrava kmečka pamet in hitro odločanje,… ...prikaži več to ni združljivo z dolgotrajno zaposlitvijo, kajne?
Kvalitetna vegetarijanska hrana je super! Vendar pa zahteva veliko znanja in financ! Lažje je doseči zdravo prehrano z mešano in s prevladujočo zelenjavo!
Preštudiraj evolucijo rastlin pa se potem vrni komentirat o "zdravi" zelenjavi. :-)
Kmodri, vegi hrana v osnovi ni draga. Dragi so vegi nadomestki in približki mesne hrane, ki pa niti niso prevec kvalitetna hrana, ker gre za visoko procesirana živila. Če pa ješ normalno hrano (integralna žita, stročnice, zelenjava, sadje, oreski, semena,… ...prikaži več kvalitetna olja), to ni drago. Ok, seveda je drago, če kupuješ bioeko, ampak to velja za vse. Tudi za meso in vso ostalo hrano, ki jo jedo tudi omnivorji. Se nekaj: odvisno je tudi od količine. Kila indijskih oreskov npr. je dokaj draga. Ampak
... kdor pazi na težo, jih itak ne bo pojedel veliko, ker imajo tako kot vsi oreški/semena cca 600kcal/100g. 600 kcal pa je za telesno neaktivno osebo že cca 1/3 dnevne energetske potrebe. Torej jih ne bo pojedel 100g, ampak… ...prikaži več max 30. Pri taksni porabi bo pa tista kila zalegla zelooo dolgo. Za cel mesec. Potem tudi cena cca. 16€/kg dobi drugačen pomen.
Na državnem nivoju naj nutricisti naredijo jedilnike in to naj bo enotno za vso državo..Surovine pa izključno slovenske, da hkrati podpremo tudi lastno proizvodnjo... Kar se otrok tiče, je moja pokojna stara mama rekla, "če bo lačen, bo že pojedel"...In… ...prikaži več ja, za otroke, ki nočejo jesti "svinjarije", naj bo možnost vegetarijanskega menija...
Tudi "slovensko" ni garancija, kot kaže korenček s kadmijem
Če bi v šolah nudili pestre, okusne jedi, bi otroci jedli. To, kar pa nudijo, pa ni za nikamor in je škoda denarja in za malice in kosila.
Biba, delno je to res, drugi del resnice pa je, da so otoici razvajeni. Vem po naši tamali, ki ji mami na krožnik postavi glih kar si zmisli, tamala pa to s pridom izkorišča. Ko mam jaz kuharijo čez, se… ...prikaži več jaz odločam, kaj bom kuhal, ne tamala. In poje. Je pa res, da je s kakšno joto ali ričetom ne silim, čeprav ju jaz obožujem.
Tisti, ki nočejo jest svinjarije rabijo opcijo carnivore ali vsaj keto menija.
Neumnost.
Svinjarija so visko procesirana živila. Če so v prehrano vključena integralna žita, stročnice... ni s tem nic narobe. Treba je pazit na energetse potrebe in na razmerje med makrohranili.
Problem so pogoji in zahteve javnih razpisov. Dokler tega ne resimo je vse skupaj prazno nabijanje. Trenutno dobivajo rszpise uvozniki zanic kvalitete iz milanske borze. To se pozna.
pustit jih lacne,ko bo lakota taprava bodo ze jedli izbircneži
Mi smo naso odjavili od šolske prehrane, ker se mi zdi neumno, da plačujem nekaj, kar bo šlo. za prašiče. Pa tudi če bi imel zastonj, se mi zdi neumno, da bi se zanjo kuhalo, ko pa vem, da bo… ...prikaži več slo v smeti. Potem rajši sploh ne naročim.
Pretiravate, kot vedno! Otroci imajo danes prepolne riti vsega in vi bi to še nadgradili po strokovni plati? Mi smo v šoli dobili kruh s pašteto in jogurt, ali pa jabolko in vročo salco mleka. Pa smo zdržali do 15… ...prikaži več ure, do doma do kosila! Otroci imajo otroške doklade in telefon za 300€!
Kuharice v mlečni kuhinji so speštale sardine iz piksne in je bil namaz rijomare 😀. Takrat je tisto le malokdo jedel, v resnici pa si bolj zdravega ribjega namaza sploh ne mores zamisliti. Ja, prepolne riti smo imeli že takrat,… ...prikaži več pred 40 in več leti. Danes je to se veliko bolj res. Eni pa so žal danes lačni. Tega pa včasih ni bilo. In ti otroci verjetno ne bojo metali stran. Sicer pa je danes šolska hrana bistveno slabša kot nekdaj. Pakirani sendviči. A je to zdravo??
Osnova naj bo domača, v kraju bivanja pridelana hrana, ki je ni treba voziti z drugih kontinentov (namesto banan raje jabolka...). Včasih smo otroci šli za telesno vzgojo okopavat vrt in za to dobili solato, korenje, ribez, itd. s tega… ...prikaži več vrta. I. osnovna šola v Celju 1964 - 1972...
Vštevanje neužitne hrane v celotno količino zavržene hrane zamegljuje pravo sliko. Seveda da boš jajčne lupine, olupke, ipd. zavrgel. Kaj pa naj bi z njimi?
Jajčnih lupin, raznih olupkov, kosti, solatnih otrebkov pač ne moreš šteti med zavrženo hrano. Če se to šteje, potem pa res ni prave slike.
Ja, ampak jih štejejo. V članku piše, da okoli 60 odstotkov zavržene hrane predstavlja neužitna hrana, kot so kosti, olupki, jajčne lupine in podobno.
ostalih 40 odstotkov pa je užitne dokaj sveže hrane...niso še probali prave lakote...sam vojna naj pride pa bodo po smeteh iskali izbirčneži razvajeni
Drži. Je pa treba vedeti, da velik del, morda večina od teh 40%, pride iz trgovin. Nekaj je res fuč (sadje, zelenjava, morda mleko), veliko pa je se čisto uzitne hrane, vendar je zaradi pretečenih rokov uporabe ne smejo prodajati.… ...prikaži več Ali bi jo lahko šenkali RK ali Karitasu, ne vem. Jaz zase vem, da hrane zlepa ne vržem. Tudi če ima pretečen rok. Pač, povoham, poskusim, če ima normalen vonj in okus, porabim. Suh kruh gre v cmoke, bolj švoh zelenjava v pisker, sadje se obreže itd.
Naš mali v šoli VSE pojé, si nadeva krožnik tudi dvakrat... čudno a ne???
verjetno večina od vas ni videla šolske hrane zadnjih par let (ne mislim tisto kar ste sami jedli). pa tisti famozni slovenski zajtrk. kruh maslo med, jabolko. ajde pametnjakoviči kaj vglavnem vsebuje jo tu prisotna živila. če je nekoč bil… ...prikaži večl to slovenski zajtrk je bil za kmeta, ki je šel na polje in gozd delat, nepa mladina vklop sedet. jabuk in banano se je pred in med telesno aktivnostjo, po njej pa skuta in beljakovine. otroci v šoli rabijo vse kaj drugega kot cukr. ki ga jabuk in med imata.
Danes večina peče doma za kosilo ražnjiče, čevapčiče, že pripravljeno meso za žar, pice... ki imajo močne okuse. In potem dobijo v šoli zdravo prehrano, pa se hoče zmešati njim in njihovim staršem, ki kaj takega sploh ne znajo pripraviti.
Možgani belcev so se v 20. st. zaradi preveč zelenjave in sadja zmanjšali za 25%. V prehrani je premalo mesa, predvsem govejega. V homo sapiens smo se razvili predvsem zaradi mesa, kajti večino časa so bili predniki lovci in nabiralci.… ...prikaži več OH prehrana je dejansko svinjarija, ki pa je odpravila lakoto, zaradi nje lahko več delamo in po 40 letih postanemo zdravstveni problem in vir dobička lastnikom farmacevtskih in prehrambenih podjetij. Otroci morajo jesti živalske proteine, veganstvo je kriminal.
Ptič naj kavsa semena, ne pa da s svojimi nazori posiljuje slovenski narod!
kmodri, kaj pa je krompir drugega kot seme ? torej nema nič krompirja ? ti ne bi nobenne pistacije, kikirikija, orehhov, lešnikov, mandeljnov.