Spoštovani, hvala za vaše opozorilo. V primerih, kadar tehtamo med skladnostjo s pravopisom in razumljivostjo napisanega, pravila, kolikor se le da, upoštevamo, vendar damo prednost razumljivosti. Strinjam se, da bi bilo v besedilu članka – namesto da je avto neizpraven… ...prikaži več – ustrezneje zapisati, da avto ni brezhiben; ena od možnih zamenjav, ki smo se je domislili pozneje, je tudi tehnično neustrezen. Zamenjava tega pridevnika v naslovu pa se mi ne zdi ustrezna, saj za besedo neizpraven ni popolne pomenske ustreznice; v tem primeru ne bi mogli dati naslova Nebrezhibna pomoč, ker ta pridevnik ni v rabi in po mojem mnenju v tem kontekstu tudi ni razumljiv. Poleg tega je neizpraven avtomobil na področju avtomobilizma, kamor spada ta članek, ustaljena besedna zveza; če je ni v SSKJ, še ne pomeni, da ni slovenska, saj je jezik živ, Slovenci pa jo, kadar gre za izpravnost ali neizpravnost avtomobilov, pogosto uporabljamo v vsakdanjem govoru.
Tadej Slana,
vodja lektorjev Žurnala
Besede neizpraven SSKJ ne pozna, novinar popravite članek, hvala.
Tud meni je v uč skočila ta beseda...višek, kakšno znanje slovenščine imajo nekateri novinarji, oz. "novinarji"
Spoštovani, hvala za vaše opozorilo. V primerih, kadar tehtamo med skladnostjo s pravopisom in razumljivostjo napisanega, pravila, kolikor se le da, upoštevamo, vendar damo prednost razumljivosti. Strinjam se, da bi bilo v besedilu članka – namesto da je avto neizpraven… ...prikaži več – ustrezneje zapisati, da avto ni brezhiben; ena od možnih zamenjav, ki smo se je domislili pozneje, je tudi tehnično neustrezen. Zamenjava tega pridevnika v naslovu pa se mi ne zdi ustrezna, saj za besedo neizpraven ni popolne pomenske ustreznice; v tem primeru ne bi mogli dati naslova Nebrezhibna pomoč, ker ta pridevnik ni v rabi in po mojem mnenju v tem kontekstu tudi ni razumljiv. Poleg tega je neizpraven avtomobil na področju avtomobilizma, kamor spada ta članek, ustaljena besedna zveza; če je ni v SSKJ, še ne pomeni, da ni slovenska, saj je jezik živ, Slovenci pa jo, kadar gre za izpravnost ali neizpravnost avtomobilov, pogosto uporabljamo v vsakdanjem govoru. Tadej Slana, vodja lektorjev Žurnala
namesto da bi kaznovali vseh ki ogrožajo življenja kaznujejo nekoga ki ima pretečen rok prve pomoči... aplavz za naše