Svet

Cene strmoglavile: V nekaj dneh je vrednost padla za 40 odstotkov

Komentarjev 27
Popularni
  • Popularni
  • Najstarejši
  • Najnovejši
Pokaži odgovore
  • McBobo 15:39 02.februar 2026.

Vprašajte kitajce, kaj si mislijo o padcu cene srebra. S 1.1. so striktno omejili izvoz srebra iz Kitajske če ne že kar prepovedali. Kitajc se samo smeji in pospešeno kupuje tako srebro kot zlato.

• jernej65 08:42 03.februar 2026.

Predvsem njihova CB. Dolarji in obveznice US javnega dolga niso več ziher.

• jernej65 14:37 02.februar 2026.

Nobene potrebe po takem bombastičnem pisanju. Eksplozivno rast je v največji meri poganjal fomo. Suckerji so divjali v zlato in imeli evre, dolarje... etc v očeh, pametni so pa počakali, da je histerija dosegla vrhunec, prodali in pobasali dobiček. Zdaj ...prikaži več so ze kupili nazaj po znatno nižji ceni. To je vse normalno. Kar gre v par dneh gor za 20%, gre v par dneh tud krepko dol. Temu se reče korekcija. Ta je zdaj očitno mimo. Au je danes že nadoknadilo velik del današnjega padca in priporocila so

• jernej65 14:41 02.februar 2026.

... KUPI. Razlogi za rast ostajajo enaki kot prej, bikovski trend ostaja. In še vedno je danes vredno 10k več na kilo kot pred 1 mesecem. Kar sploh ni slabo.

• Toma 16:37 02.februar 2026.

Do tega trenutka je padlo iz najvišje zg. vrednosti kvečjemu za 13,5% in se počasi pobira. V zadnje pol leta pa naraslo za 37%. Samo od lani smo 7% na boljšem. Kje vi vidite 40% padec? To se dogaja le papirju!

• jernej65 18:39 02.februar 2026.

40 je bilo pri Ag od vrha 29.01. ob 14.00 do danes zjutraj (s 3208 na 2009 €/kg). Skoraj se je vrnilo na vrednost pred 1 mesecem. Kar pa je še vedno krepko vec od 1300 €/kg, kolikor je bila ...prikaži več cena pred 3 meseci. Zasluzek je bil se vedno dober, tudi če upostevamo DDV. Se je pa ponovno pokazalo, da je Au bistveno manj volatilno. Glede na Ag je zraslo manj, ampak tudi padlo manj (v %)

• Toma 20:24 02.februar 2026.

To imaš pa zelo poceni zlato. Takoj ga vzamem 50kg, če prodaš? Da ne govoriš morda o srebru? Jaz sem zlato kupil, ko je bilo še 90.000€/kg. Špica o kateri govoriš, je cca 151.000€/kg in sedaj je vredno cca 127.000. ...prikaži več Razlika je 24.000. 24/151=0,159, torej LE 16% padec! Dokler barantaš z zlatom v fizični obliki, ga ne boš nikoli prodal točno takrat, ko si zaželiš. Le kupiš ga lahko, pa še to znotraj prodajnih ur!

• Toma 20:31 02.februar 2026.

Razumem, nisem povedal da pišem o zlatu. Srebro je prepoceni, bi ga moral z karolo okoli voziti ;-)

• jernej65 07:37 03.februar 2026.

Si najbrz spregledal. Pisal sem o srebru (Ag). Srebro res ni primerno za hrambo večje vrednosti, pa se volumensko je cca 2x tolikšno kot zlato. Recimo, da bi šlo v skatlo za čevlje kakšnih 10 kil, pa je to se ...prikaži več vedno vredno samo 23k€ po trenutni spot ceni. Jaz sem zlato kupil še, ko je bilo nekje okoli 55, malo pred UA pizdarijo. Imam ga na bullionu. Je fizicno, vendar ga nimaš v roki. Oni tam so dealerji. Kupujejo na LME 14kg opeke od topilcev in ti lahko kupis samo par g ali pa 100 kil. Ce imas

• jernej65 07:43 03.februar 2026.

... dovolj za 14 kil, lahko tocno doloceno opeko (s ser. št.) rezerviraš in potegnes ven. Ne vem sicer, kako bi jo spravil v SLO (bunker imajo v Londonu in Zürichu, če se omejim na Evropo), bi bili pa stroški ...prikaži več enormni. Za 100g palico je recimo strošek transporta in zavarovanj 350€. Kar je skoraj isto kot razlika med nakupno in prodajno ceno pri Morotu. So pa stroski hrambe in tudi provizije za trgovanje na bullionu majhni, reakcijski časi pa kratki. Zato mi je toliko bolj zal, da nisem izkoristil

• jernej65 07:53 03.februar 2026.

.. tega vrha, ker bi noro profitiral 🤑🤑🤑🤑. Jbg. Zadeva se tam zelo hitro odvija in je varna. Jaz sem npr rabil 60k in sem prodal en del zaloge v Zürichu. Denar sem dobil v dveh dneh. Glede barantanja v ...prikaži več fizicni pa tole: razlike med prodajno in nakupno ceno niso majhne. Pri Morotu za 250g palico znaša 715€. Pri kilski palici 2500€. Pa še bolj zamudno je, zato je fizično Au za ajtivno trejdanje povsem neprimerno.

• jernej65 08:39 03.februar 2026.

Aja, glede tvojega komentarja "Dokler barantaš z zlatom v fizični obliki, ga ne boš nikoli prodal točno takrat, ko si zaželiš." Moro ga odkupuje po ceni, ki velja takrat, ko jim ga v poslovalnici das v roke, če sem prav ...prikaži več informiran. Seveda je tudi to lahko samo v času uradnih ur. Pogosto pa cene mocno skočijo ali padejo ponoči, ker borze po svetu pac delujejo 24 ur. Edino čez vikend miruje in se tečajnica ne osvežuje. Trejdanje na bullionu seveda poteka 24/7.

• Toma 09:37 03.februar 2026.

Hvala za izčrpno razlago Jernej! Švicarjem je najlažje operirat z zlatom, saj samo poveš koliko denarja pretvarjaš v zlato, ki fizično ostane tam kjer je. Za večje kilaže se mi zdi rizkantno shraniti palice pri ponudnikih - domačih ali tujih. ...prikaži več Bom pa poskusil srečo z 100g Au na bullionu ;-)

• jernej65 10:20 03.februar 2026.

https://www.bullionvault.com/gold-price-chart.do btw, v Švici je samo trezor. Poleg tistega v Londonu, NY, Torontu in Singapurju. Kupis in prodas lahko samo kovino (poleg Au in Ag še Pt in Pa, slednja imajo samo v Londonu), ki jo imas v določenem trezorju, ...prikaži več ker imajo dnevni auditing zalog, vse pa poteka preko centrale v Londonu. Dobro je imet nekaj denarja tam za lagerju, da lahko hitro skočis, ko je prilika, ker traja kaksna 2 dneva, da se tam denar usede na racun. Stroski nakazil so majhni.

• jernej65 10:21 03.februar 2026.

Mene je stalo 5€, da sem si nakazal 60k iz UK v SLO. Lahko pa si nakažes samo na račun, s katerega si nakazal v UK in ga imas registriranega. Good luck pri trejdanju. Jaz sem tudi šel v to ...prikaži več s tem namenom, pa namesto tega kar hodlam.

• Toma 12:19 03.februar 2026.

Kakšna je njihova provizija, če bi npr. kupil 100g Au in jih takoj prodal? In, ali je kakšna časovna omejitev med prodajo ter ponovnim nakupom. Ali je trgovalni račun potrebno prijaviti FURSu? Drugače pa sem ga tudi jaz lani kupil ...prikaži več kar precej pri Morotu z namenom, da mi privarčevano ne propada tako hitro.

• Toma 12:23 03.februar 2026.

Glede Švicarjev sem mislil na to: kot bi na NLB imel še poseben račun v zlatu, ki bi ga banka hranila zate ter zanj tudi odgovarjala. BTW: Banhofstr., ki vodi od postaje do jezera, je najbogatejša ulica na svetu. Kdo ...prikaži več ve po kolikih tonah sem hodil ;-)

• jernej65 14:18 03.februar 2026.

Glede provizije ne vem iz glave, je pa odvisna od zneska in se giblje v razponu od 0.1 do 0.5%. Potem plačaš še mesečno hrambo. Če se ne motim, je vezano na povprečno vrednost stanja v mesecu. Niso pa to ...prikaži več neki veliki zneski. Jaz imam tam kar precej in plačam okoli 20€ na mesec če prav vem. Preveri na tistem linku, imas točno napisano. Računa ni treba prijavljat, ker to ni banka. Stanja ne sporočajo, sporočijo pa, če število poslov preseže 30 na leto menda in če prodaš za več kot 2 jurja. Kar je..

• jernej65 14:22 03.februar 2026.

.. takoj. Ampak po drugi strani je to ok, ker te FURS ne more peglat, da si zaslužil s kriptom, zlato pa nima kapitalskega. Drugače vsak mesec dobiš izpisek na mail, koliko imas v katerem trezorju in koliko je bilo ...prikaži več to vredno na dan izdelave izpiska.

• jernej65 14:28 03.februar 2026.

Aha, časovne omejitve ni. Ko prodaš, lahko takoj kupiš, ne moreš si pa takoj prenesti denarja v SLO, ker mora to iti preko banke. Ko prodaš, je denar evidentiran na tvojem acc pri bullionu, dejansko pa je ta denar pri ...prikaži več Lloyd's bank, ampak v okviru njihovih sredstev. Jaz sem dolgo cincal, predno sem šel v to, zdaj mi pa ni žal. Meni se zdi zadeva varna, ker se tukaj trguje samo z zlatom, ki fizično obstaja v trezorju, pred nakupom pa mora biti denar pri njih. Ne da se nekaj na puf. Še to: Lloyd's

• jernej65 14:29 03.februar 2026.

.. je najmočnejša banka v UK.

• jernej65 14:34 03.februar 2026.

Aja, FURSu sporocijo samo znesek transakcije pri prodaji, ne koliko imas tam bodisi zlata bodisi denarja na lagerju

• jernej65 14:37 03.februar 2026.

Glede poročanja: "We’re required to report details of accounts where: 1) the account owner(s) are resident for tax in a reportable jurisdiction; 2) and either 30 or more selling deals were made in the account in the year; 3) or ...prikaži večr total sales were equal to or greater than EUR 2,000 (around £1,720)." To je to. Več boš nasel na njihovi strani.

• Toma 17:58 03.februar 2026.

Hvala za pojasnila! Torej moram opraviti večji nakup, da se hranjenje zlata splača. Cena je podobna kot plačujem za sef na NLB (100€/leto). Tudi jaz bi že zdavnaj šel v ta biznis, pa sem preveč cincal. Težko je nekam neznano ...prikaži več kar nakazati več denarja kot za dober avto ;-)

• bobubob 09:26 03.februar 2026.

Tovariši, zlato bo propadlo, kupite raje evre in s tem podprite našo vesoljno partijo z materjo vseh afer na čelu. Trikrat hura za Bruselj, vonderfizerjevo in njene domače podrepnike vseh barv ! Sicer pa centralni komite s Hrvaške kmalu prihaja ...prikaži večja tudi k nam, hvala Janši in njegovim delegatom! Tako da bomo imeli pošteno tekmo, spopad starih in novih zdravih sil.... izbira, da jo onikaš!

• Toma 12:26 03.februar 2026.

Nisem plačal golobjemu Cezarju niti centa za njegovo kvazi starostno oskrbo, ki je komplet šla za flikanje proračuna!

Mia21h 18:40 02.februar 2026.

Iščeš dеkle zа eno noč💋? Dоbrodošli - www.sex21.fun

• Komentirajte

Za oddajo komentarja se morate registrirati. Nimate uporabniškega računa? Registracija je hitra in enostavna, registrirajte se in vključite v debato.