Pri kuhanju juhe, ki vas bo pogrela in pocrkljala, je pomembno le eno – da jo naredite z ljubeznijo. Le tako vas bo pogrela vse do kosti in do srca. Pri tem bodite pozorni na nekaj najpogostejših napak, ki jih večina ljudi dela pri pripravi juhe.
Jušne osnove ne naredite sami
Jušna osnova je vir vseh okusov; zakaj bi to pomembno nalogo zaupali komu drugemu? Priprava jušne osnove ni zahtevno opravilo. Naredite jo že prej; kadar boste rezali zelenjavo, shranite ostanke in olupke v vrečko in jo dajte v zamrzovalnik. Ko boste imeli čas, stresite te zamrznjene koščke zelenjave v posodo, jih prelijte z mrzlo vodo in dobro solite. Dodajte želene začimbe in zelišča. Pristavite na ploščo in pustite, da zavre. Potem zmanjšajte ogenj in pustite na plošči vsaj 40 minut. Če se bo na vrhu pojavila maščoba, jo z žlico odstranite. (Če ste dodali še kosti in meso). Ko vam bo okus všeč, ogenj ugasnite in jušno osnovo hitro pohladite. Kuhinjsko korito napolnite z ledenimi kockami in vanj položite lonec z osnovo. Mešajte, dokler se vse skupaj ne ohladi. Ko se bo osnova shladila do sobne temperature, jo prelijte v posodo, ki jo lahko postavite v zamrzovalnik. Shranite jo v zamrzovalnik in jo uporabite, kadar želite.
Testenine ali riž dodate prehitro
Če ne želite, da se testenine ali riž popolnoma razkuhajo in razpadejo, jih dodajte toliko pred koncem, kolikor se morajo kuhati. Riž denimo dajte v lonec 20 minut pred koncem, testenine pa 10 minut pred koncem kuhanja.
Pustite vreti, namesto da bi se rahlo kuhalo
Naj se vam nikamor ne mudi, saj je vrenje za juho preagresivno. Rahlo vrenje in počivanje na zmernem ognju bosta omogočili, da se bodo okusi res dobro premešali.
Ne dodate dovolj jušne osnove
Zapomnite si: kadar ste v dvomih, dodajte še več jušne osnove. Če je je premalo, je to najslabše za juho. Pomembno je vedeti, da jušna osnova pomaga pri mešanju okusov; če je ni dovolj, okusi ne bodo dali vsega od sebe.
Vse sestavine dodate hkrati
Različne sestavine se morajo kuhati različno dolgo, zato je velika napaka, če jih daste v lonec istočasno. Trda zelenjava se mora začeti kuhati že na začetku, mehkejšo pa dodate kasneje.
Za soljenje ne počakate na konec
Če boste sol dodali takoj na začetku, ste lahko prepričani, da boste imeli preveč soljeno juho. Tega pa ne morete več popraviti. Bodite potrpežljivi in počakajte do konca.
V kuhanje ne vnesete dovolj ljubezni
Krožnik juhe je proizvod ljubezni, in če jo boste delali na hitro, se je raje sploh ne lotite. Če bo narejena z užitkom, bo veliko slastnejša.
Vaš komentar je bil izbrisan zaradi kršitve kodeksa Žurnala24.
PS: Se opravičujem piscu članka za napisano - sem bil (pre)hiter in prebral napačno naslov. Glede porabe soli pa zadeva drži manj je bolje!Sorry B.G. Napisal si pravilno, jaz pa sem slep ;-)
Kaj je pisec želel povedati ????Za soljenje ne počakate na konecČe boste sol dodali takoj na začetku, ste lahko prepričani, da boste imeli preveč soljeno juho. Tega pa ne morete več popraviti. Bodite potrpežljivi in počakajte do… ...prikaži več konca.V naslovu piše NE počakajte na konec - v besedilu spodaj pa "bodite potrpežljivi IN POČAKAJTE do konca".Amaterji... PS: Če veš kaj delaš, NIKOLI ne bo presolil jedi - tudi če sol dodajaš na začetku. Sicer pa soli zaužijemo mnogo preveč in se ji je bolje v največji meri izogniti!