Magazin
25 ogledov

Avstralskemu mestu zaradi suše grozi izumrtje

avstralija Shutterstock
Zaradi hude suše prebivalci avstralskega mesteca Cloncurry razmišljajo, da bi kraj zapustili. Pitne vode je namreč dovolj le še za štiri mesece, uporaba vode pa je že omejena.

Če dež ne bo napolnil rezervoarjev, bo umik skrajni ukrep, je dejal župan mesta Andrew Daniels, ki pravi, da imajo še nekaj drugih možnosti, a da ljudje postajajo obupani, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po dveh letih brez večjega deževja se je količina vode v glavnem zbiralniku, ki mesto oskrbuje z vodo, spustila pod 15 odstotkov. Razen za pitje, kuhanje in osnovno higieno je uporaba vode prepovedana.

Suša je prizadela skoraj 70 odstotkov kmetij v zvezni državi Queensland, zato tudi avstralski kmetijski minister Barnaby Joyce poziva k pomoči. Številni kmetje so bili zaradi pomanjkanja vode in živeža že prisiljeni ubiti svojo živino.

Medtem ko po delu sveta pustošijo obilne padavine, na vzhodu Avstralije že več let traja suša; zadnje obilno deževje so imeli leta 2008.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.