Vsi poznamo tradicionalne italijanske špagete carbonara, katerih omaka sestoji iz štirih sestavin: jajc, popra, sira pecorino in slanine guanciale. Za Italijane je sramotno, če se v omako doda smetana za kuhanje, ki je originalni recept ne pozna.
Sedaj pa preobrat - znani zgodovinar Luca Cesari, ki se ukvarja z raziskovanjem zgodovine hrane, trdi, da je v nekem kuharskem časopisu iz leta 1954 našel prvo omembo tovrstnih slavnih testenin, ki poleg naštetih sestavin vsebuje še česen in sir gruyere.
Trditev je naletela na negativen odziv številnih italijanskih restavracij, ki trdijo, da carbonaro s štirimi sestavinami kuhajo že od začetka 20. stoletja. Številni Italijani pravijo tudi, da jim je na ta način špagete kuhala že babica in da se recept prenaša iz roda v rod, zato bi časopisna verzija utegnila biti prva zapisana različica carbonare, ko so bili v Rimu nastanjeni ameriški vojaki, piše 24sata.
Ja končno,zdaj pa vemo