Božični mafini za pravo božično vzdušje. Najslastnejši bodo prav za božič.
Sestavine:
- 250 g moke
- 130 g sladkorja (ali 100 g medu)
- 2 čajni žlički pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke sode bikarbone
- 1 jajce
- 60 g masla
- 1/4 l mleka (ali pinjenca, jogurta)
- 2–3 noževe konice božičnih začimb (po izbiri)
Priprava:
- Jajce stepemo in dobro zmešamo s sladkorjem, maslom (ali oljem) in mlekom (ali pinjencem ali jogurtom).
- Pecilni prašek, sodo bikarbono in božične začimbe po izbiri (cimet, ingver, začimbe za kuhano vino, začimbe za medenjake, klinčki, janež in podobno) zmešamo z moko. Po želji lahko dodamo drobno narezane mandlje. Počasi primešamo masi iz sladkorja in snega.
- Maso takoj vlijemo v pekač za mafine in v pečici na srednji rešetki pečemo približno 20 minut pri 160 stopinjah Celzija.
- Po želji lahko mafine prelijete s čokoladno glazuro ali okrasite.
Na kaj morate paziti:
- Uporabite dve skledi, da boste vlažne in suhe sestavine mešali posebej. Šele nato zmešajte obe masi skupaj. Ne mešajte predolgo, saj mora biti testo grudasto in ne penasto. Mešate lahko z roko ali s paličnim mešalnikom na najnižji stopnji.
- Testo pripravite hitro in ne pustite, da predolgo stoji, sicer mafini ne bodo tako krhki.
- Jajca lahko nadomestimo z jabolčno čežano. Eno jajce nadomestite s približno 85 g jabolčne čežane.
- Sladkor lahko nadomestite z medom v razmerju 3:2.
- Če boste uporabili polnozrnato moko namesto navadne, morate dodati še nekaj vode.