Za lahko predjed ali glavno jed pripravite bulgur s kozicami.
Sestavine:
- 600 g kozic
- 200 g bulgurja
- cca. 1 l zelenjavne juhe
- 1 paprika (rdeča ali zelena)
- 2–3 čebule
- 1 jedilna žlica kristalnega sladkorja
- sol
- čilijevo olje (ali čili v prahu)
- limonin sok
- olje (za praženje)
- nasekljana meta (za okras)
Priprava:
- Za bulgur s kozicami najprej pripravimo čebulno omako. Čebulo olupimo, jo na drobno narežemo in jo na približno 3 jedilnih žlicah olja zelo počasi pražimo, da se zmehča.
- Potresemo s sladkorjem in čebulo karameliziramo. Krepko posolimo in zalijemo s caa. 300 ml zelenjavne juhe (dlje ko kuhamo omako, več juhe lahko dodamo in močnejši je okus omake). Pustimo, da omaka zavre in jo po želji pretlačimo ali zmeljemo. Začinimo z nekaj čilijevega olja ali čilija v prahu. Omaka naj ostane topla.
- Papriki medtem odstranimo semena, jo narežemo na kockice in prepražimo na olju. Dodamo bulgur, zalijemo s caa. 500 ml juhe in kuhamo tako dolgo, da bulgur vpije vso juho. Medtem večkrat pomešamo. Začinimo.
- Tik preden je bulgur kuhan, očistimo kozice, jih pokapamo z limoninim sokom in posolimo. V ponvi segrejemo olje in kozice na hitro – caa. 2 minuti – pražimo, da so napol kuhane. Dodamo jih h kuhanemu bulgurju, pokrijemo s pokrovom in pustimo še malo stati.
- Preden postrežemo, po bulgurju s kozicami pokapamo še čebulno omako in potresemo z nasekljano meto.