Magazin
345 ogledov

Čokoladno-slivov kolač

slivov kolač Norbert Tutschek
Zdaj je pravi čas za peko z domačimi slivami. Danes naj zadiši po čokoladno-slivovem kolaču.

Sestavine:

  • 600 g sliv (ali češpelj)

Za testo:

  • 170 g masla (na sobni temperaturi)
  • 60 g sladkorja
  • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
  • 1 ščepec soli
  • 1/2 čajne žličke cimeta
  • 1/2 limone (neškropljena in neobdelana lupina)
  • 3 jajca
  • 150 g sladkorja v prahu
  • 280 g moke
  • 1/2 vrečke pecilnega praška
  • 200 ml mleka
  • 2 jedilni žlici ruma
  • 3 jedilne žlice kakava v prahu

Za mrvice:

  • 150 g moke
  • 70 g sladkorja
  • 70 g masla (hladnega)
  • 1/2 čajne žličke cimeta

Priprava:

  • Za slivov-čokoladni kolač s cimetovimi mrvicami operemo slive, jih razpolovimo, odstranimo pečke in razrežemo na štiri dele. Za mrvice maslo narežemo na kose in jih s prsti zmešamo z moko, sladkorjem in cimetom. Nato zmes nadrobimo, da dobimo lepe mrvice.
  • Ločimo jajca. Operemo limono in nastrgamo pol lupine. Maslo sobne temperature razrežemo na koščke in penasto zmešamo s 60 g sladkorja, vanilijevega sladkorja, soljo, limonino lupino in cimetom. Umešamo rumenjak za rumenjakom.
  • Beljake stepemo v trd sneg. Potem postopoma vsipamo 140 g sladkorja in stepamo naprej, da postane sneg lepo trd.
  • Moko presejemo s pecilnim praškom. Presejemo tudi kakav, da se v kolaču ne naredijo luknje, dodamo rum in postavimo na stran.
  • V jajčno maso z maslom zmešamo najprej en manjši del snežne mase. Potem pazljivo umešamo preostanek. Moko in mleko umešamo izmenično.
  • Polovico kolačeve mase vlijemo na pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. V drugo polovico na hitro umešamo kakavovo maso z rumom in vlijemo na prvo plast testa. Z vilicami potegnemo črte skozi obe masi, da dobimo lep vzorec.
  • Testo obložimo s slivami in potresemo z mrvicami. Slivov-čokoladni kolač s cimetovimi mrvicami pečemo v segreti pečici na 180°C ca. 30 minut.

Nasvet:

Pri receptu za slivov-čokoladni kolač s cimetovimi mrvicami je testa dovolj za polovico standardnega pekača. Pekač razdelimo na polovico z aluminijasto folijo. Uporabimo pa lahko tudi manjši pekač ali okvirje, ki jih lahko premikamo.

več receptov s slivami poiščite tukaj!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.