Magazin
50 ogledov

Denar lahko prinese srečo

Denar prinaša boljšo samopodobo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Denar vpliva na čustveno počutje in občutek sreče, je pokazala raziskava, ki so jo objavili v ameriški multidisciplinarni znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences.

Znanstveniki so ugotovili, da je občutek sreče močno povezan s samopodobo in samospoštovanjem. Gre za povsem logične zaključke, ki so jih tokrat znanstveno potrdili.

Osnovno preživetje
Ljudje naj bi imeli boljšo samopodobo in naj bi se počutili bolje, če bi imeli dovolj denarja, da jim ne bi bilo treba skrbeti za osnovno preživetje. Protiutež omenjeni raziskavi pa so podatki raziskave, ki so jo izvedli na univerzi v Warwicku. Ta je pokazala, da ljudje ne glede na vsoto denarja, ki ga imajo, ne znajo biti srečni, če ga imajo sosedje še več.

Deaton in Daniel Kahneman sta v raziskavo vključila 450 tisoč Američanov. Izsledki raziskave pa so pokazali, da so ljudje srečnejši, ko se njihov osebni dohodek viša. Več ko si lahko privoščijo, srečnejši so. Izravnalni občutek, ko naj rast osebnega dohodka ne bi več pomenila rasti občutka sreče, pa naj bi se zgodil pri 75 tisoč dolarjev na leto, kar je okoli 53 tisoč evrov. Pri tem znesku naj ne bi več občutili sreče pri dodatnem večanju osebnega dohodka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.