Na festivalu se bo predstavilo prek 170 slovenskih (vključno z našo prvo vinsko ligo) in tujih
vinarjev ter vinogradnikov, ki bodo v pokušino ponudili prek 500 vin.
Prvi slovenski festival vin so priredili leta 1998, ko so zabeležili 40 razstavljavcev s 50
različnimi vini, ki jih je prišlo poskusit petnajst novinarjev in slabih tisoč obiskovalcev; letos,
ko se dogaja jubilejni, deseti festival, pa napovedujejo, da bodo padli vsi rekordi – za števili
vinogradnikov in vinarjev ter vinskih vzorcev pa se že ve, da sta rekordni!
Namen slovenskega festivala vin si zasluži vse pohvale, saj so pri oblikovanju le-tega
mislili prav na vse vpletene strani; tako želijo obiskovalcu predstaviti vino in vinarja, vinarju
pa ponuditi strokovnjaka, končnega potrošnika, medijsko odmevnost, druženje s konkurenco in
posledično pozicioniranje vina v okolju ter ne nazadnje s celotnim prepletom prispevati k dvigu
kulture pitja vina in h kakovostnejši potrošnji vrhunskih vin.
Podrobneje bomo o festivalu vin poročali v ponedeljek, do takrat pa mogoče samo še nekaj
namigov o spremljevalnem programu festivala: novinarji bodo ocenjevali za nagrado Medijski Bakhus,
strokovnjaki bodo ocenjevali festivalska vina, sommelierji bodo izbirali najbolj všečen merlot in
spajali hrano z vini, Brici bodo razpravljali o potencialu rebule in prihodnosti tokaja, vinska
šola Belvin bo predstavila Vinski vodič, o katerem smo že pisali, in posamezna tuja vina, pod
taktirko glavnega urednika revije Vino pa se bodo spoznavale stare (avtohtone, pozabljene) sorte in
macerirana vina.
Trinajst priporočil pri pokušanju (festivalskih) vin
(pripravil predsednik programskega odbora festivala Mojmir Wondra)
- Do vina se obnašaj spoštljivo – kozarec drži za pecelj.
- Ne pokušaj vina na tešče.
- Naredi vrstni red pokušine: bela, roze, rdeča, predikati, peneča – ta lahko tudi na začetku.
- Zaznava z očmi: barva, bistrost in iskrivost videza.
- Zaznava z nosom: intenzivnost in dolžina cvetice – večkrat zavrti čašo.
- Zaznava z usti: aroma in okus – naredi majhen požirek in ga zadrži v ustih nekaj sekund.
- Zaznava z usti: dolžina in intenzivnost arome in okusa.
- Zaznava z usti: skladnost in harmonija okusa – vrstni red: sladko, kislo, grenko.
- Poveži vse v celoto: splošni vtis vina.
- Nevtraliziraj okus pred naslednjim vzorcem – košček kruha, sadja ali sira.
- Ne prepričuj drugih o svoji nezmotljivosti.
- Oceni svoje sposobnosti, preden se lotiš naslednjih vzorcev – ne opijaj se.
- Po koncu pokušine preveri svoje sposobnosti za vožnjo – alkotest.