Magazin
21 ogledov

Fiat 500 je evropski avto leta

fiat 500 afp Žurnal24 main
Prestižni naslov Evropski avto leta 2008 je dobil fiat 500. Mali fiat, ki s svojo retro obliko spominja na legendarnega fička, je osvojil srca in misli 58 članov žirije, ki so mu skupaj podelili 385 točk. V žiriji je imela predstavnika tudi Slovenija.

Fiatu so po vrstnem redu sledili mazda2, ford mondeo, kia c'eed, nissan qashqai, mercedes-benz C, na zadnje mesto v finalu pa se je verjetno na razočaranje mnogih uvrstil peugeot 308.

Uradno bi sicer morali avtomobil leta razglasiti šele čez dan, vendar je nizozemska revija Autovisie, ki je ena izmed ustanoviteljic izbora, na svoji spletni strani že pred tem objavila rezultate izbora.

 

Kdaj bo fiat 500 prišel v Slovenijo?

Pri  Avtu Triglav, generalnem zastopniku za vozila Fiat v Sloveniji, so povedali, da se bo prodaja modela 500 pri nas začela na začetku prihodnjega leta.

Izid ni bil znan vnaprej
Cinquecentu, kot se v italijanščini prebere 500, je največ točk podelilo 42 od 58 članov žirije, sicer avtomobilskih novinarjev iz evropskih držav. Malček, ki je bil nedavno razglašen tudi za najlepši mali avtomobil , je še posebej prepričal francoske, švicarske, ruske in seveda italijanske avtomobilistične novinarje, medtem ko so bili nemški bolj razdeljeni. Največ možnih deset točk mu je skupaj podelilo sedem žirantov, medtem ko mu neki portugalski novinar ni podelil nobene.

To kaže tudi na zakulisni boj v podporo drugouvrščeni mazdi2. Zmaga fiata namreč še zdaleč ni bila samoumevna, saj je bila tudi mala japonka zelo prepričljiva in je dobila deset točk od štirih članov žirije, prav od vseh pa je dobila vsaj kakšno točko. Tretjeuvrščeni ford mondeo je dobil deset točk le od nekega poljskega novinarja, medtem ko je kia c'eed povsem prevzela dva Madžara. Nissan, mercedes in peugeot niso prejeli najvišje ocene. Peugeot 308, ki mu je pred dnevi nemška revija Bild am Sonntag podelila prestižni naslov zlati volan , je z zadnjim mestom v finalu in 97 osvojenimi točkami razočaral. Lani je naziv za evropski avto leta prejel ford S-max.


Tako kot na zunaj je cinquecento tudi znotraj reinkarnacija popularnega fička. © Andrej Leban

 
Dodatna spodbuda za Fiat
Osvojeni naslov za Fiat pomeni dodatno spodbudo. V Torinu sicer pred uradno objavo rezultatov nočejo komentirati zmage, vedar bodo gotovo zadovoljni, saj so s pomočjo pande, brava in zdaj 500 na pravi poti, da se izkopljejo iz rdečih številk, dediščine krize izpred nekaj let. Za model 500 so v Fiatu do konca oktobra prejeli že 100.000 naročil, prodali pa so jih 36.000. Letos naj bi jih skupno prodali 60.000, prihodnje leto pa že 120.000. Zelo dobro se prodaja tudi model bravo, saj ga je domov pripeljalo že 80.000 kupcev. Prav z bravom naj bi se Fiat odlepil od podobe izdelovalca malih vozil in odslej resneje mešal štrene konkurentom v srednjem in višjem razredu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.