Magazin > Film & Glasba & TV
35 ogledov

Bobnar Creamov nocoj v Mariboru

Ginger Baker Wikimedia
Nocoj bo v Mariboru s svojim bendom nastopil eden od najvplivnejših bobnarjev, ustanovitelj skupin Cream in Blind Faith - legendarni Ginger Baker.

Ginger Baker bo nastopil ob 20.30 in sicer v Narodnem domu, za vstopnico pa boste odšteli 22 evrov. Na odru se mu bo pridružil inovativni basist Jonas Hellborg, ki je v osemdesetih igral z Mahavishnu Orchestra in Johnom McLaughlinom. Sicer pa je sodeloval s številnimi zvenečimi imeni, kot so Bill Frisel, Brecker Brothers in Michael Shrieve (Santana). Na odru pa jima bosta družbo delala še funk kitarist Regi Wooten in tolkalec Dodoo Abass, ki prihaja iz stoletja stare družine kraljevih bobnarjev iz Gane.

Bakerja, ki je 19. avgusta dopolnil že 72 let, so posnemali domala vsi bobnarji, ki so kasneje igrali v heavy metal in hard rock bendih, pri AllMusic so ga razglasili za najvplivnejšega perkusionista šestdesetih let in na tem svetu ni glasbene revije, ki ga ne bi uvrstila na lestvico desetih največjih bobnarjev našega časa. Bakerjev slog bobnanja je bil unikaten že od samega začetka - mešal je blues, jazz, afriške vplive in vpeljal nove smernice, ki so jih kasneje označili za heavy oziroma hard rock. Šestdeseta je začel v kolektivu Graham Bond Organisation (1961-1965), s katerim je posnel štiri albume.

Cream, smetana superskupin

V skupini Cream, ki je nastala leta 1966 in velja za prvo superskupino, je sodeloval z Ericom Claptonom in Jackom Bruceom. Čeprav je bend razpadel že dve leti kasneje, so izdali štiri studijske albume - Fresh Cream (1966), Disraeli Gears (1967), Wheels of Fire (1968) in GoodBye (1969). Ponovno so se združili leta 1993, ko so bili sprejeti v Rock And Roll Hall od Fame ter leta 2005, ko so v londonskem Royal Albert Hallu odigrali če štiri koncerta, ki jih kasneje nihče od članov ni hotel komentirati. Leto kasneje so prejeli nagrado grammy za življenjske dosežke.

Sporna naslovnica Blind Faith in solo kariera

S Claptonom sta se ponovno srečala leta 1969, ko sta skupaj z Steveom Winwoodom (Spencer Davies Group, Traffic) in Ricom Grechem (Family) formirala še eno superskupino Blind Faith, ki pa je imela še krajši rok trajanja kot Cream, saj so uspeli izdati le en studijski album s sporno naslovnico (mlado dekle zgoraj brez drži igračo letala), ki so jo v nekaterih državah cenzurirali oziroma zamenjali z drugo. Kljub temu se je album pričakovano povzpel na prvo mesto Billboardove lestvice.

Baker je nadaljeval s skupino Ginger Baker's Air Force, s katero je prav tako izdal le dva albuma - oba leta 1970. Malo dlje je zdržal v skupini Baker Gurvitz Army, s katero je snemal in koncertiral v sedemdesetih, poleg tega pa je začel izdajati tudi samostojne albume, kot so Ginger Baker & Friends (1976), Eleven Sides of Baker (1977), From Humble Oranges (1983) in nazadnje African Force: Palanquin's Pole (2006).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.