Magazin > Film & Glasba & TV
93 ogledov

Hrvaški bend, ki je osvojil ameriško serijo

The Bambi Molesters Arhiv skupine
V Menzo pri koritu na Metelkovi jutri prihaja legendarni hrvaški surf band The Bambi Molesters, ki se je s svojo glasbo prebil celo v eno od zadnjih epizod kultne TV-serije Kriva Pota (Breaking Bad), o tem in še čem pa smo se pred njihovim koncertom v Ljubljani pogovarjali z basistko skupine Lado Furlan Zaborac.

Naj začnem kar z vašim zadnjim uspehom. Skladba Chaotica je bila uporabljena v eni od zadnjih epizod serije Kriva pota (Breaking Bad). Ste jo pred tem spremljali?
Lepo bi bilo, če bi lahko rekla, da smo jo, a je nismo. Ko smo izvedeli, da bi se to lahko zgodilo, smo preverili, za kaj gre, in nato vsi zapeli za to serijo, tako da jo zdaj gledamo. Vsaj jaz pa je prej nisem gledala in se zdaj počasi približujem peti sezoni, ker jo gledam vsak večer.


Kako je sploh prišlo do tega sodelovanja?

Nekdo iz produkcije nas je verjetno poznal že od prej, ker tega ni pospeševal nihče z naše strani. Oni so se oglasili in dejali, da bi ta komad ustrezal, ali je šlo za naključje ali ne, pa ne vem, ker so naše pesmi v nekakšni bazi za filme in serije. Ko so nas kontaktirali, pa je šlo vse prek našega založnika.

Pa je ta uspeh prinesel kakšen rezultat?
Je. Precej se nam je povečalo število ogledov na YouTubu. Če recimo pogledate na uradno spletno stran serije, boste videli, da imajo na njej za vsako epizodo točno napisano, katero glasbo so v njej uporabili, oboževalci serije pa to spremljajo. Takrat se ni povečalo samo število ogledov Chaotice, ampak tudi drugih komadov, tako da smo dobili več fanov in upam, da tudi več koncertov.

Boste zdaj odšli na kakšno turnejo v Ameriko?
Tega še ne vemo, ker je Amerika precej zahtevna za koncertiranje, če nimaš neke infrastrukture. Tam so drugi pogoji, razen če ne plačaš samemu sebi, v nekaterih klubih pa moraš celo sam zakupiti prostor, tako da je to od tu težko organizirati. Morda pa smo tudi malo leni.

Bambiji boste kmalu stari 20 let. Koliko se je spremenila vaša publika v vseh teh letih?
Imamo poslušalce, ki nas spremljajo že od začetka, in nove, tako da je povprečje vedno okoli 25 let.

Kako pa se je, če se ozrete nazaj, spremenil bend glede na to, da se sestava praktično ni menjala?
Zdi se mi, da je zdaj bolje, ker smo starejši in malo bolj cenimo to delo, ker imamo vsi druge službe. Čas, ki ga posvečamo bendu, imamo res samo takrat in se potem vedno trudimo po svojih najboljših močeh. Smo bolj resni, obenem pa tudi bolj sproščeni, kar se na koncertu sliši. Mislim, da smo boljši in da smo dobro prestali preizkus časa.


Kako usklajujete življenje rockerice, prevajalke in mame? Ali očka bobnar kaj pomaga?

Pomaga, seveda, so pa največja pomoč babice in drugi. Imam to srečo, da mi pomagajo in da se mi ni treba odločati, ali hočem početi to ali imeti otroke, ker ne vem, kaj bi se zgodilo, če bi morala izbirati.

Kdaj pa lahko pričakujemo novo ploščo? Bo treba spet čakati devet let?
Ne, ne. Zdaj smo malo pohiteli in se začeli pogovarjati, da bi morali začeti delati na novih pesmih, ko bomo našli čas za vaje in drugo. Delamo na tem.

Pred dvema letoma ste se na eni od Amazonovih lestvic uvrstili na 12. mesto prodajanih plošč. Takrat ste dejali, da še ne veste, kaj in koliko boste imeli od tega. Veste morda zdaj?
Nismo izvedeli (smeh). Problem diskografske industrije je, da z zelo velikim zamikom dobivamo podatke o prodaji, tako da res ne vem. Ni pa ravno ne vem kaj.

Kako pa gre prodaja na iTunes?
Tudi to je vprašanje, na katerega nimam odgovora, ker bi podatke o prodaji morali dobiti po šestih mesecih, a jih včasih dobimo samo enkrat na leto, tako da bi lahko govorila samo za leto nazaj. Po Krivih potih je bilo veliko downloadov, a bom za število vedela šele naslednje leto.

Kako pa gledate na to, da ljudje kupijo oziroma snamejo s spleta samo po en komad?
Ni dobro, ampak tako se je začelo. Ko se je začel rokenrol, ni bilo albumov, ampak singli. Vsak ima svoj pristop. Mislim, da ima danes malo ljudi čas, da se usedejo in poslušajo celoten album, in ne vem, ali sploh še kdo tako posluša plošče. Mogoče ko se pelje v avtu. Mislim, da ni nič slabega, če posluša zgolj eno pesem, če ga pritegne, pa še ostale.

Kriva Pota (Breaking Bad) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Ali ko prevajate, poslušate glasbo?
Poslušam glede na to, kaj prevajam. Ko sem prevajala Jacka Kerouaca, sem poslušala vse, kar sem našla od bepopa in jazza, ker je vse to zelo vplivalo nanj, ko je pisal. Zdaj, ko prevajam avtobiografijo Neila Younga, pa poslušam vse, česar še nikoli nisem slišala od njega. Sicer imam Younga zelo rada, so pa nekatere stvari, ki jim nisem nikoli posvečala pozornosti, tako da sem zdaj recimo izvedela, da je imel tudi surf pesmi, in to prvi dve, ki ju je posnel.

Kaj pa v avtu?
Ah, v avtu vse živo, v kombiju pa imamo skoraj shizofreno kombinacijo, kompilacije s starim soulom, indijski garažni rock iz 60., new wave, skratka, res vse.

Bo na koncertu v Ljubljani tudi tokrat vaš gost Chris Eckman?
Gosta nismo načrtovali, ker bo pred nami nastopil King Automatic. Nekaj totalno čudaškega, nora kombinacija. Mislim, da bo super.

Ste kdaj prešteli, kolikokrat ste igrali v Sloveniji?
Velikokrat. Mislim, da smo igrali kakih trikrat več kot na Hrvaškem.

In kateri klub vam je v Ljubljani najbolj všeč?
Težko rečem, vsak ima nekaj svojega. Metelkova mi je super, ker gre za intimni prostor in je vedno super atmosfera. V Menzi vem, da bo optimalno število ljudi, da bodo vsi vse videli in slišali.

In kaj lahko pričakujemo?
Pričakujte dobro zabavo, ker mi pričakujemo isto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.