Magazin > Film & Glasba & TV
80 ogledov

"Končalo bi se drugače, če ne bi dobili Uranjeka"

Vox Arsana Arhiv skupine
Mladen Delin, vodja kvarteta Vox Arsana, je prepričan, da bi se v X Factorju uvrstili naprej, če bi za mentorja dobili Damjana Damjanoviča ali Jadranko Juras.

Kaj si misli o ostalih kandidatih in besedah Sama Kozlevčarja, ki je med oddajo X Factor zapustil skupino, lahko preberete v intervjuju.

Skupina je nastala leta 2007, zasedba pa se je kmalu zamenjala.
Vox Arsana je nastala z združitvijo akademskih glasbenikov, ki so na začetku gojili klasično glasbo in muzikal. V enem letu pa se je zasedba preoblikovala v zdajšnjo. Spremenila se je tudi glasbena smer.

Kako bi opisali glasbeni stil skupine?
Stilsko se gibamo med soulom, jazzom in popom.

Ste po avtorski pesmi Ogenj večnosti leta 2010 posneli še kakšno avtorsko skladbo?
Ne.

Kako pa kaže s prvo ploščo?
Lani je izšla naša koncertna plošča s Totim big bandom Maribor, ki je bil posvečen ameriškemu swingu. Jeseni pa pripravljamo naš drugi avtorski singel. Besedilo bo zanj po vsej verjetnosti napisala Bilbi, glasbo pa jaz in Gregor Stermecki.

S kom še sodelujete?
Z mnogimi. Z Majo Keuc smo sodelovali in z Nuško Drašček. Prav tako z mariborskim in zagrebškim big bandom ...

Gostovali ste tako na slovenskih kot na tujih festivalih. Kako to, da ste do X Factorja očem širše množice ostali skriti?
To je bila zavestna odločitev. Najprej smo želeli dvigniti kvaliteto glasbe in se šele nato medijsko izpostavljati. Na sebi smo veliko delali in ogromno nastopali. Za X Factor smo se odločili, ko smo začutili, da smo pripravljeni.

Živite le od glasbe?
Večinoma ja.

Koliko računate za nastop?
Odvisno od zasedbe. Včasih je z nami big band, včasih smo sami. Ceno je težko opredeliti. Tistim, ki si nas želijo, smo dosegljivi. 

Kaj ste si obetali od nastopa na X Factorju?
Večjo prepoznavnost, kar nam je tudi uspelo.

Zakaj se je Primož odločil, da se bo v šovu preizkusil kot solo pevec?
Ni bilo čisto tako. S Primožem smo se po štirih letih razšli že jeseni, ker je odšel v tujino. Če se je želel preživljati le od glasbe, je moral Slovenijo zapustiti. Ostali imamo poleg Vox Arsane namreč še druge glasbene projekte, on pa jih ni imel. Bil je zaposlen kot psiholog, naša skupina pa v tistem času še ni imela veliko nastopov. Z enim projektom se v Sloveniji namreč ne da preživeti. Vmes se je zgodil X Factor in mi smo se prijavili z novim članom. Ker v Nemčiji, kjer se mu je obetala priložnost kariere kot operni pevec, ni takoj našel službe, se je vrnil tudi Primož in se prijavil kot solist. Naključje. Če bi nazaj prišel prej, bi se prijavili skupaj.

Zakaj ste ga vzeli nazaj v skupino?
Že od samega začetka smo se X Factorja želeli udeležiti s Primožem. Sodelovali smo štiri leta, bili smo uigrana skupina. Nastop z novim članom je bila za nas tvegana odločitev.

V skupino ste vzeli Sama Kozlevčarja, ki pa jo je zapustil. V nekem intervjuju je kot razlog navedel podrejanje določnih članov in avtokratski odnos. Kako to komentirate?
(Smeh.) Človek ponavadi govori o sebi in ne o drugih. Pri tem ni pomembno, ali govori lepe ali slabe stvari.

Na X Factorju so se v oddaje v živo prebile le skupine, ki so jih iz solistov sestavili žiranti. Kako si to razlagate?
Sami in tudi drugi so nas videli v finalu. Na koncu pa o nadaljnji uvrstitvi ni odločala kvaliteta glasbe, ampak mladostni stil. Škoda, da smo izpadli, saj smo pokrivali določen del populacije, ki ga sedaj ni več. Drugače bi se končalo, če naš mentor ne bi bil Aleš Uranjek. Opazili smo, da se Damjan Damjanovič in Jadranka Juras odzivata drugače kot on, ki je menedžer in razmišlja le v eni smeri.

Uranjek je rekel, da pop glasbe ne čutite in da bi težko osvajali vrh pop lestvic. Se strinjate?
Saj smo videli, kaj se je zgodilo s skupino (2BYONE, op. a.), za katero se je odločil. To je bil dokaz, da na koncu šteje vokal in ne šov. Menim, da spadamo v  pop vode. To se bo v prihodnje tudi pokazalo.

Kaj pravite na kakovost skupin, ki so se uvrstile naprej?
S.W.A.G. in IN&OUT sta kvalitetni, vokalno so dobri in zanimivi. Poudariti pa je treba, da so to solisti, ki niso vajeni delati v skupini, kjer se je treba prilagajati. Čaka jih še ogromno dela, preden se bo skupina zares povezala, se začutila in delovala kot eno. To se ne zgodi v dveh mesecih. 

Menite, da ima zmagovalec takšnega šova v Sloveniji možnost preživetja na daljši rok?
Da. V X Factorju je kar nekaj vrhunskih pevcev, ki so, tako kot mi, že prej gradili glasbeno kariero. Tudi mladi so obetavni, ki pa morajo še dozoreti. Eno leto ostati na sceni ni problem. Problem je na sceni zdržati 20 let. Vsekakor imajo možnost za uspešno kariero, potrebujejo pa močno podporo in zrelost.

In željo.
Da, a ne po slavi, ampak po dobri glasbi.

Kdo je vaš favorit?
Vsi, ki so v šovu ostali, so kvalitetni glasbeniki, ki so šli čez težke preizkušnje. Meni osebno so zanimive Ana Soklič, Demetra Malalan in Ajda Kovačič. Tudi IN&OUT so zanimivi.

So to glasbeniki, s katerimi bi sodelovali?
Absolutno. Našteti se nam stilsko lahko približajo.

Se že dogovarjate?
Več vam zaenkrat še ne smem izdati, saj kandidate še vedno obvezuje pogodba z X Factorjem.

Bi se na kakšen podoben šov še kdaj prijavili?
Mi smo s takšnimi zgodbami zaključili. Zanimala pa bi nas Ema.

Kaj se vam obeta v bližnji prihodnosti?
Imeli bomo kar nekaj koncertov, vabijo nas na različne televizijske in radijske oddaje. Zanimanje za nas se je povečalo. Dobili smo to, kar smo si želeli, in to je prepoznavnost. Čaka nas Lent, poletni festival na Ptuju, sodelovanje z zagrebškim big bandom …

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.