Magazin > Film & Glasba & TV
33 ogledov

Metka končno polnoletna

Metelkova Anže Petkovšek
Metelkova praznuje 18 let. Še vedno trn v peti kapitalu, ki se mu vztrajno upira.

“Največji dosežek 18 let Metelkove je, da Metelkova še vedno je. To je za take prostore lepa starost – tako pri nas kot v tujini. Še posebno glede na to, da za prostore ne dobivamo nobenih subvencij ali finančne pomoči – smo pa zelo iznajdljivi in predani,” je ob 18. obletnici Metelkove povedala Jasna Babič iz kluba Gromka in dodala, da je Metelkova prepoznavna na svetovni ravni, saj se v vodnikih po Ljubljani vedno pojavlja kot edinstven prostor, ki ga je treba obiskati.

Želijo si dialoga z državo

Polnoletnost Metke, Metle ali Mete, kot ji po domače pravijo njeni obiskovalci, po vseh klubih praznujejo že od četrtka, kar bo trajalo še nocoj. In česa si metelkovci želijo? “Naš status, ki ga imamo do mesta in države, je še vedno nedefiniran in želimo si, da tak tudi ostane, saj bi nas neke formalne strukture, kot so zavodi in društva v klasičnem pomenu, samo omejevale. Vseeno pa si želimo z mestom in državo ostati v enakopravnem dialogu,” je dejala Babičeva. Katarina Deskovič iz Gala hale pa meni, da je Metelkova v 18 letih naredila ogromen korak naprej pri notranji organizaciji ter vzpostavitvi reda, notranjih pravil, čistoče, programske usklajenosti, avtonomije in drugega: “Žal je še vedno precej narobe razumljena s strani oblasti, saj se vztrajno upiramo diktatu kapitala in smo tako kot zadnja barikada trn v peti marsikomu ne glede na to, da je jasno, da je kapitalizem v obliki, ki jo poznamo danes vsepovsod okoli sebe, povzročil, da je svet v krizi, kakršna je.”

Le maloumna vlada bi uničila Metelkovo

“Skrajni čas pa je za dogovor z Mestno občino Ljubljana (MOL), za na državni ravni zakonsko izjemo za Metelkovo, ki bi upoštevala vse njene unikatne lastnosti, in za načrt za temeljito obnovo stavb v prihodnosti, saj sami, čeprav vanje nenehno vlagamo, nismo sposobni financiranja večjih obnov in sanacij,” je dodala Deskovičeva. Metelkovci, ki so preživeli vse možne vlade, upajo, da tudi naslednja ne bo tako maloumna, da bi šla načrtno uničit tak unikum v svetovnem merilu, kot je Metelkova.

Klubanje na Meti

V klubu Gromka bo ob 21. uri predstava Soba v izvedbi Lutkovnega gledališča Nebo. V Menzi pri koritu bo ob 22. uri koncert britanskega folk izvajalca Marka McCaba. Ob 21.30 bodo v Jalla Jalli tehno združili z rockom (Rock&Rave), pol ure prej pa se bo na letnem odru Gala hale začel plesni cirkus Džumbus Tarapana. Do polnoči je vstop prost. Več na uradni spletni strani Metelkovamesto.org.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.