Magazin > Film & Glasba & TV
48 ogledov

Od 007 do judovskega partizana

James Bond med "akcijo". Žurnal24 main
Igralec Daniel Craig je slaven, odkar je odigral najslavnejšega tajnega agenta z licenco za ubijanje.

S seta filma Defiance (Kljubovanje) v Litvi, v katerem je upodobil judovskega partizana Tuvio Bielskega, je 40-letni britanski igralec Daniel Craig – slaven, odkar je skočil v kožo tajnega agenta Jamesa Bonda – novembra leta 2007 odkorakal v bondovski Kvantum sočutja. V pogovoru za nemško revijo Focus govori o Kljubovanju in karieri.

V Kljubovanju režiserja Eda Zwicka gre za resnično zgodbo judovskih bratov, Tuvie in Zusa Bielskih, ki sta se v letih 1941–1944 na ozemlju tedanje Poljske bojevala proti nacistom in pred holokavstom rešila 1200 Judov. Film so snemali na avtentičnih lokacijah, snemanje so spremljali potomci obeh bratov Bielski. Na vprašanje o pomembnosti snemanja na pristnih prizoriščih resničnih dogodkov Craig za zadnjo številko Focusa odgovarja, da zanj osebno to ni tako zelo pomembno.

"Brata smo hoteli predstaviti kar se da resnično, najbolj zanimivo in očarljivo pri njiju pa je bilo, da sta imela tudi temne plati, ambivalentna značaja. Postala sta junaka, vendar nista bila svetnika. Sorodnikom, ki so spremljali snemanje, tega ni bilo tako lahko razložiti,"
je povedal Craig.

Obstajajo tudi modrooki in svetlolasi Judi

Na pripombo Focusa, da so se na Poljskem vnele javne polemike, filmu pa so očitali, da je lopove prikazal kot heroje, je Craig odvrnil, da je "ravno to zanimivo". Brata "nista enodimenzionalni figuri". Bistvo je po Craigovi oceni v tem, da sta 1200 ljudi obvarovala holokavsta, kar konec koncev šteje. Poleg tega sta ne le preživela, temveč ustvarila veliki družini. Odšla sta v Palestino, se bojevala v šestdnevni vojni, nato pa se preselila v New York.

Na opazko revije, ali pri prevzemanju filmskih vlog v ozadju ne čepi misel, da nastopanje v filmih o holokavstu zlahka prinaša oskarja, je bil Craig odločen: "Pri meni? Prav zares ne!" In kako pojasnjuje, da je, svetlolas in modrook, že drugič, za "Münchnom", interpretiral judovski lik, je Craig odgovoril: "Ne boste verjeli, ampak obstajajo tudi svetlolasi in modrooki Judi."

Zanj sta bili vlogi v omenjenih filmih pač pomembni, saj dogajanja, ki jih opisujeta – atentat na OI v prvem in 2. svetovna vojna s holokavstom v drugem, spadajo v pomembne zgodovinske dogodke, katerih posledice segajo v današnji čas.

Tuvia Bielski v filmu razvije tudi lastnosti voditelja. Ali Craig rad poveljuje? "Ne, v tem nisem dober," je odvrnil Craig in še pojasnil, da s tem nikoli ni želel imeti opravka, že misel na konkurenčni boj v običajnem poslovnem življenju mu je odvratna. "Igranje mi bolj ustreza zaradi neke vrste kolektivne izkušnje," je še dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.