Magazin > Film & Glasba & TV
34 ogledov

Potrebujete morda Paintkillerse?

Paintkillers Galerija Simulaker
V Galeriji Simulaker se nocoj ob 19. uri odpira nova razstava Paintkillers, na kateri se bodo predstavili štirje umetniki.

Z razstavo Paintkillers v Galeriji Simulaker v Novem mestu predstavljajo četverico umetnikov mlajše oziroma srednje generacije, katerih dela se do določene mere na vsebinski, predvsem pa na formalni ravni odmikajo od klasične predstave slikarstva, kot se je kot osrednja dominanta vzpostavilo v času modernizma oziroma njegovih kasnejših odvodov.

Ob razstavi, katere naslov gre razumeti v ironičnem smislu, jih tako zanimajo tiste avtorske pozicije, ki so zavezane prečenju konkretnega medija, ki z raziskovanjem in igrivim eksperimentom krhajo njegovo paradigmatičnost, ki obenem prepletajo prvine različnih medijev in žanrov, predvsem pa ukinjajo strogo delitev med visoko in popularno kulturo.

Na slogovni ravni lahko pri avtorjih zasledite živahen dialog z različnimi likovnimi tradicijami: od grafitov, stripa, ulične umetnosti, otroške risbe in naivne umetnosti, prav tako pa se vsaj nekateri izmed njih zavestno in z dobršno mero ironije spogledujejo tudi z estetiko kiča in t. i. slabega slikarstva. Na vsebinski ravni se avtorji lotevajo različnih naglasov: bodisi tematizirajo najširšo kulturo, ki jo posredujejo s pomočjo eklektičnega nabora podob in vsakršnih tekstovnih fragmentov (Natan Esku, Samo), bodisi jih zanimata groteskna alegoričnost mitskih fantazem (Rok Predin) ali digitalizirane podobe življenja kot metafore kritičnega prevpraševanja nadvlade tehnike nad naravo (Lucijan Prelog).

Vstop je prost!

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.