Magazin > Film & Glasba & TV
44 ogledov

Praznuje dan državnosti

Jeff Beck EPA
Jeff Beck. Eden izmed največjih kitaristov vseh časov v torek gostuje v Križankah.

Veliki. Letošnji junij je očitno srečen mesec za ljubitelje pop rockovskih mačkov svetovnega formata – po (zaradi že v nebo vpijočih akustičnih pomanjkljivosti) ne prav doživetem Stingovem nastopu v dvorani Stožice ter zvočno in interpretativno odličnem Zuccherovem koncertu v Križankah prihaja v Plečnikovo mojstrovino še Stingov rojak in kitarski virtuoz Jeff Beck, ki bo ravno danes dopolnil 67 let. Oder si bo delil s “trenutno eno od najboljših ekip”, prav tako vrhunskimi spremljevalnimi glasbeniki – na bobnih bo Narada Michael Walden, ki je sodeloval z velikimi pevkami, kot so Aretha Franklin, Diana Ross in Whitney Houston, na basu Rhonda Smith, znana po funkyjevskih ritmih v Princeovi zasedbi, na klaviaturah pa Jason Rebello, ki redno snema in koncertira tudi s Stingom. “Naši slogi se dopolnjujejo in to daje bendu povsem drugačno dimenzijo,” meni Beck.

Štirideset let in 17 albumov na vrhu
Med zgoraj omenjeno trojico, ki je zelo popravila glasbeno ponudbo velikih imen v naši prestolnici in ki je med drugim skupaj tudi koncertirala, sta s sedem let mlajšim Stingom tudi najbolj “fit”, saj ohranjata mladostno-mišičasti telesi in vitalnost – mogoče nekaj pripomore afiniteta do vegetarijanske prehrane, medtem ko Zucchero priznava, da mu klasična telovadba ni (več) blizu. Je pa temperamentni in, kot pravijo nekateri njegovi sodelavci, težki Beck tudi precej odprtega duha, kar zadeva glasbeno eksperimentiranje. Emotion & Commotion je njegov 17. soloalbum, skozi svojo več kot 40-letno kariero pa je preigraval od hard rocka in jazz fusiona do rockabillyja in elektronike.

Ne obžaluje, da ni član Rolling Stonesov

Jeff Beck | Avtor: EPA EPA
Še po 40 letih pa se Beck sramuje svoje edine množično velike uspešnice Hi Ho Silver Lining, v katero ga je z besedami “potrebujemo hit, potem pa lahko počneš, kar hočeš” prepričal menedžer. Ponižujoče mu je tudi poslušati lastno glasovno omejenost, saj pri tem komadu tudi poje. Ne obžaluje pa, da ne igra pri Rolling Stonesih, čeprav bi lahko, saj “priznajmo si, zdaj sem osrednja figura, vstopnice nosijo moje ime, ko sem na odru, igram, in mi ni treba peti. Kdo bi to hotel zamenjati za to, da bi bil del skupine od nekoga drugega?”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.