Magazin > Film & Glasba & TV
48 ogledov

Prelomnica za 0 evrov

Prelomnica
1/16
Karantanija cinemas
Na platna prihodnji teden prihaja nov slovenski film Prelomnica, triler, ki ga je tako rekoč brez proračuna posnel režiserski debitant Mišo Šušak.

Študent medicine Marko nekega večera oskrbi nepoznanega ranjenca in naslednjega dne izve, da je bil udeležen v strelskem obračunu, policija pa ga še vedno išče. Ko Marka v svoje roke zagrabi še kriminalno podzemlje, s katerim je povezan njegov brat, se začne boj na življenje. Tako nekako se glasi vsebina novega slovenskega filma Prelomnica v režiji filmskega debitanta Miša Šušaka. "Nekateri režiserji začnejo pri videospotih in se potem lotijo filma, jaz pa sem naredil nasprotno: najprej film, zdaj pa sem zasut z videospoti in novimi projekti," pravi Šušak, producent, režiser in scenarist, ki je želel narediti "gledljiv film z današnjo tematiko, kjer se nekaj zanimivega dogaja in se vsak najde v zgodbi".

Vse so prispevali prijatelji in znanci

Scenarij je Šušak napisal že pred več kot desetimi leti, ko je odležal svoje, pa je oktobra 2010 sledila avdicija in nato še dogovarjanje o lokacijah. Film je bil po približno šestih mesecih priprav posnet v 30 snemalnih dneh, vse, kar je prikazano v njem, od lokacij in avtomobilov do rekvizitov in kostumov, so prispevali prijatelji in znanci, posnet pa je s fotoaparati. "Živimo v 21. stoletju, in kot sam temu pravim, je čas, da stara šola zapelje na stranski tih in pot prepusti novi dobi slovenskega filma," uporabo novih tehnologij komentira režiser filma Mišo Šušak, ki so mu fotoaparati močno pocenili in olajšali snemanje. "Film ni imel proračuna in je bil posnet z dobro in močno voljo vseh sodelujočih. Bilo je nekaj stroškov, ampak še to v majhni vsoti. Točnega zneska še nisem izračunal," o proračunu pove Šušak, za katerega je bila največja ovira "spopad z neznanim". "Malo se loviš, ampak potem zadeva steče normalno, kakor si si jo zamislil," pravi 29-letni filmar, ki se mu je želja po filmu razvijala "že nekje od šestega leta starosti", nikoli pa ni imel vzornikov, "ker pač gledam filme vseh žanrov", čeprav priznava, da ga že nekaj časa  navdušujeta balkanska in francoska filmska produkcija, tako da "mogoče v bližnji prihodnosti zaidem tudi tja".

"Vztrajajte do konca"

Šušak vsem bodočim ustvarjalcem svetuje, naj vztrajajo do konca, saj so vzponi in padci ter prilagajanja, a se na koncu vse postavi na svoje mesto. Njemu se prav gotovo je, ker je v projekt verjel že od začetka in z njim, kot pravi, v cilj, da spravi film v kino. Ob dobri podpori prijateljev, znancev, ekipe (fotografija in montaža Irenej Vid Bošnjak, zvok Jernej Rozenberger, snemalec Matic Matija Mrak, glasba Bernard Pintar) in igralcev (Samo Ravnikar, Mojca Lavrič, Anja Prusnik, Meta Černe, Jure Fortuna, Miha Zrimšek in Robert Kostadinoski) mu je to na koncu tudi uspelo, saj film, potem ko je bil dobro sprejet že na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, 10. januarja prihaja v kinematografe Koloseja in Planeta Tuš.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.