Magazin > Film & Glasba & TV
43 ogledov

Pristnost in srčnost prinašajo Glasbe sveta

Šukar Arhiv skupine
Jutri se začenja festival Glasbe sveta 2012, ki bo vsak torek v avgustu postregel s pristnostjo in srčnostjo.

Na Goriškem bodo v okviru festivala Glasbe sveta 2012 nastopili izvajalci tako imenovane glasbe sveta, na tržnici pa bodo ob bučnem dogajanju obiskovalci spoznavali goriško hrano, vino in druge lokalne dobrote.

"V poplavi koncertov, ki se v poletnem času vrstijo eden za drugim, smo hoteli ponuditi nekaj več. Ni nam dovolj, da je glasba dobra, ampak smo iskali unikatno glasbo, ki prenaša pristne, srčne emocije in je ohranila stik z okoljem, iz katerega izhaja," izbiro nastopajočih pojasnjujejo v Goriškem muzeju, ki prireditev organizira v sodelovanju z društvom KUD Morgan in Odprto Kodo d.o.o.. Pristnost in srčnost so našli, kot pravijo, v ljudski glasbi, zato bodo v štirih avgustovskih torkovih večerih nastopili prav izvajalci te glasbene zvrsti.

Po dobrote na tržnico

Na otvoritvenem koncertu bo tako jutri pri gradu Kromberk v bližini Nove Gorice nastopila skupina Šukar, zasedba, ki že več kot 20 let preigrava romsko glasbo vzhodne in jugvzhodne Evrope. Čeprav člani zasedbe niso Romi, so jih ti takoj vzeli za svoje.

V prihodnjih torkovih večerih se obetajo še koncerti istrske skupine Vruja, kvinteta Tminski madrigalisti, world music zvezde iz Pule Tamare Obrovas in tria Dovč, Gombač in Krmac. Ker glasba ni edini element kulturne dediščine, bodo na festivalu Glasbe sveta 2012 priložnost dobili tudi lokalni vinarji, zeliščarji, čebelarji, ekološke kmetije in manjši obrtniki, ki svoje izdelke in pridelke še vedno proizvajajo na tradicionalne načine. Ob koncertih bo tako obratovala tudi Tržnica goriških dobrot.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.