Magazin > Film & Glasba & TV
43 ogledov

Represija, izselitve, rušenje v imenu Eurosonga

Ell-Nikki Evrovizija Reuters
V Bakuju, kjer se bo letos zgodilo tekmovanje za pesem Evrovizije, zaradi tekmovanja prisilno izseljujejo prebivalce mestnega jedra in rušijo njihove domove.

Represija, izselitve, rušenje so tri besede, ki jih običajno ne povezujemo s tekmovanjem za pesem Evrovizije. Azerbajdžan prebivalce svoje prestolnice, ki bo letos gostila to prestižno tekmovanje, prisilno izseljuje iz njihovih domov in brez predhodnega opozorila ruši njihove hiše. Vse za to, da bi središče Bakuja blestelo za Evrovizijo, poroča francoski Le Monde.

Brez strehe nad glavo 60 tisoč ljudi

Prireditev, ki jo v povprečju spremlja 125 milijonov ljudi, ima letos neprijetne politične posledice. Za vse to je zaslužen pop duet Ell & Nikki, ki sta maja 2011 zmagala na pesmi Evrovizije in Azerbajdžanu zagotovila mesto letošnje gostiteljice. 26. maja bodo tako vse luči uprte v Baku, ki je v enem letu postal moderna prestolnica z ogromno kristalno palačo, ki bo sprejela tekmovalce letošnje Evrovizije in 25 tisoč gledalcev. Za vsem tem bliščem pa se skriva kruta realnost.

Azerbajdžanu z železno pestjo vlada predsednik Ilham Aliyev, ki je oblast prevzel leta 2003, po smrti svojega očeta, in pokopal vse upe o liberalizaciji. Organizacije, ki se ukvarjajo z bojem za človekove pravice, se zelo trudijo, da bi Evrovizijo čim bolj izkoristile za privabljanje mednarodne pozornosti. Najbolj pereča tema so stanovanjska vprašanja. Za izgradnjo luksuznih objektov v središču Bakuja so bile zanemarjene predvsem pravice malih lastnikov. Domove številnih so porušili brez predhodnega obvestila, v središču Bakuja naj bi brez doma ostalo skoraj 60 tisoč ljudi. S prisilnim rušenjem so sicer začeli že leta 2009, vendar so ukrepe zaradi Evrovizije lansko leto drastično pospešili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.