Magazin > Film & Glasba & TV
34 ogledov

Retrospektiva od politikov do golote

ZDA. Kalifornija. Bakersfield (1983)
1/3
Elliott Erwitt / Magnum Photos
Na Dunaju se danes odpira razstava fotografij svetovno znanega mojstra ujetih trenutkov Elliotta Erwitta, kjer bo prisoten tudi umetnik sam.
Ameriški fotograf Elliott Erwitt je zaslovel v 60. letih prejšnjega stoletja s fotografijo takratnega ameriškega podpredsednika Richarda Nixona med burno diskusijo s predsednikom Sovjetske zveze Nikito Hruščevom. Glavni element fotografije je Nixonov kazalec, ki je grozilno usmerjen proti njegovemu političnemu nasprotniku med hladno vojno.

Toda Erwitt ne fotografira le politikov, temveč predvsem trenutke iz vsakdanjega življenja v črno-beli tehniki. Za svoje modele najraje uporablja otroke in pse, v fotografijah pa združi živahnost, lahkotnost, ironijo in humor, zaradi česar ga poimenujejo tudi Woody Allen fotografije. Svoj fotografski objektiv najpogosteje neopazno usmeri v pse in njihove lastnike, gole ljudi in obiskovalce muzejev. Erwitt, ki je sicer močno zaznamoval fotografijo ameriškega novinarstva, zase še danes pravi, da je amater, saj lahko po njegovem mnenju na ta način z več ljubezni opravlja svoj poklic.
Na Dunaju si lahko do 30. septembra v dunajskem razstavišču Kunsthaus ogledate retrospektivo njegovih del, sestavljeno iz več kot 150 del.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.