Magazin > Film & Glasba & TV
3 ogledov

Romanca na sodišču

Romanco je režiral Matjaž Zupančič. (Foto: SNG Drama Maribor) Žurnal24 main
Romanca, komična drama z duhovito zgodbo, je premiero doživela marca lani. Nocoj ob 20. uri lahko uprizoritev vnovič ujamete v Stari dvorani SNG Drame Maribor.

Komična drama Romanca se ironično posmehuje sodobnemu sodstvu, sodnikom, tožnikom in obtožencem. Prizorišče dogajanja je sodišče, kjer se znajde Obtoženec (Vojko Belšak). V kafkovsko bizarnem sodnem procesu, ki se odvija v senci mirovne konference za mir na Bližnjem vzhodu, se pokaže popoln razpad sistema, vrednot in demokracije. V odlični farsi se esejist, dramatik, scenarist in filmski režiser David Mamet obregne ob politično korektnost na izrazito nekorekten in duhovit način.

Sodnik (Janez Hočevar) se ukvarja v glavnem s svojimi alergijami in ne s primerom, Tožilec (Renato Jenček) ima težave s svojim fantom, Branilec (Mario Šelih) brani Obtoženega, ki se ukvarja s svojim židovstvom … Vseh šest nosilcev zgodbe je šest grotesknih značajev, polnih najrazličnejših predsodkov od homofobije do antisemitizma, od korupcije do konzervatizma. Z neposrednim in duhovitim dialogom Mamet odkriva vso praznost pravnega sistema kot temelja zahodne demokracije.

Za vstopnino boste odšteli od 8 do 16 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.