Magazin > Film & Glasba & TV
28 ogledov

Scenaristi spet sedli za pisalne stroje

Članica združenja scenaristov na poti na sestanek, na katerem so glasovali o kon Žurnal24 main
Ameriški filmski in televizijski pisci scenarijev so po sklenjenem dogovoru z delodajalci z veliko večino podprli končanje stodnevne stavke.

S tem se je na olajšanje celotne ameriške filmske industrije končala največja stavka v Hollywoodu v zadnjih 20 letih. Združenje scenaristov mora zdaj še uradno potrditi dogovor z osmimi velikimi filmskimi studii, ki predvideva nove plačne tarife, predvsem glede filmov in nanizank, ki se prodajajo prek spleta. Prav pravična kompenzacija za delo v dobi digitalne tehnologije je bila osrednja točka spora med pisci in studii.

Združenje scenaristov je o končanju stavke nemudoma obvestilo okoli 10.500 članov, ki so 5. novembra lani odložili peresa. Stavka je v ameriški filmski industriji povzročila milijardno škodo, saj je prekinila skorajda celotno delo in snemanje v studiih, posledično pa so brez dela ostali tudi igralci, režiserji, kostumografi, cvetličarji, restavracije, agencije z limuzinami in tako dalje. Samo v Los Angelesu škoda znaša dve milijardi dolarjev, v tem času pa je bilo prekinjeno tudi snemanje najbolj priljubljenih TV serij in komedij.

Zaradi stavke je bila prvič doslej odpovedana slovesna podelitev zlatih globusov, medtem ko bo podelitev oskarjev 24. februarja, kot kaže, potekala v normalnem vzdušju. Nad Hollywoodom sicer še vedno visi senca stavke, saj z njo zdaj grozi združenje igralcev, ki vključuje okoli 120.000 zaposlenih v filmski industriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.