Magazin > Film & Glasba & TV
153 ogledov

Sloven'c ni vesel brez malo žalosti

Narodno-zabavna glasba bo poleg Golica TV zdaj dobila še mesto na programsko pre Žurnal24 main
Besedila. O čem pojejo v narodno-zabavni glasbi, kateri stereotipi držijo in kakšno vlogo igrajo ženske?

Slovenija. “Narodno-zabavna besedila so v zadnjih desetletjih na višji ravni kot zabavna. Na žalost pa je dobrih avtorjev glasbe vedno manj, pa tudi po pevski strani izvedba večkrat šepa. Nekateri avtorji oziroma avtorice pa ustvarjajo tudi prezahtevna besedila za to glasbo in se tako preveč oddaljijo od ljudskega sporočila,” je prepričan večkrat nagrajeni Ivan Sivec, ki je napisal že prek 2.500 glasbenih besedil, večinoma za narodno-zabavno glasbo, med drugim Pod cvetočimi kostanji (Avseniki), Srečno, mlada Slovenija (Lojze Slak) in Ciganska kri (Oto Pestner).

Mrhovinarske teme
Med stereotipe narodno-zabavnih besedil spadata prešuštvo in namigovanje na alkohol. Tekstopisec in član ansambla Slovenija Jože Galič pravi, da so edini selektorji besedil vodje ansamblov in temu ustrezno je tudi število stereotipov: “Bolj kot pesmi o alkoholu in prešuštvu se mi gabijo tako imenovane mrhovinarske teme – skladbe, s katerimi ansambli služijo na račun nesreče ali celo smrti drugih ljudi. Ko so Modrijani že dodobra uspeli s skladbo Neskončno zaljubljena, me je eden od njih vprašal: 'Ali je potemtakem dekle iz te pesmi umrlo?' Priznam, tokrat sem bil kot avtor besedila mrhovinar zavestno še jaz, saj sem upošteval načela, da Slovenec ni prav vesel, če ni v pesmi tudi vsaj malo žalosten.”

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Teksti na prvo žogo
V narodno-zabavni glasbi pa niso izjema niti ženske predstavnice, ki snujejo besedila. Med najbolj znane spadajo Majda Rebernik, Fanika Požek in Vera Šolinc. Zadnja je avtorica prek tisoč besedil in pravi, da piše za širše množice, zatorej ne pazi, da bi morala njena besedila vsebovati veliko umetniško vrednost. “Narodno-zabavna besedila je osiromašilo ravno dejstvo, da mora ansambel, če hoče biti predvajan, imeti besedilo na vse mogoče čestitkarske viže. Besedilo, ki ni na prvo žogo, se zelo težko prebije v program. Programska shema je pri nas na tem področju premalo nadzorovana. Vsak tekstopisec, ki želi ustreči, se mora temu seveda prilagoditi,” pojasnjuje Šolinčeva.

Zaradi priljubljenosti narodno-zabavne glasbe, ki ji je namenjenih kar nekaj radijskih postaj, pa bo svoj program temu žanru kmalu posvetila tudi TV Paprika.

Minianketa
Kakšne so glavne razlike med narodno-zabavnimi in pop besedili?

"V narodno-zabavnih besedilih je več vaške ikonografije, kot sta vinska trta in cerkev na hribu. Pop pa tematike prikazuje na bolj urban način, a meje se počasi brišejo." (Aleš Klinar)
"Ne drži stereotip, da so vsa narodno-zabavna besedila lahkotna in domovinska. Kakovostne tekste najdemo povsod in osebno jih ne ločujem po žanrih." (Neža Buh - Neisha)
"Pri narodno-zabavni glasbi manj opevajo klasično ljubezen, ki je v popu prisotna v približno 80 odstotkih. Prvi žanr ima več tem o domoljubju, družini in podobnem." (Aleš Vovk - Raay)
"V osnovi so prva ruralna, druga pa urbana. Prva opevajo lepote pokrajin, dobro vino in morda zapeljivo Micko. Erotika je v ta žanr prišla šele s turbofolkom." (Zoran Predin)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.