Magazin > Film & Glasba & TV
17 ogledov

Spoznajte štiri spole

Festival se odpira v soboto ob 20. uri s perujskim kandidatom za tujejezičnega o Žurnal24 main
LGBT. Festival lezbičnega in gejevskega filma z 22 celovečerci in 10 kratkimi filmi.

Med 27. in 4. decembrom bo v Slovenski kinoteki (z gostovanji v Celju, Kopru in na Ptuju) potekal "najstarejši mednarodni filmski festival v Sloveniji", ki bo ponudil 22 celovečercev in 10 kratkih filmov. Med njimi je le en slovenski – kratki film Na drugi pogled Blaža Slane, ki bo na sporedu v sredo ob 22. uri. Šestminutni film prek dveh sosednjih družin duhovito pokaže, kako malo je potrebno za nesporazum.

Nejasnost spolnih vlog
Letošnja osrednja nit festivala je spolna nejasnost, tudi interseksualnost in preigravanje spolnih vlog. Ameriški dokumentarec Dve duši tako raziskuje tradicijo Indijancev Navaho, ki so poznali kar štiri spole. V prav tako ameriškem neoavantgardnem filmu Ljudje in črvi igra več kot sto transspolnih ljudi, argentinska drama Zadnje poletje Boyite pa prikazuje fanta, ki med puberteto odkriva, da je pravzaprav dekle. Tematike razkrivanja pa se duhovito lotevata ameriška romantična komedija In prišla je Lola ter nemški film Saša.

Hollywoodski možati gej
Hommage pripada dvema Rusoma, režiserjema Sergeju M. Eisensteinu in Sergeju J. Paradžanovu, ter legendarnemu hollywoodskemu igralcu Rocku Hudsonu. Ko je Hudson, prototip hollywoodskega zapeljivca in možatosti, leta 1985 umrl za aidsom, je šokiral svet. Bil je prvi svetovno znani zvezdnik, ki ga je pokopala ta bolezen, poleg tega pa očitno gej.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.