Magazin > Film & Glasba & TV
15 ogledov

Topel občutek za tople dni

(Foto: Klemen Udovc) Žurnal24 main
Nocoj ob 21. uri se bodo na Radiu 1 predstavili Muff. Gre za svež projekt Anžeta Kacafure, producenta Zlatka in Jadranke Juras, kitarista in avtorja Tadeja Koširja ter obetavne pevke Senidah.

Glasbo skupine Muff (izgovori se maf, op. a.), ki jih lahko na Facebooku podprete na strani www.facebook.com/muffofficial, bi lahko opisali kot soul pop rock, morda v slogu Alicie Keys, ki je ena od pevkinih vzornic. V oddaji Več slovenske glasbe z Gregorjem Bolčino (Žurnalov izbor) se bodo predstavili s pesmijo Ti daješ mi to, ki je, kot pravijo, primerno pozitivna za prihajajoče poletne dni. Pogovarjali smo se z Anžetom in Senidah.

 

Od kod ime skupine Muff? Gre za angleško ime, pesmi pa imate vse v slovenščini, ne?

Senidah: Ni dobesednega prevoda za besedo Muff. Muff je modni dodatek, ki se drugače uporablja namesto rokavic. In tako kot ti da Muff topel občutek v roke, ravno tako upamo da vam bo naš Muff dal topel občutek v srcu, ko boste poslušali našo glasbo (smeh).

Anže: Trenutno imamo slovenska besedila, čeprav smo ustvarjali tudi že v drugih jezikih - odvisno od projekta in pesmi.

 

Zakaj ste za predstavitev na Radiu 1 izbrali prav to pesem? O čem govori?

Senidah: V pesmi fantaziram o sanjskem, popolnem moškem, ki niti ni nujno, da v resničnem svetu sploh obstaja. Sanjarjenje o idealni ljubezni pač. Ta pesem stilsko še nekako najbolj povzame naše glasbeno ustvarjanje in glede na to, da je zelo vesela in pozitivna, bo super sovpadala s poletjem, ki se bliža.

 

Menda imate na zalogi že kar nekaj posnetkov - kdaj lahko pričakujemo izid albuma?

Anže: Komadi se kar pridno nabirajo, tako da inspiracije res ne manjka. Za izdajo albuma smo razmišljali jeseni, vendar zaenkrat je še prezgodaj karkoli napovedovati. Bomo videli, kako se bodo stvari odvijale.

Senidah: Mi neprestano ustvarjamo. Zadnjič smo imel neko fotografiranje, kjer je Tadejček (Tadej Košir, op. a.) malo zabrenkal na kitaro, mi smo začeli nekaj zraven momljati in - evo! - nastal je komad. Ne glede na to, kje smo in kaj počnemo, je glasba vedno prisotna.

 

Po kakšnem ključu ste izbrali ekipo? Bo vse pesmi odpela Senida? Kako bo to izgledalo v živo - kdo vse bo v bendu?

Anže: Projekt se je začel s komadom, ki bo izdan kot drugi single, ko je Tadej Košir posnel pesem z Anžetom Langusom - Dagijem in Juretom Rozmanom in mi jo poslal. Nama s Senidah je bila tako všeč, da sva takoj posnela vokale in nato smo se odločili, da sestavimo bend. V ekipi za koncertne nastope sodelujeta še Grega Robič (Zlatko, Zaklonišče prepeva) in Dorian Granda (The Toronto Drug Bust, Tinkara Kovač).

Senidah: Čeprav Anže rad instrumente in svoje vloge neprestano menja, bom, za razliko od njega, vse pesmi odpela jaz (smeh).

 

Muff | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V Sloveniji je praksa, da imajo glasbeniki kar nekaj projektov hkrati oziroma igra v večih bendih - kako se vam to izide časovno in kje vse sodelujete?

Anže: V Sloveniji je to res praksa, kot profesionalni glasbenik sicer moraš imeti neke prioritete. Kljub temu pa ti ostane dovolj časa za stranske projekte. Člani te zasedbe sodelujemo z Neisho, Zlatkom, Jadranko Juras, Tinkaro Kovač in drugimi.

 

Je slovenske glasbe na domačih radijskih valovih premalo, ravno prav ali preveč?

Anže: To je težko reči - glasbene trende narekujejo glasbeni uredniki in ne glasbeniki, po mojem mnenju je kakovostne slovenske glasbe dovolj, da bi zapolnila več radijskega prostora, kot ga trenutno. Je pa problem za tisto glasbo, ki ne ustreza tipičnemu vzorcu za katerega uredniki pravijo, da je najbolj všečen publiki - zato izvajalci, ki od te norme odstopajo ne morejo pričakovati, da jih bo publika odkrila po naključju kar prek radia.

 

Po kom se vi zgledujete? Imate kakšne vzornike oziroma, ali koga v glasbenem poslu posebej cenite?

Senidah: Meni je zelo všeč Alicia Keys, ker poje z občutkom in se čuti, da je predana svojemu delu.

Anže: V glasbenem poslu spoštujemo tiste, ki verjamejo v svoje delo in so mu predani.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.