Magazin > Film & Glasba & TV
717 ogledov

Tragična zgodba o strasti in ljubosumju

tosca
72. Ljubljana Festival bo ponovno gostil ameriškega tenorista Jonathana Tetelmana, tokrat v Tosci Giacoma Puccinija, peti najbolj izvajani operi na svetu.

S Tosco, eno najznamenitejših oper na svetu z dramatičnim prepletom strasti in ljubosumja in z njeno bogato romantično partituro bomo na 72. Ljubljana Festivalu slovesno obeležili 100. obletnico smrti Giacoma Puccinija. Opera pripoveduje zgodbo o temperamentni operni pevki Florii Tosci, ki se bori v upanju, da bi svojega ljubimca Cavaradossija osvobodila pred sadističnim policijskim načelnikom Scarpio. Opero v treh dejanjih je Puccini napisal po francoski literarni predlogi drame La Tosca Victoriena Sarduoja. Libreto sta napisala Giuseppe Giacosa in Luigi Illica, ki sta med drugim pripravila tudi besedilno predlogo za opero La bohème, katere koncertno izvedbo bo na 72. Ljubljana Festivala predstavil dirigent George Pehlivanian s svojo operno akademijo v začetku avgusta. 

tosca | Avtor:
Tosca je bila premierno predstavljena leta 1899 v Rimu, katero sta si ogledala tudi italijanska kraljica Margareta in predsednik vlade Luigi Pelloux. Na odru Gallusove dvorane v Cankarjevem domu bo Tosco v svoji režiji predstavil Pier Francesco Maestrini, v Firencah rojen gledališki ustvarjalec in režiser. Glasba bo zazvenela v interpretaciji Simfoničnega orkestra SNG Maribor, ki mu bo dirigiral Simon Krečič, umetniški in glasbeni direktor Opere SNG Maribor.

V Ljubljano se po lanskoletnem uspešnem koncertu z baritonistom Ludovicom Tézierjem v vlogi Maria Cavaradossija vrača tenorist Jonathan Tetelman. V vlogi Florie Tosce bo nastopila Rebeka Lokar, ki je v Operi SNG Maribor leta 2005 debitirala z vlogo Clotilde v operi Norma. Na odru se jima bo v vlogi barona Scarpia pridružil tudi srbski baritonist Željko Lučić, ki je leta 1997 osvojil prvo mesto na Mednarodnem pevskem tekmovanju tenorista Francesca Viñasa. Poleg treh glavnih vlog, pa bomo priča še drugim solistom, med njimi - Dušan Topolovec, baritonist Sebastijan Čelofiga in basist Valentin Pivovarov

Pier Francesco Maestrini, režiser
Simon Krečič, dirigent
Opera Balet SNG Maribor
Simfonični orkester SNG Maribor
Zbor Opere SNG Maribor
Zsuzsa Budavari Novak, zborovodkinja
Baletni ansambel SNG Maribor

Zasedba:
Floria Tosca: Rebeka Lokar
Mario Cavaradossi, slikar: Jonathan Tetelman
Baron Scarpia, vodja policije: Željko Lučić
Cesare Angelotti: Valentin Pivovarov
Cerkovnik: Sebastijan Čelofiga
Spoletta, policijski agent: Dušan Topolovec
Sciarrone: Tomaž Planinc
Ječar: Mihael Roškar
Pastirček: Terezija Potočnik Škofič
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.