Magazin > Film & Glasba & TV
29 ogledov

Trojna doza Breclja

Marko Brecelj Saša Despot
Torej v Vršac. V Cankarju triurno srečanje z Markom Brecljem na lastno odgovornost, prej koncert v Drami.

V Cankarjev dom (CD) se vrača koprski aktivist in glasbenik Marko Brecelj, ki bo v Dvorani Duše Počkaj 21. novembra premierno predstavil “prvo javno krajo” z naslovom Torej v Vršac.

Direktor CD Mitja Rotovnik je z idejo o vnovičnem sodelovanju soglašal takoj, ker se je spomnil časov, ko je bil Brecelj vidni akter nove kulture, in ker je ostal enak do danes, v konceptualnem smislu pa tudi zato, “da ga vsaj ena institucija v Ljubljani predstavi v vsej njegovi širini in globini”.

Performans, film in koncert

“Mehkoteroristično dokumentarno delo so moji samospevi in s kitaro spremljane pesmice, kuhanje in pečenje z razstavo, videoprojekcije performansov, poti in animacij ter triurno srečanje na lastno odgovornost,” projekt opisuje Brecelj, medtem ko po besedah izvršne režiserke Renate Vidič multimedijski performans predstavlja svet in delovanje Breclja v kompletu.

Da bi bil komplet res popoln, bosta poleg performansa poskrbelaše dva dogodka, ki bosta potekala nekaj dni prej: prvi bo ponedeljkova projekcija dokumentarca o Breclju Priletni parazit v režiji Janeza Burgerja, ki je na Festivalu slovenskega filma prejel nagrado za najboljši dokumentarec, in pogovor med Brecljem in Burgerjem, v nedeljo pa bo pestro v ljubljanskem SNG Drama, kjer bo Brecelj nastopil v sklopu nedeljskih koncertov Akustika in tako prvič zavzel veliki oder tega gledališča.

Izgubljen v drugem času

Čeprav bo v veliki dvorani, kot pravi sam, veliko režijskih stroškov in praznih sedežev, se tega veseli: “To je zame performans, ki je nepovraten. Če hočejo imeti Breclja, ga bodo imeli tako, da se bom počutil, kot se v resnici počutim: ne legendarni Marko Brecelj, ne legenda in ugledni umetnik, kakor mi večkrat polaska direktor te ustanove (Rotovnik, op. a.), ampak kot izgubljeni izstrelek v drugem času.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.