Magazin > Film & Glasba & TV
23 ogledov

Tudi oskarji pod vprašajem

Po novem bo v boj za oskarja za najboljši film vstopilo deset kandidatov. Žurnal24 main
Po odpovedani podelitvi zlatih globusov je zaradi stavke scenaristov v Hollywoodu ogrožena tudi podelitev oskarjev.

Potem ko je bila v ponedeljek odpovedana slavnostna podelitev filmskih nagrad zlati globus, sedaj zaradi nadaljevanja stavke scenaristov grozi podobna usoda tudi podelitvi prav tako filmskih nagrad oskarjev. Stavka scenaristov se je začela 5. novembra in sedaj stane studie že okrog 160 milijonov dolarjev na dan.

Podelitev globusov na "novinarski" konferenci
Združenje tujih dopisnikov Hollywooda, ki organizira vsakoletno podelitev zlatih globusov, je ugotovilo, da ni bilo smiselno vztrajati pri slavnostni podelitvi, ker je tudi sindikat igralcev solidaren s scenaristi in na podelitev ne bi bilo nikogar. Podelitev zlatih globusov bo tako v nedeljo v hotelu Beverly Hilton potekala v obliki malce daljše novinarske konference, kar prav tako sproža prepire. Televizija NBC ima pravice do prenosa podelitve zlatih globusov in namerava ostati tudi edina na "novinarski" konferenci, kar potem ne bo novinarska konferenca.

Ameriška akademija za filmsko umetnost pa optimistično trdi naprej, da bo podelitev oskarjev, predvidena za 24. februar v prenosu televizije ABC, potekala nemoteno. Če se bo stavka scenaristov nadaljevala, potem se lahko seveda za to obrišejo pod nosom, saj ni verjeti, da bi si igralci nenadoma premislili in prišli.

Nekatere šove kljub stavki predvajajo
Scenaristom se je doslej uspelo dogovoriti z dvema studiema, in sicer najprej s podjetjem komika Davida Lettermana Worldwide Pants, kar je Lettermanu omogočilo, da ima skupaj s Craigom Fergusonom na televiziji CBS spet svojo komično oddajo Late Show nemoteno, brez odpovedovanja udeležbe slavnih gostov. Pred kratkim je bil dosežen tudi dogovor s studiem United Artists, ki je v lasti igralca Toma Cruisea.

Ogromne izgube in škoda
Studii in producenti zaradi stavke izgubljajo milijone dolarjev na dan. Škodo imajo tudi vsi, ki za Hollywood delajo posredno. Zaradi odpovedi slovesne podelitve zlatih globusov so brez dohodka ostali natakarji, kuharji, vozniki limuzin in drugi, ki živijo od drobtinic velikih zvezd.

Televizija ABC bo imela ob morebitni odpovedi slovesne podelitve oskarjev ogromne izgube, saj je na primer lani 30-sekundni oglas stal 1,7 milijonea dolarjev. Oskarji imajo v ZDA manjšo gledanost le od finala poklicnega nogometa Super Bowl.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.